Spis treści
160 tysięcy polskich dzieci jest niedożywionych, a 370 tysięcy nie odżywia się w wartościowy sposób. Te dane są zatrważające, zwłaszcza w XXI wieku, gdy półki w naszych sklepach uginają się od towarów. Coraz więcej ludzi jednak nie stać na ich zakup.
Najwięcej niedożywionych dzieci mieszka w województwach warmińsko-mazurskim i podlaskim. Problem ich niedożywienia jest powiązany z bezrobociem i biedą, jaka panuje w tych regionach kraju.
>> Jak nauczyć dziecko regularnego odżywiania? >>
Dieta dziecka: skąd wynika niedożywienie?
Badania dotyczące żywienia dzieci przeprowadziła firma Danone. Wynika z nich, że dzieci w wieku 7-12 lat spożywają dużo wysoko przetworzonych produktów, które nie dostarczają ich organizmom żadnych składników odżywczych. Mimo że regularnie jedzą (chipsy, batony, przetworzoną żywność, piją słodkie i gazowane napoje), zaczyna brakować im witamin, zdrowych tłuszczy, makroelementów. Na skutki takiego sposobu odżywiania nie trzeba długo czekać.
>> Słodkie napoje zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę >>
Dieta dziecka: konsekwencje niedożywienia
Gdy w diecie dziecka brakuje składników odżywczych, szybko staje się to widoczne. Przede wszystkim spada odporność, a dziecko zaczyna coraz częściej chorować. Jego cera staje się ziemista i pozbawiona świeżości, włosy przyklapnięte i łamliwe. Maluch szybko się męczy i nie ma na nic siły. Zaczynają się również problemy z zębami, na co często rodzice nie zwracają uwagi.
Niedożywienie może również powodować demineralizację kości czy osłabienie mięśni oddechowych. Dziecko zaczyna mieć problemy z koncentracją, co przekłada się na jego wyniki z nauce.