Spis treści
- Owoce w diecie dziecka - flawonoidy i błonnik
- Owoce w diecie dziecka - morele, wiśnie, arbuz
- Kiedy wprowadzać owoce do diety dziecka
Owoce jagodowe czyli truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówka amerykańska, jeżyny, czarna jagoda to bomba witamin - dlatego dieta dziecka powinna być bogata w owoce. Najważniejsze są A, C i E zwane są antyoksydacyjnymi czyli takimi, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Jak uważają naukowcy, takie uszkodzenia prowadzą nie tylko do wcześniejszego starzenia ale i rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy i nowotworów. Już sam ten fakt zachęca do polubienia owoców pełnych małych pestek. „Pesteczkowce” mają i tę zaletę, że zawierają mało sodu, co dla osób z nadciśnieniem jest bardzo istotne, za to dużo potasu i magnezu, które pomagają uporać się ze skurczami mięśni, stresem, kłopotami z zasypianiem, skłonnością do tycia.
>> Owoce dla niemowlaka: musy, przeciery, soki – jak podawać niemowlakowi owoce?
Owoce w diecie dziecka - flawonoidy i błonnik
Owoce jagodowe pełne są tych roślinnych substancji czynnych, które pełnią podobną do witamin rolę- przeciwutleniaczy blokujących niszczenie komórek naszego organizmu. Ponadto działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwalergicznie a także wzmacniają odporność organizmu, uszczelniają naczynia krwionośne, są moczopędne.
Trzecim ważnym powodem, dla którego warto jeść poziomki, maliny, jeżyny, agrest czy truskawki, jest błonnik pokarmowy. Jego bogactwo w tych owocach jest ogromne a znaczenie dla naszego zdrowia jeszcze większe. Błonnik to zespół substancji nie rozpuszczanych przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. Ich działanie jest nie do przecenienia – to za ich sprawą organizm oczyszcza się ze związków toksycznych (dlatego jest tak ważny dla odchudzających się).
>> Owoce w diecie dziecka. Jak zachęcić DZIECKO do jedzenia OWOCÓW? PRZEPISY
Owoce w diecie dziecka - morele, wiśnie, arbuz
A jeśli ktoś nie lubi, kiedy drobne pestki plączą mu się między zębami? Może wybrać kwaśne, pyszne wiśnie pełne m.in. kwasu foliowego, potasu, magnezu i cynku. Mają one działanie przeciwwirusowe, pomagają w leczeniu reumatyzmu, uszczelniają naczynia krwionośne. Warto też sięgnąć po morele, które zawierają dużo beta-karotenu chroniącego przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą a także poprawia jakość wzroku i chroni system immunologiczny. Źródłem beta- karotenu jest także soczysty arbuz, który ugasi największe pragnienie. Arbuz zawiera również potas, magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Polecany jest osobom anemicznym i, z racji swego moczopędnego działania - chorym na nerki.
>> Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami
Kiedy wprowadzać owoce do diety dziecka
- maliny - po 4. miesiącu
- jagody - po 4. miesiącu ale tylko sok, owoce po 9.
- morele - po 7. miesiącu
- porzeczki – po 7. miesiącu sok, owoce po 9.
- czereśnie - jak po 8. miesiącu
- brzoskwinie - po 8. miesiącu
- śliwki węgierki - po 8.
- wiśnie - po 9. miesiącu
- truskawki – po 2. urodzinach
>> JAGODY I BORÓWKA AMERYKAŃSKA: źródło witamin, fitoestrogenów i przeciwutleniaczy
Wartość energetyczna owoców jagodowych w 100 g
- agrest – 41 kcal
- czarne jagody – 45 kcal
- maliny – 29 kcal
- porzeczki – 31-33 kcal
- poziomki – 33 kcal
- truskawki – 28 kcal
Zawartość błonnika pokarmowego w 100 gramach owoców
- agrest – 3
- borówki – 1,1
- czarne jagody-3,2
- jeżyny- 7,3
- maliny – 6,7
- porzeczki białe – 6,4
- porzeczki czarne- 7,9
- porzeczki czerwone- 7,7
- poziomki-2
- truskawki – 1,8