Co i ile powinny jeść dzieci? Przykładowe menu dla dzieci w różnym wieku

2014-08-27 17:35

Rodzice zadają sobie pytanie co i ile powinny jeść dzieci? W ciągu pierwszych trzech lat jego życia menu dla dzieci ma ogromne znaczenie dla ich zdrowia, jakości i długości życia. To właśnie dobrze skomponowana dieta dziecka we wczesnym dzieciństwie może uchronić je od groźnych chorób: otyłości, cukrzycy, nowotworów czy udarów. Niestety w Polsce dzieci są źle odżywiane. Dlatego Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia opracował „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia”.

DIETA DZIECKA: dzieci, które samodzielnie gotują są zdrowsze [FILM]

i

Autor: thinkstockphotos.com Dzieci, które pomagają rodzicom w kuchni są zdrowsze!

Spis treści

  1. Co i ile powinny jeść małe dzieci (1-3 lata)?
  2. Przykładowy jadłospis dwulatka
  3. Przykładowe menu dla trzylatka

Nie jest łatwo tak skomponować menu dla dziecka, by nie brakowało w nim wszystkich niezbędnych składników. Według badań IMiD dzieci w Polsce jedzą zbyt dużo mięsa i wędlin, a za mało owoców, warzyw i produktów mlecznych. 27,5 proc. dzieci w wieku 1-3 ma nadwagę lub otyłość. A te dwa lata w życiu dziecka to okres krytyczny do rozwoju preferencji i nawyków żywieniowych.

Co i ile powinny jeść małe dzieci (1-3 lata)?

Małe dzieci powinny jeść 4-5 posiłków dziennie (3 podstawowe i 1-2 uzupełniające). Dieta dziecka powinna być przede wszystkim urozmaicona – tylko wtedy dziecko otrzyma wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Całodzienny jadłospis dziecka powinien zawierać:

  • 4-5 porcji produktów białkowych – w tym 3 porcje produktów mlecznych, 1-2 porcje mięsa, ryb, jaj (mleko modyfikowane, twaróg, jogurt naturalny, kefir, ser żółty, świeże chude mięso gotowane lub pieczone). Porcja to np. szklanka mleka, pół szklanki jogurtu, plasterek sera, pół piersi kurczaka, plasterek schabu, pół jajka.
  • 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, różne kasze, ryż, makaron, płatki zbożowe bez cukru). Porcja to pół bułki, kromka chleba, 2-3 łyżki kaszy, makaronu lub ryżu.
  • 5 porcji warzyw (świeże warzywa sezonowe, świeże zioła). Porcja to ziemniak, 2 łyżki kukurydzy, mały pomidor, pół małej papryki.
  • 4 porcje owoców (najlepiej świeżych). Porcja to mała brzoskwinia, pół banana, pół szklanki malin.
  • 1-2 porcje tłuszczów (polecane są zwłaszcza oleje). Porcja tłuszczu to łyżeczka oleju, łyżeczka masła.
  • Do picia dziecko powinno dostawać wodę. Dziecko nie powinno pić napojów słodzonych i gazowanych. Dziennie można podać mu maksymalnie pół szklanki soku.

Przeczytaj też: Żona Macieja Stuhra o żywieniu dzieci: frustracje i suckesy mam >

Przykładowy jadłospis dwulatka

I ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku z jabłkiem:

  • mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
  • drobne płatki owsiane (20g – 2 łyżki)
  • jabłko gotowane bez cukru (50g - ½ małego)

II ŚNIADANIE

Mix owocowy z jogurtem:

  • banan pokrojony w plasterki (100g – mała sztuka)
  • jogurt naturalny (12g – łyżka)

OBIAD – ZUPA

Krupnik jarzynowy z drobną kaszą jęczmienną perłową:

  • zupa krupnik (220 ml – niepełna szklanka)
  • oliwa z oliwek (5g – łyżeczka)
  • natka pietruszki (2 g – ½ łyżeczki)

OBIAD – II DANIE

Pulpet cielęcy z koperkiem, ziemniaki purée, gotowana marchewka z zielonym groszkiem, kompot:

  • pulpet cielęcy (do 30-35 g – wielkość dużego orzecha włoskiego)
  • ziemniaki (50g – mała sztuka) + koperek (5g – łyżeczka)
  • marchewka z groszkiem (50g – 2 łyżki) + masło (3g – ½ łyżeczki)
  • kompot z malin (220 ml – niepełna szklanka) lub woda

PODWIECZOREK

Kisiel mleczny z biszkoptem:

  • kisiel (150 ml – ¾ szklanki)
  • biszkopt (5g – sztuka)
  • wanilia – do smaku

KOLACJA

Kaszka wielozbożowa na mleku z rodzynkami:

  • mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
  • kaszka wielozbożowa (25g – 3 łyżki)
  • rodzynki namoczone i rozdrobnione (10g – 1-2 łyżeczki)

Przykładowe menu dla trzylatka

I ŚNIADANIE

Naleśnik z białym serem i truskawkami z polewą jogurtową, kakao naturalne z mlekiem:

  • naleśnik (50 g – mała sztuka)
  • twarożek (20 g – łyżka)
  • truskawki (20 g – 2 sztuki)
  • jogurt naturalny (12 g – łyżka)
  • cukier waniliowy – do smaku
  • mleko 2% tłuszczu (220 ml niepełna szklanka)
  • kakao naturalne (5 g – łyżeczka)
  • cukier (5g płaska łyżeczka)

II ŚNIADANIE

Sok warzywno-owocowy (własny wyrób):

  • sok marchwiowy (120 g – pół szklanki)
  • sok z wyciśniętej pomarańczy (30 g 2-3 łyżki)

OBIAD – ZUPA

Zupa cytrynowa z ryżem, śmietaną i koperkiem:

  • rosół (220ml – niepełna szklanka)
  • ryż (35 g –2 łyżki po ugotowaniu)
  • sok ze świeżej cytryny (12 g – łyżka)
  • marchewka gotowana z zupy (25 g –1-2 łyżki pokrojona w plasterki)
  • śmietana 18% (10g – 2 łyżeczki)
  • koperek (1/2 łyżeczki)

OBIAD – II DANIE

Pierożki z mięsem, surówka z marchwi, kompot:

  • pierożki (80 g – 2-3 sztuki)
  • marchew (20 g – łyżka)
  • oliwa z oliwek (3 g – niecała łyżeczka)
  • sok ze świeżej cytryny – kilka kropel aż do uzyskania kwaśnego smaku
  • kompot z malin (220ml – niepełna szklanka) lub woda

PODWIECZOREK

Lody z polewą ze świeżych jagód:

  • lody waniliowe (30 g – łyżka)
  • polewa jagodowa (20 g – pełna łyżka)
  • woda źródlana lub naturalna woda mineralna (250 ml – 1 szklanka)

KOLACJA

Musli domowe z owocami suszonymi na mleku modyfikowanym:

  • mleko modyfikowane (220 ml – niepełna szklanka)
  • musli (20g – 2 łyżki)
  • owoce suszone namoczone i pokrojone (10g – 1-2 łyżeczki)

Instytut Matki i Dziecka Zakład Żywienia "Poradnik żywienia dziecka"