Spis treści
- 1. Przepisy na jesień: Dania z cukinią
- Czytaj także: >> Dania z dyni: dlaczego warto je spożywać? Poznaj 7 pysznych przepisów >>
- >> Sprawdź : Naleśniki – ulubione danie dzieci. Przepisy na naleśniki >>
- 2. Przepisy na jesień: Pieczony kalafior
- 3. Przepisy na jesień: Pierś faszerowana pomidorem
- >> Dołącz do dyskusji na forum Mjakmama24.pl. Podziel się swoimi przepisami na dania z ryżem >>
- 4. Przepisy na jesień: Szarlotka z cynamonową kruszonką
1. Przepisy na jesień: Dania z cukinią
ROLADKI Z CUKINII. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry, lekko posól i usmaż z obu stron na suchej patelni grillowej. W każdy plaster cukinii zawiń kawałek pomidora, mozzarelli i kilka listków rukoli. Zepnij wykałaczką.
CARPACCIO Z CUKINII. Cukinię pokrój na cieniusieńkie plasterki i rozłóż je wachlarzowo na talerzu. Skrop octem balsamicznym i oliwą, udekoruj pokruszonym serem kozim.
Czytaj także: >> Dania z dyni: dlaczego warto je spożywać? Poznaj 7 pysznych przepisów >>
ZAPIEKANKA Z CUKINII. 2 cukinie zetrzyj na tarce o większych oczkach i odciśnij na durszlaku. Na patelni podduś cebulę, dodaj 250 g mrożonego groszku. Gdy tylko się zagrzeje, wymieszaj z cukinią i przełóż do nasmarowanej formy. 2 jajka wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu greckiego, wyciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Zalej sosem warzywa. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
SAŁATKA Z CUKINIĄ. 2 cukinie umyj i obieraczką pokrój na wstążki, dołóż kilka listków sałaty, parę pomidorków koktajlowych, posyp pokruszoną fetą i polej winegretem.
>> Sprawdź : Naleśniki – ulubione danie dzieci. Przepisy na naleśniki >>
2. Przepisy na jesień: Pieczony kalafior
Kalafiora podziel na różyczki, a te pokrój na plastry ok. 1,5 cm. W misce wymieszaj 5 łyżek oliwy z ¼ łyżki kurkumy, szczyptą papryki, kminu i soli, dodaj do tego kalafiora i dobrze wymieszaj, tak aby wszystkie części były pokryte przyprawami. Następnie przełóż kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 15–20 minut. Możesz podać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
3. Przepisy na jesień: Pierś faszerowana pomidorem
To niebanalny sposób na podniesienie walorów smakowych tego mięsa. Świeżego niewielkiego pomidora sparz, usuń z niego skórkę oraz pestki ze środka i drobno posiekaj. Do pomidora dodaj: posiekane 3 suszone pomidory, wyciśnięty ząbek czosnku i 3 listki bazylii. Dobrze wymieszaj. Piersi podziel na dwie pojedyncze i rozetnij każdą w poprzek, tworząc sporą kieszonkę. Każdą pierś wypełnij nadzieniem i zepnij wykałaczka. Usmaż mięso na gorącym oleju z obu stron, a następnie dopiecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
>> Dołącz do dyskusji na forum Mjakmama24.pl. Podziel się swoimi przepisami na dania z ryżem >>
4. Przepisy na jesień: Szarlotka z cynamonową kruszonką
Składniki: pół kg dość kwaśnych jabłek, 125 g cukru trzcinowego, 100 g mąki orkiszowej, 50 g mąki owsianej, 100 g schłodzonego masła, łyżeczka cynamonu, szczypta mielonego anyżu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Posyp 25 g cukru, dobrze wymieszaj i przełóż do formy wysmarowanej masłem lub do kilku małych ceramicznych miseczek do zapiekania. Schłodzone masło posiekaj z mąką, pozostałym cukrem i przyprawami, zagnieć energicznie na jednolitą masę, po czym rozetrzyj ją w palcach i posyp nią jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 35–40 minut. Podawaj ciepłe, samo bądź z lodami.