5 substancji, które rujnują zdrowie twojego dziecka. Efekt: alergie i nadpobudliwość

2023-01-17 10:26

Sięgając po słodycze, czy to dla dziecka, czy dla siebie, zawsze powinnyśmy czytać skład produktów. Może się bowiem okazać, że informacja "nie zawiera cukru" nie wystarczy. Słodycze mogą zawierać coś znacznie gorszego, co negatywnie wpływa na zdrowie.

Dziewczynka z lizakiem

i

Autor: Getti Images 5 składników w słodyczach, na które powinnaś uważać. Są gorsze niż cukier

Dużo się mówi o szkodliwości cukru. Uzależnia, przyczynia się do otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, ale także do niektórych nowotworów. Do jego wad można doliczyć również próchnicę i nadpobudliwość u dzieci.

Coraz więcej rodziców ogranicza słodycze dzieciom, wybierając owoce i zdrowe przekąski. Jeżeli już nasz podopieczny chce nas namówić na coś słodkiego, sięgamy po coś, co nie ma cukru w składzie.

Okazuje się jednak, że nie tylko cukier jest składnikiem słodyczy, którego należy unikać.

Agata prowadzi swój profil na Instagramie @agata.all4balance inspirując innych, jak żyć długo w zdrowiu. W jednym ze swoich postów wymienia 5 składników, które możemy znaleźć w słodyczach, a które są gorsze niż cukier.

Zobacz także: Nadmiar cukru w diecie dziecka: jakie są skutki jedzenia słodyczy u dzieci?

Spis treści

  1. Syrop glukozowo-fruktozowy
  2. Tłuszcz palmowy
  3. Karagen
  4. Barwniki i wzmacniacze smaku
  5. Konserwanty
Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier

Syrop glukozowo-fruktozowy

Nie tak dawno syrop glukozowo-fruktozowy był w wielu produktach dla dzieci. Składnik ten jest nie tylko tańszy niż cukier, ale również znacznie słodszy. Pozyskuje się go z modyfikowanych genetycznie upraw kukurydzy. Obwiniany jest za to o powodowanie wielu chorób metabolicznych.

Tłuszcz palmowy

Według specjalistki jest to najbardziej szkodliwy tłuszcz. Nie tylko zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych, ale również nowotworów.

Karagen

Karagen na równi z innymi sztucznymi zagęstnikami powinien znaleźć się wśród składników, na które powinniśmy zwrócić większą uwagę.

Karagen (E407) pozyskiwany jest z wodorostów. Jest wykorzystywany nie tylko w produktach spożywczych, ale również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Posiada bowiem właściwości żelujące i zagęszczające.

W Unii Europejskiej karagen jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności i dozwolonym przez FDA. W jednym z raportów jest jednak wymieniona dopuszczalna ilość tego składnika w diecie, jako niebudząca niepokoju. Wielokrotne wnioski o wycofanie karagenu z listy dodatków do żywności, były odrzucane z powodu niewystarczających dowodów.

Barwniki i wzmacniacze smaku

Barwniki i wzmacniacze smaku mają za zadanie poprawić atrakcyjność produktu. Dodawane na różnych etapach produkcji pogłębiają smak żywności. W składzie danego produktu barwniki i wzmacniacze smaku są oznaczone symbolem E.

Konserwanty

Tu warto przypomnieć, że konserwanty odpowiadają za długi termin ważności różnych produktów. Między innymi hamują rozwój pleśni, bakterii i grzybów. Wystarczy sięgnąć po pierwsze z brzegu ciastka i sprawdzić datę przydatności do spożycia. Samodzielnie przygotowane ciasto nigdy nie zachowa świeżości przez kilka lub kilkanaście miesięcy.

Spożycie niektórych konserwantów może przyczynić się do wystąpienia nietolerancji pokarmowych i alergii. Niektóre z nich mogą też zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów.

Czytaj także: 8 ważnych faktów o słoiczkach dla niemowląt. Przeczytaj, zanim od razu z nich zrezygnujesz

Słodycze w diecie dzieci: jak dużo można podawać i od jakiego wieku?