Potrawy dla dzieci z grilla: 5 przepisów na smaczne przekąski

2015-06-22 17:37

Latem cieszymy się sezonem grillowym już w pełni. Dzieci również chętnie podjadają przekąski przygotowywane na grillu, dlatego specjalnie dla nich przedstawiamy 5 przepisów na smaczne i zdrowe potrawy dla dzieci z grilla.

potrawy dla dzieci z grilla

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Zdrowe potrawy dla dzieci z grilla umilą rodzinny wypoczynek na świeżym powietrzu.

Spis treści

  1. Potrawy dla dzieci z grilla: grillowane owoce z piankami
  2. Potrawy dla dzieci z grilla: grillowana sałatka z kuskusem
  3. Potrawy dla dzieci z grilla: gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą
  4. Potrawy dla dzieci z grilla: penne z grillowanymi warzywami
  5. Potrawy dla dzieci z grilla: sałatka z grillowanego bakłażana

Wbrew pozorom, potrawy dla dzieci z grilla wcale nie muszą być mocno przypieczonymi i bardzo tłustymi daniami mięsnymi. Grilowaniu poddać też można warzywa, owoce i inne zdrowe przekąski. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 przepisami na dania pyszne i zdrowe potrawy dla dzieci z grilla.

Potrawy dla dzieci z grilla: grillowane owoce z piankami

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • kiść winogron ciemnych lub zielonych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
  • aluminiowa tacka na grill

Sposób przygotowania: Jabłko, gruszkę i ananas pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Chamallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.

>>Poznaj również oryginalny przepis na tort urodzinowy dla dziecka!>>

Potrawy dla dzieci z grilla: grillowana sałatka z kuskusem

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • mleczko kokosowe
  • łyżka miodu
  • paczka kuskus
  • sałata lodowa
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli pokrojonych na kawałki
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
  • papryka
  • mały pomidor
  • chilli
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w kokosowym mleczku i miodzie z dodatkiem chilli i wstawiamy na grill paprykę oraz pomidory posypane oregano. Kaszę kuskus zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, aby ziarenka się dobrze pokryły, po czym zalewamy wodą lub bulionem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, rodzynki i morele i mieszamy. Kurczak kroimy na kawałki z papryką i pomidorem, dodajemy do kuskusa. Następnie dodajemy natkę, szczypior i mieszamy. Podajemy na dużych liściach sałaty lodowej. Liście sałaty układamy w taki sposób, aby każdy mógł sobie nabierać do nich porcję sałatki i otrzymywał jak najzdrowszą wersję tortilli. 

Potrawy dla dzieci z grilla: gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą

Składniki - gulasz:

  • 0,30 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Składniki - polenta:

  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazylii

Sposób przygotowania: Przygotowanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, gdyż potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w rondlu o grubym dnie. Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku. Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wylej polentę na przygotowane wcześniej szerokie naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny.

Mięso wieprzowe wypłucz i pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry, zrumień na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem. Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec przypraw danie solą i pieprzem.

Gulasz podawaj z polentą pokrojoną w niewielkie kawałki, posmarowaną oliwą z oliwek i grillowaną po 2 minuty z każdej strony.

Potrawy dla dzieci z grilla: penne z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • cukinia
  • bakłażan
  • opakowanie makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Najpierw umyj warzywa. Cukinię pokrój w grubsze ukośne plastry, papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut mocz w osolonej zimnej wodzie - w ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilluj na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Makaron gotuj al dente: lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedź i dodaj grillowane warzywa do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą specialite. 

Potrawy dla dzieci z grilla: sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:

  • jeden bakłażan
  • jeden owoc granatu
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 gramów różnych sałat
  • 50 gramów sera blue
  • 2 placki tortilli
  • jajko
  • saszetka włoskiego sosu sałatkowego Knorr

Sposób przygotowania: Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środku serca tak, aby utrzymywały serce w pionie. Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu. Całość dopraw do smaku, polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

 >>Przeczytaj również wywiad z dietetykiem o tym, jakie przekąski podawać dzieciom, by nie sięgały po słodycze!>>