Spis treści
Najlepszą bazą do dań z dyni jest piure dyniowe. Pokrojoną na duże kawałki dynię wkładamy skórką do dołu do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 45-60 minut, aż dynia będzie miękka. Usuwamy pestki i wydrążamy łyżką miąższ. Blendujemy miąższ na gładki mus. Tak przygotowane piure można przełożyć do torebek lub pojemniczków (najwygodniej w porcjach po 250 ml) i mrozić, dzięki czemu przez całą zimę można cieszyć się daniami z dyni. Mus jest dobrym składnikiem zup, ciastek i ciasteczek, deserów, kremów, sosów do makaronu i innych potraw.
Zupa dyniowa
- 1 kg dyni
- 1 l bulionu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 150 ml śmietany lub mleka kokosowego, grzanki, pestki słonecznika
Dynię obieramy, usuwamy pestki. Miąższ dyni kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy. Zalewamy bulionem i gotować 30 minut. Gdy kawałki dyni zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki krem. Przed miksowaniem można dodać śmietanę lub mleko kokosowe. Podajemy posypane grzankami lub pestkami słonecznika.
Zobacz także: Zupa z dyni na wesoło! PRZEPIS >>
Kluseczki z dynią
- 500 g gotowych kopytek lub gnocchi
- 500 g dyni
- szklanka orzechów włoskich
- oliwa
- garść posiekanych listków szałwii
- 20 g parmezanu
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy miąższ na kawałki na jeden kęs. Kawałki natłuszczamy łyżką oliwy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy kilka minut na suchej patelni. Szałwię smażymy przez minutę na oliwie, dodajemy kawałki upieczonej dyni i orzechy. Smażymy minutę. Dodajemy gnocchi, posypujemy parmezanem i podajemy.
Mus dyniowy
- szklanka mleka
- pół szklanki piure z dyni
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli 1/3 szklanki suchej)
- po ¼ łyżeczki cynamonu, kardamonu i imbiru
- ewentualnie łyżeczka kakao
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę.
Muffinki dyniowe
Suche składniki:
- 2 szklanki mąki
- po 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- 1/5 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka waniliowego
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- ½ l piure z dyni
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub płatków migdałów
Wymieszać suche i mokre składniki osobno. Wsypać suche składniki do mokrych i krótko mieszać do połączenia się składników. Nakładać ciasto do foremek do muffinów. Posypać orzechami lub migdałami. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Zobacz także: BABY SHOWER: jak zrobić babeczki na BABY SHOWER >>
Dyniowe placuszki
- szklanka mąki
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka maślanki
- ¼ szklanki piure z dyni
- olej do smażenia
- do podania: miód, syrop klonowy, bita śmietana
Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Dodać suche składniki do mokrych, zmiksować blenderem. Smażyć niewielkie placuszki na złoto z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z dodatkami.
Zobacz inne Przepisy >>
Mjakmama24.pl