Spis treści
- Piure z kaszy jaglanej z kalafiorem
- Kasza gryczana cynamonowa na słodko
- Pilaw z pęczaku z selerem naciowym
Piure z kaszy jaglanej z kalafiorem
Kaszę jaglaną warto łączyć z przyprawami o wyrazistym smaku: cebulą i czosnkiem, czarnuszką, gorczycą. Piure będzie ciekawsze kolorystycznie, jeśli przyrządzisz je z brokułami.
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki rosołu
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- cebula
- mały kalafior
- ząbek czosnku
- łyżeczka zmielonych ziaren czarnuszki lub gorczycy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Łyżkę masła rozgrzej w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp kaszę i zmieloną gorczycę lub czarnuszkę, przesmaż, mieszając, na końcu dodaj przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę podgrzewaj. Kaszę zalej bulionem, gotuj 25–30 minut na najmniejszym ogniu. Kalafior podziel na różyczki, ugotuj osobno na parze. Wraz z ugotowaną kaszą przełóż do malaksera, dodaj łyżkę masła, zmiksuj na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj do mięs, sadzonych jajek lub zapiekaj z tartym serem (np. goudą, cheddarem).
Kasza gryczana cynamonowa na słodko
Do kaszy gryczanej na słodko pasują też inne owoce, np. śliwki węgierki. Można ją podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtu lub śmietany.
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej
- po 3/4 szklanki wody i soku jabłkowego
- kawałek cynamonu
- 3 łyżki masła
- 2 duże jabłka (renety, boikeny, antonówki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki miodu
- garść suszonych moreli
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
Do wody z sokiem jabłkowym włóż cynamon, wsyp kaszę gryczaną i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, zdejmij z ognia, odstaw w ciepłe miejsce na 15–20 minut. Morele sparz, pokrój w paski. Jabłka obierz, usuń pestki, pokrój na ósemki. Na patelni stop masło, cukier i miód, dodaj jabłka i cynamon i smaż kilka minut, uważając, by jabłka się nie rozpadły. Z kaszy usuń korę cynamonu, dodaj kilka łyżek wody, mieszając zagotuj, następnie dodaj jabłka z karmelem i wymieszaj. Kaszę wyłóż na talerze, posyp pokrojonymi morelami.
Pilaw z pęczaku z selerem naciowym
Ziarenka pęczaku powinny być ugotowane al dente: miękkie, ale stawiające lekki opór zębom. Jeśli pod koniec gotowania pęczak nie jest wystarczająco miękki, dolej wody lub bulionu i gotuj jeszcze 10–15 minut.
- szklanka pęczaku
- ½ szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki oleju
- posiekana cebula
- ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 i 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki pokruszonych włoskich orzechów
- 2 łyżki posiekanej natki
Łodygi selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż cebulę, dodaj przeciśniety czosnek, seler, oprósz pieprzem. Dodaj pęczak i soczewicę, smaż, aż ziarenka się natłuszczą. Wlej gorący bulion, mieszając zagotuj, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu ok. 45 minut. Zdejmij z ognia, ewentualnie dosól. Odczekaj 5–10 minut i podawaj, posypany orzechami i natką.