Syropy na przeziębienie dla dzieci, które można zrobić w domowym zaciszu z naturalnych składników warto podawać dziecku profilaktycznie, aby wzmocnić jego odporność. W połączeniu ze zdrową dietą bogatą w witaminy i mikroelementy, a także hartowaniem dziecka, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji.
Syropy na przeziębienie i wzmocnienie odporności możesz przygotować sama w domu, a w większość składników niezbędnych do ich przygotowania zaopatrzysz się wiosenną porą, by jesienią – gdy zacznie się sezon zachorowań – mieć już gotowe syropki, pomocne w razie wystąpienia infekcji.
Spis treści
- Domowe syropy na przeziębienie i wzmocnienie odporności - jaki mają wpływ
- Syrop czosnkowy wzmacnia układ immunologiczny
- Syrop imbirowy idealny na odporność dziecka
- Syrop z buraka świetny na objawy przeziębienia u dziecka
- Syrop z młodych pędów sosny - leczy infekcje i wzmacnia odporność
- Syrop z kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie
Domowe syropy na przeziębienie i wzmocnienie odporności - jaki mają wpływ
Odporność dziecka zmniejszają częste infekcje, antybiotykoterapia, zbyt mała ilość snu, a także dym tytoniowy, który uszkadza śluzówki górnych dróg oddechowych chroniące organizm przed wirusami i bakteriami.
Dziecko, które ma słabą odporność, narażone jest na zachorowanie na grypę, przeziębienie i wiele innych infekcji. Dlatego warto wzmacniać odporność dziecka i hartować jego organizm.
Dobrym sposobem na podniesienie odporności jest podawanie syropów przyrządzonych według starych sprawdzonych receptur. Dowiedz się, jak przyrządzić wzmacniające syropy – syrop imbirowy, czosnkowy, z buraczków, młodych pędów sosny i kwiatów czarnego bzu.
Dzieciom, które często chorują, lekarze przepisują rozmaite syropki, które mają właściwości wzmacniające system immunologiczny i wspomagają rekonwalescencję.
Warto wiedzieć, że sami również możemy przygotować takie syropy – niektóre z nich mogą być stosowane profilaktycznie, a niektóre będą pomocne już w trakcie infekcji.
Syrop czosnkowy wzmacnia układ immunologiczny
Do jego przygotowania potrzebne będą 2 główki czosnku, miód, szklanka przegotowanej i wystudzonej wody i 2 cytryny.
Główki czosnku przeciskamy przez praskę, zalewamy 1 szklanką przegotowanej wystudzonej letniej, dodajemy 3 łyżki miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Mieszamy i odstawiamy na dobę, po tym czasie przecedzamy i zlewamy do buteleczki.
Dawkowanie: Podajemy łyżeczkę rano i wieczorem Syrop ten stosowany regularnie wzmacnia układ immunologiczny, a także łagodzi przebieg grypy i przeziębienia.
Syrop imbirowy idealny na odporność dziecka
Dokładnie umyte i wyparzone kłącze imbiru kroimy na cienkie talarki, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Dodajemy 120 g cukru lub miodu i mieszamy aż powstanie gęsty syrop. Studzimy i przelewamy do słoika lub buteleczki.
Dawkowanie: Syrop podajemy dziecku raz dziennie 1 łyżeczkę. Syrop imbirowy wzmacnia system odpornościowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Syrop z buraka świetny na objawy przeziębienia u dziecka
Do jego przygotowania potrzebne będą 2-3 duże buraki, które należy dokładnie umyć. Końcówki buraków odcinamy. Następnie wycinamy w burakach otwory, sypiemy do nich cukier, wstawiamy je do niezbyt nagrzanego piekarnika i czekamy aż zmiękną lub stawiamy bezpośrednio na palniku na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. pół godziny, aż w otworach pojawi się syrop.
Taki syrop z buraka pomaga na kaszel i chrypę, a także wzmacnia odporność.
Dawkowanie: Przy przeziębieniu podajemy po łyżeczce trzy razy dziennie.
Syrop z młodych pędów sosny - leczy infekcje i wzmacnia odporność
Pędy sosny (około 1 kg) czyścimy z okrywającej je brązowej łuski. Przeglądamy, czy nie mają, np. owadów. Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę ugniatamy.
Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego lub miodu. Pełny słoik zabezpieczamy przewiązując gazę. Słój, w którym znajdują się nasze pędy sosny, odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.
Syrop jest gotowy, gdy nabierze złocistego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 6 miesięcy.
Dawkowanie: W przypadku infekcji syrop podajemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Profilaktycznie w sezonie zachorowań po 1 łyżeczce dziennie.
Syrop z kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie
Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebujemy: ok. 30 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych), soku wyciśniętego z 4 dużych cytryn, 2 litrów wody i 1 kg cukru.Od kwiatów odetnij łodyżki, zalej je wrzątkiem i odstaw na ok. dobę do lodówki. Po tym czasie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryn, wymieszaj i podgrzej.
Pamiętaj, żeby nie gotować syropu, jedynie doprowadzić go do wrzenia. Gorący syrop należy przelać do wyparzonych słoiczków. Następnie dokładnie zakręcić słoiczki i postawić do góry dnem. Słoiczki odwracamy, kiedy wystygną. Tak przygotowany syrop w słoiczkach nie wymaga pasteryzowania. Można go przechowywać w chłodnym miejscu ok. 6 miesięcy.
Dawkowanie: Na wzmocnienie należy podawać dziecku 1 łyżeczkę przed snem.