Pestycydy w żywności. Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich toksyny?

2016-02-18 11:19

Jak myć owoce i warzywa, aby usunąć z nich pestycydy i nawozy? Owoce i warzywa najczęściej kupujemy w powszechnie dostępnych sklepach. Niestety, oznacza to, że nie są wolne od toksyn. Przeczytajcie więc,jak w 3 krokach usunąć pestycydy z owoców podczas ich mycia.

usuwanie toksyn

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Proces usuwania toksyn z warzyw i owoców przebiega w trzech krokach.

Spis treści

  1. Dlaczego pestycydy znajdują się na warzywach i owocach?
  2. Jakie warzywa i owoce służą ciąży? Wideo
  3. Jak myć owoce i warzywa by pozbyć się toksyn?
  4. Sposób na usunięcie pestycydów z owoców i warzyw

Najłatwiej kupić zdrowe owoce i warzywa latem, chociażby zaopatrując się w nie u znajomych działkowiczów. Wtedy mamy pewność, że kupujemy zdrową żywność, wolną od chemikaliów. W inne pory roku nie jest już tak prosto - owoce i warzywa z upraw organicznych, dostępne w sklepach ekologicznych, bywają droższe niż te, które możemy kupić w powszechnie dostępnych sklepach. Nic więc dziwnego, że to w tych ostatnich kupujemy najczęściej. Pamiętajmy jednak, że po takim zakupie czeka nas usuwanie toksyn z wybranych produktów.

>> Potrawy bezglutenowe dla dzieci - przepisy na danie główne i słodkości

Dlaczego pestycydy znajdują się na warzywach i owocach?

Pozbycie się pestycydów z roślin wcale nie jest łatwe. By ułatwić życie rolnikom, produkuje się je w taki sposób, by nawet niekorzystne warunki atmosferyczne: opady deszczu, śniegu, mrozy, nie były w stanie zmyć ich z owoców i warzyw. Co więcej, toksyn na warzywach i owocach nie widzimy gołym okiem - owoc nimi pokryty wcale nie ma na sobie grubej i tłustej warstwy, która podpowiadałaby nam, że należy go poddać dokładnemu czyszczeniu.

Pozostaje również pytanie o to, po co na warzywach i owocach stosuje się pestycydy. Przede wszystkim, by ochronić je w czasie, gdy rosną przed szkodliwym działaniem bakterii i grzybów. Bo gdy już dotrą do sklepu, powinny pięknie się prezentować. To właśnie dzięki pestycydom owoce i warzywa dostępne w sklepach mają piękną formę i barwę.

>> Piramida żywieniowa 2016 - jakie produkty są najzdrowsze?

Jakie warzywa i owoce służą ciąży? Wideo

10 owoców i warzyw, które służą ciąży

Jak myć owoce i warzywa by pozbyć się toksyn?

Najprostszym, wydawałoby się, sposobem usuwania toksyn z warzyw i owoców jest przemycie ich specjalnym środkiem. Są one łatwo dostępne w zagranicznych sklepach internetowych, zdarzają się również w polskich sklepach ekologicznych. Ich cena to najczęściej kilkadziesiąt złotych, więc nie wszystkich na to stać.

Co ważne, pestycydy możemy usuwać też z warzyw i owoców domowymi sposobami. Warto pamiętać, że samo umycie produktu pod wodą nie wystarczy. Istnieją jednak trzy kroki, które warto podjąć, by skutecznie przeprowadzić usuwanie toksyn z warzyw i owoców. Przeczytajcie, jak to zrobić!

Sposób na usunięcie pestycydów z owoców i warzyw

  1. Najpierw należy przemyć warzywa i owoce w wodzie z odczynem kwaśnym. Jak ten odczyn usyskać? Wystarczy dodać do 1 litra wody 3 łyżki kwasku cytrynowego lub pół szklanki dowolnego rodzaju octu. Warzywa i owoce powinny przeleżeć w tej miksturze 3 minuty.
  2. Kolejny krok to zanurzenie warzyw i owoców w wodzie o odczynie alkalicznym, czyli silnie zasadowym. Odczyn taki tworzywmy, umieszczając w litrze wody jedną czubatą łyżkę sody kuchennej. Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców zakończy się sukcesem, jeśli i tym razem potrzymamy je w tego rodzaju odczynie przez 3 minuty.
  3. Ostatni z elementów właściwego usuwania toksyn z warzyw i owoców jest tym, na którym zazwyczaj zaczynamy i kończymy ich czyszczenie. Należy je bowiem opłukać w czystej wodzie. 

Jak widać, proces nie jest skomplikowany, nie wymaga dużych nakładów finansowych ani stosowania produktów, które trudno zdobyć. Dzięki dosłownie kilku minutom dziennie skutecznie przeprowadzimy usuwanie pestycydów z owoców i warzyw, ciesząc się później ich zdrowotnymi właściwościami i wspaniałym smakiem.