Spis treści
- Dania z imbirem: imbirowa herbata z pomarańczą
- Dania z imbirem: zupa-krem z brokułów z imbirowo migdałową nutą
- Dania z imbirem: zupa marchewkowa z imbirem
- Dania z imbirem: chrupiące udka sezamowe z imbirem
- Dania z imbirem: kruche ciasteczka imbirowe
Imbir w wielu krajach jest dużo bardziej popularny niż w Polsce. Ma on bardzo duże działanie zdrowotne. Pomaga między innymi wyleczyć przeziębienie lub grypę, dolegliwości ciążowe oraz menstruacyjne. Bardzo popularny stał się w Azji, gdzie kobiety nie wyobrażają sobie życia bez stosowania tego składnika w swojej diecie. Poniżej przedstawiamy kilka łatwych propozycji dań z imbirem, które możesz przygotować sama w domu.
Dania z imbirem: imbirowa herbata z pomarańczą
Imbir może pomóc młodym mamom spodziewającym się dziecka. Herbata imbirowa z dodatkiem pomarańczy zwalcza nudności i na nowo przywróci cię do prawidłowego funkcjonowania.
Składniki:
- 1 goździk
- sok z 1 pomarańczy
- wrząca woda
- 1 łyżeczka liści czarnej herbaty
- 2 plasterki obranego korzenia imbiru
Przygotowanie:
Do zaparzarki wsypać herbatę, dodać imbir, goździk, zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 3 minuty do zaparzenia. Następnie przecedzić, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelać do filiżanki. Można pić na ciepło lub na zimno.
Dania z imbirem: zupa-krem z brokułów z imbirowo migdałową nutą
Dla fanów brokułowej zupy-krem proponujemy wypróbować wersję z imbirem i migdałami.
Składniki:
- 2 marchewki
- szczypta soli, pieprzu, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie
- łyżka płatków migdałowych
- 1 brokuł
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 plasterek imbiru
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszk
- kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler, ząbek czosnku, imbir i przyprawy włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Gotuj 15 minut. Garnek zdjejmij z ognia, zupę zmiksuj blenderem na krem. Podziel brokuł na różyczki, dodaj do zupy i gotuj bez przykrycia ok. 15 minut. Dodaj jogurtu naturalnego oraz płatki migdałowe według uznania.
Dania z imbirem: zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do diety dziecka. Pod surową postacią nie są aż tak atrakcyjne, a w zblendowanym kremie pociechy nie będą wyławiać i wyrzucać niechcianych dodatków.
Składniki:
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- sól
- 6 dużych marchewek
- 2 łyżki suszu z pietruszki
- 2-3 kostki bulionowe
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka imbiru
Wykonanie:
Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą. Do smaku możesz dodać grzanki, śmietanę lub natkę pietruszki.
Dania z imbirem: chrupiące udka sezamowe z imbirem
Sezamowe udka z kurczaka to niebanalny pomysł na tradycyjny obiad. Z dodatkiem surówki i ziemniaków całość będzie się prezentowała apetycznie, a do tego będzie bardzo sycąca.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 2 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2/3 łyżeczki startego imbiru
- szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do miski wlać ocet, olej, starty imbir, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła, wymieszać. Umyte mięso posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na ok. 1h. Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około godziny, skrapiając co jakiś czas odrobiną wody.
Dania z imbirem: kruche ciasteczka imbirowe
Jeżeli nie jesteś perfekcjonistką w tworzeniu deserów to ten przepis z pewnością będzie idealny dla ciebie. Imbirowe ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na popłudniową przekąskę.
Składniki:
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta zmielonych goździków, cynamonu i soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
- pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
- 1 jajko
- 1 łyżka zmielonego imbiru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z imbirem, goździkami, cynamonem, sodą i szczyptą soli. W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, utrzeć. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Następnie należy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużej odległości od siebie. Po ułożeniu na blasze ciasteczka lekko spłaszczyć dłonią i posypać z wierzchu pestkami słonecznika, sezamem lub płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 st. przez 12–18 minut.