PRODUKTY LIGHT dla dzieci? Czy to dobry pomysł na odchudzanie dziecka?

2014-08-27 17:36

Czy dziecku z nadwagą można podawać produkty light o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru? Nie tędy droga do odchudzenia dziecka! Dowiedz się, dlaczego produkty light nie są dla dzieci i co dawać dziecku, by je odchudzić.

Produkty light dla dzieci

i

Autor: _photos.com|photos.com PRODUKTY LIGHT dla dzieci? Czy dziecku można dawać mleko odtłuszczone albo jogurt bez cukru?

Spis treści

  1. Produkty light dobre dla dzieci?
  2. Jak groźny dla dzieci jest cukier?
  3. Polecamy wideo: Ekspert odpowiada na pytanie, jak odchudzić dziecko

Produkty light, 0 proc. tłuszczu, bez cukru kuszą ze sklepowych półek. Wydaje nam się, że są zdrowe i niskokaloryczne. Niestety nie zawsze tak jest. Te bez cukru często zawierają więcej tłuszczu, a także sztuczne słodziki. Te o obniżonej zawartości tłuszczu bywają pozbawione składników odżywczych.

Przeczytaj też: Nadwaga u dziecka. Jak pomóc dziecku z nadwagą? >>

Produkty light dobre dla dzieci?

Produkty light przeznaczone są dla dorosłych i nie powinny być podstawą diety dziecka. Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko, jogurt) są uboższe w składniki odżywcze – bez tłuszczu nie przyswajają się witaminy A i D. Dziecku najlepiej podawać produkty mleczne zawierające tłuszcz, ale bez dodatku cukru (mleko smakowe, jogurty owocowe, desery mleczne nie powinny się pojawiać w diecie dziecka). Podawaj dziecku mleko minimum 2 proc. tłuszczu, jogurty naturalne (można do nich dodać świeże owoce, płatki owsiane), sery białe i żółte, twarogi. Warto wiedzieć, że podawanie dziecku odtłuszczonych produktów mlecznych nie sprawi, że będzie ono szczuplejsze – badania dowodzą, że jest inaczej. Maluchy pijące mleko bez tłuszczu nadrabiają straty, spożywając więcej kalorii w innej postaci. Oczywiście nic się nie stanie, gdy dziecko od czasu do czasu zje jogurt 0 proc., nie powinno jednak jeść tylko takich produktów.

Jak groźny dla dzieci jest cukier?

Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier

Produkty słodkie, ale niezawierające cukru zawdzięczają smak słodzikom. Sztuczne słodziki (apartam, acesulfam K, sacharyna) nie powinny być podawane dzieciom. Ich wpływ na zdrowie malucha nie jest do końca znany. Wiadomo, że źle wpływa na układ nerwowy. Inaczej sprawa ma się z naturalnymi substancjami słodzącymi, które nie są tak kaloryczne jak cukier. Syrop z agawy, ksylitol (cukier brzozowy) czy stewia mogą pojawiać się w potrawach podawanych dziecku. Uważaj tylko, by dziecko nie uzależniło się od słodkiego smaku.

Zobacz też: Jak rozpoznać cukrzycę u dziecka? Te objawy powinny cię zaniepokoić >>

Polecamy wideo: Ekspert odpowiada na pytanie, jak odchudzić dziecko

www.dlarodzinki.pl