Spis treści
GMO to skrót od angielskiego Genetically Modified Organism (organizm zmodyfikowany genetycznie). Oznacza organizmy (rośliny i zwierzęta), których geny zostały celowo zmienione przez człowieka, nie obejmuje więc organizmów powstałych w wyniku naturalnego krzyżowania. Celem modyfikacji genetycznych jest udoskonalenie danej rośliny, np. zwiększenie jej odporności na szkodniki, wirusy, środki chwastobójcze, poprawienie tolerancji na niesprzyjające warunki klimatyczne, polepszenie wyglądu, zwiększenie rozmiarów, przedłużenie świeżości, zmiany smaku i zawartości pewnych składników. Modyfikacjom genetycznym podlegają najczęściej ziemniaki, pomidory, kukurydza, soja, rzepa, buraki cukrowe, melony. Zmieniając geny, przekracza się granice między gatunkami (np. geny ryb wprowadza się do buraków). Celem genetycznych zmian jest głównie obniżenie kosztów produkcji, a więc zwiększenie zysków producentów.
Czy GMO jest bezpieczne dla dziecka?
Manipulacje genami nie pozostają bez wpływu na zdrowie. Nie ma potwierdzenia, że spożywanie GMO przez człowieka jest bezpieczne. Są za to badania na zwierzętach, które świadczą o szkodliwości GMO (przyczynia się do nowotworów, negatywnych zmian w wątrobie, mózgu, nerkach, obniżenia płodności, zaburzeń wzrostu – udowodniono w doświadczeniach na myszach i szczurach). Wiadomo też, że uprawy GMO szkodzą środowisku – nieodwracalnie zanieczyszczają uprawy roślin niemodyfikowanych, prowadzą do wymierania pszczół, powstawania odpornych na środki chwastobójcze chwastów, uodpornienia szkodników na pestycydy, a także mogą szkodzić innym organizmom. GMO może powodować reakcje alergiczne, a rośliny modyfikowane genetycznie mogą zawierać więcej toksycznych substancji niż niemodyfikowane. Jedzenie GMO szkodzi zwłaszcza dzieciom, ponieważ są one bardziej podatne na alergie, więcej pożywienia zużywają do budowy tkanek i organów niż dorośli, jedzą więcej produktów zawierających składniki z kukurydzy.
Jak unikać GMO?
GMO są obecne w wielu produktach jako dodatki i wypełniacze (np. lecytyna sojowa, białko sojowe, skrobia kukurydziana, mączka kukurydziana, syrop kukurydziany). Na produktach zawierających GMO musi się znajdować stosowna informacja (np. „genetycznie zmodyfikowany”, „wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej …”, „zawiera genetycznie zmodyfikowaną …”). Obowiązek znakowania nie dotyczy niestety mięsa i mleka zwierząt karmionych paszą z GMO.
www.dlarodzinki.pl