Kasze przepisy: 3 dania z kasz - gryczana na słodko, piure z jaglanej

2015-05-11 17:01

Podajemy trzy proste przepisy dla kobiet w ciąży na kaszę jaglaną, gryczaną i pęczak. Kasze nie muszą być tylko dodatkiem do mięsa czy ryby. Dobrze przyrządzona kasza może być głównym składnikiem posiłku.

kasza gryczana przepisy

i

Autor: _archiwum-murator|Mariusz Bykowski Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i dobrze ją włączyć do diety w ciąży, nie zakwasza organizmu. Można kupić kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), a także paloną (prażoną), która jest ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Zależnie od tego, czy ziarna są rozdrobnione, wyróżniamy też kaszę gryczaną grubą i łamaną. Gruba kasza prażona jest brązowa - od jasnego do ciemnego odcienia, natomiast łamana jest brązowo-biała.

Spis treści

  1. Piure z kaszy jaglanej z kalafiorem
  2. Kasza gryczana cynamonowa na słodko
  3. Pilaw z pęczaku z selerem naciowym

Piure z kaszy jaglanej z kalafiorem

Kaszę jaglaną warto łączyć z przyprawami o wyrazistym smaku: cebulą i czosnkiem, czarnuszką, gorczycą. Piure będzie ciekawsze kolorystycznie, jeśli przyrządzisz je z brokułami.

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki masła
  •  łyżka oleju
  • cebula
  • mały kalafior
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka zmielonych ziaren czarnuszki lub gorczycy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Łyżkę masła rozgrzej w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp kaszę i zmieloną gorczycę lub czarnuszkę, przesmaż, mieszając, na końcu dodaj przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę podgrzewaj. Kaszę zalej bulionem, gotuj 25–30 minut na najmniejszym ogniu. Kalafior podziel na różyczki, ugotuj osobno na parze. Wraz z ugotowaną kaszą przełóż do malaksera, dodaj łyżkę masła, zmiksuj na gładką masę. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj do mięs, sadzonych jajek lub zapiekaj z tartym serem (np. goudą, cheddarem). 

Kasza gryczana cynamonowa na słodko

Do kaszy gryczanej na słodko pasują też inne owoce, np. śliwki węgierki. Można ją podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtu lub śmietany.

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej
  • po 3/4 szklanki wody i soku jabłkowego
  • kawałek cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże jabłka (renety, boikeny, antonówki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść suszonych moreli
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku

Do wody z sokiem jabłkowym włóż cynamon, wsyp kaszę gryczaną i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, zdejmij z ognia, odstaw w ciepłe miejsce na 15–20 minut. Morele sparz, pokrój w paski. Jabłka obierz, usuń pestki, pokrój na ósemki. Na patelni stop masło, cukier i miód, dodaj jabłka i cynamon i smaż kilka minut, uważając, by jabłka się nie rozpadły. Z kaszy usuń korę cynamonu, dodaj kilka łyżek wody, mieszając zagotuj, następnie dodaj jabłka z karmelem i wymieszaj. Kaszę wyłóż na talerze, posyp pokrojonymi morelami.  

Pilaw z pęczaku z selerem naciowym

Ziarenka pęczaku powinny być ugotowane al dente: miękkie, ale stawiające lekki opór zębom. Jeśli pod koniec gotowania pęczak nie jest wystarczająco miękki, dolej wody lub bulionu i gotuj jeszcze 10–15 minut.

  • szklanka pęczaku
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki pokruszonych włoskich orzechów
  • 2 łyżki posiekanej natki

Łodygi selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż cebulę, dodaj przeciśniety czosnek, seler, oprósz pieprzem. Dodaj pęczak i soczewicę, smaż, aż ziarenka się natłuszczą. Wlej gorący bulion, mieszając zagotuj, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu ok. 45 minut. Zdejmij z ognia, ewentualnie dosól. Odczekaj 5–10 minut i podawaj, posypany orzechami i natką.