Spis treści
- Przepisy na cukinię: leczo na upalne dni
- Przepisy na cukinię: lazania ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem
- Przepisy na cukinię: grillowana cukinia z serkiem topionym
- Przepisy na cukinię: zapiekanka z cukinią
- Przepisy na cukinię: karkówka z ziemniakami i cukinią
Cukinia, często również nazywana kabaczkiem, to bardzo wdzięczna do spożywania roślina. Można ją jeść zarówno na surowo, jak i ugotować, upiec czy przygotować na grillu. Opcji jest mnóstwo. Poniżej przedstawiamy więc przepisy na cukinię, w których na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Przepisy na cukinię: leczo na upalne dni
Latem warto przygotować leczo, którego jednym ze składników będzie właśnie cukinia. Skoro akurat o tej porze roku mamy dostęp do świeżych darów natury, dlaczego z nich nie skorzystać?
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 5 młodych marchewek
- 3 pomidory
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 2 kiełbaski śląskie
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Sposób przygotowania: Cukinię obierz i pokrój w kostkę, następnie umyj i pokrój papryki w niezbyt grube paseczki, a marchewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Całość duś na patelni ok. 20 minut. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i cebulę i dodaj do warzyw. Pomidory sparz, obierz i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do reszty i całość duś jeszcze ok. 15 minut. Następnie posyp natką pietruszki, przypraw do smaku i gotowe! Możesz podawać potrawę z ryżem, ziemniakami czy z grzankami z masłem czosnkowym.
>>Poznaj również 5 przepisów na pyszne letnie przekąski>>
Przepisy na cukinię: lazania ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem
Lazania to jedno z najpopularniejszych, obok pizzy i spaghetti, włoskich dań. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne i lekkie danie obiadowe z jej "udziałem". Potrawa jest wykonana na mleczku sojowym.
Składniki:
- 150 g cukinii – obranej i pokrojonej w plastry
- 25 g startego sera typu Parmezan
- 350 g gotowanego mięsa drobiowego
- 570 ml napoju sojowego
- 50 g dietetycznej margaryny lub masła roślinnego
- 50 g mąki
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 500 g mrożonego szpinaku
- 25 g orzeszków pinii – podprażonych na suchej, rozgrzanej patelni
- 9 płatków makaronu typu lasagne
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sosu: do średniej wielkości garnka wlej napój sojowy, a następnie dodaj tłuszcz i mąkę. Całość doprowadź do wrzenia i cały czas ubijaj zawartość trzepaczką, do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Potrawę przypraw gałką muszkatołową i gotuj na mniejszym ogniu jeszcze przez 1 minutę.Przygotowanie potrawy: Najpierw rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż 1/3 posiadanej porcji rozmrożonego szpinaku, potem dodaj 3 listki makaronu do lazanii i ponownie szpinak w ilości podobnej do początkowej. Następnie ułóż połowę porcji cukinii, orzeszki pinii, rozdrobnione, gotowane mięso drobiowe, a na górze rozprowadź niewielką ilość przygotowanego wcześniej sosu. Na całość nałóż kolejne 3 listki makaronu.Całą procedurę powtórz. Kończąc, na wierzch potrawy wylej pozostały sos i posyp go startym serem. Piecz w piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż wierzch nabierze lekko brązowej barwy.
Przepisy na cukinię: grillowana cukinia z serkiem topionym
To przepis, dzięki któremu uzyskamy smaczną i zdrową potrawę. Zobaczcie więc, jak przygotować grillowaną cukinię z serkiem topionym!
Składniki:
- 4 duże cukinie
- 25 dag mięsa mielonego
- opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
- szklanka przecieru pomidorowego
- warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
- 4 łyżki oliwy
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania: Najpierw umyj cukinie. Ich środek wydrąż, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość mieszaj przez ok. 10 minut, a potem wlej sos pomidorowy i dodaj serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszaj aż do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełnij farszem i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa.
>>Dowiedz się również, jakie przekąski podawać dzieciom, by nie sięgały po słodycze>>
Przepisy na cukinię: zapiekanka z cukinią
Zapiekanka z cukinią świetnie sprawdzi się jako pożywne danie obiadowe. Szczególnie dobrze smakuje podawana na ciepło.
Składniki:
- 150 g szynki
- 5 pomidorów
- 2 średniej wielkości cukinie
- opakowanie Makaronu Międzybrodzkiego rurki
- ser żółty
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ugotuj makaron. Następnie skrop go oliwą z oliwek i posyp parmezanem, całość wymieszaj. Umyte cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, a kilka plastrów cukinii odłóż. Pomidory pokrój w plasterki, a szynkę w paski. Następnie pokrojone warzywa i szynkę wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryj plastrami cukinii i posyp startym żółtym serem. na koniec całość zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.
Przepisy na cukinię: karkówka z ziemniakami i cukinią
Karkówka z ziemniakami i cukinią to ten z przepisów na cukinię, który najbardziej przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych - czyli zdecydowanie obfitych - dań obiadowych. Zobaczcie, co zrobić, by ją przygotować.
Składniki:
- karkówka – 1,5 kilograma
- ziemniaki – 500 gramów
- Fix Soczysta Karkówka z pieca Knorr – 1 opakowanie
- czerwona papryka – 1 sztuka
- cukinia – 1 sztuka
- ketchup Hellmann’s Ognisty – 3 łyżki
Sposób przygotowania: Zacznij od pokrojenia karkówki w plastry o grubości 1 centymetra. Następnie ziemniaki, cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę podobnej wielkości. Potem przygotuj marynatę, łącząc Fix Knorr z ketchupem. Wszystkie składniki natrzyj marynatą i umieść w woreczku, który jest dołączony do opakowania Fix Knorr i zamknij klipsem. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec karkówkę piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez około 80 minut do momentu kiedy mięso będzie zupełnie miękkie.
Smacznego!