Jak kroić maluszkowi jedzenie, by uniknąć zadławienia? Ratowniczka wyjaśnia

2022-03-14 15:02

Nie bój się podawać dziecku produktów stałych. Po prostu odpowiednio je pokrój. Dzięki nadaniu im bezpieczniejszego kształtu, znacznie zmniejszysz ryzyko zadławienia. Warto też wraz z dorastaniem dziecka, wprowadzać istotne zasady zachowania podczas jedzenia.

produky stałe w diecie dziecka

i

Autor: Getty Images Jak kroić stałe produkty, by zmniejszyć ryzyko zadławienia?

W pewnym momencie trzeba zamienić dziecku papki, na stałe pokarmy. Każda młoda mama obawia się zadławienia. Spokojnie. Umiejętność gryzienia i połykania kawałków jedzenia musi posiąść każde dziecko. Warto zachować czujność, ale też nie wolno panikować.

Odpowiednie zasady zachowania przy stole i bezpieczny sposób krojenia pożywienia zabezpieczą was przed wypadkami. Jak to robić?

Czytaj też: 10 popularnych mitów na temat pierwszej pomocy

Spis treści

  1. 3 etapy wprowadzania pokarmów stałych
  2. Jak kroić przykładowe produkty?
  3. Tych produktów przez jakiś czas unikaj
  4. Najważniejsze zasady bezpiecznego jedzenia
  5. Jak udzielić maluchowi pierwszej pomocy przy zadławieniu?
Jak powinna zmieniać się konsystencja pokarmów niemowlęcia?

Przeczytaj: Co zrobić kiedy dziecko wypije substancję żrąca? Pierwsza pomoc

3 etapy wprowadzania pokarmów stałych

Jak twierdzi ratowniczka, tworząca kursy pierwszej pomocy dla rodziców - Tiny Hearts Education, każdy rodzaj pokarmów stałych, może stanowić dla maluszka ryzyko zadławienia. Dlatego radzi zastosować się do 3 etapów ich wprowadzania.

Modyfikuj, zamieniaj, unikaj. Modyfikuj, aby zwiększyć bezpieczeństwo pokarmu. Jeśli się nie da, zamień go na coś podobnego - substytut. A jeśli nie jest to możliwe, unikaj podawania tego pokarmu, do momentu, aż dziecko nie zacznie sprawnie gryźć i połykać. 

Jak kroić przykładowe produkty?

Modyfikacja kształtu i wielkości stałych pokarmów podawanych maluchom może znacznie zwiększyć bezpieczeństwo ich spożywania. 

Te produkty krój wzdłuż, na ćwiartki:

  • winogrona,
  • pomidorki cherry,
  • truskawki ( te większe przekrajaj jeszcze na pół)

Dowiedz się: Dziecko połknęło baterię. Policjanci pomogli dotrzeć mu do szpitala

Na małe kwadratowe kawałki krój:

  • ser,
  • kiełbasę. 

Produkty twarde, jak marchewkę, najbezpieczniej będzie podać startą na tarce. Jabłko z kolei, warto podać dziecku duszone, w formie stałej, ale do jedzenia łyżeczką. 

Tych produktów przez jakiś czas unikaj

Ratowniczka z Tiny Hearts Education radzi także, by pewnych produktów zwyczajnie unikać. Żelków do 3 roku życia, a popcornu - nawet do 5. Ponieważ każde dziecko jest inne, warto je obserwować i jeśli z jakimś rodzajem pokarmu nie bardzo sobie radzi, odłożyć jego spożywanie na później. Dziecko samo musi dorosnąć do danej twardości i kształtu pokarmów stałych. 

Sprawdź: Ość w gardle u dziecka - pierwsza pomoc w domu, czy na SORze?

Najważniejsze zasady bezpiecznego jedzenia

Według ekspertów, dziecko dla bezpieczeństwa zawsze powinno jeść w pozycji siedzącej, przy stole, z wyprostowanymi plecami. Ratowniczka zaleca także, by nie pozwalać dziecku na jedzenie w trakcie jazdy samochodem, a młodsze dzieci zawsze dopilnowywać w trakcie posiłków. 

Jak udzielić maluchowi pierwszej pomocy przy zadławieniu?