Spis treści
- W jakich produktach znajduje się gluten?
- Gdzie kupić produkty bezglutenowe?
- Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone:
- Dieta bezglutenowa – produkty zakazane:
Gluten to białko znajdujące się w zbożach – pszenicy, żyta i jęczmienia, a w warunkach polskich, jak podaje IŻiŻ - również owies. Są osoby (dorosłe i dzieci, których organizmy nie tolerują tej substancji. Objawia się to chorobą celiakią lub nietolerancją glutenu.
W jakich produktach znajduje się gluten?
Gluten znajduje się nie tylko w potrawach przygotowywanych przy użyciu mąki – wykorzystuje się go również w niektórych procesach technologicznych poprawiających smak lub konsystencję potraw.
Dlatego jeśli dziecko lub członek twojej rodziny musi być na diecie bezglutenowej, w pierwszej kolejności trzeba wyrobić sobie nawyk czytania etykiet. Przepisy zobowiązują bowiem producentów do wymieniania na nich wszystkich składników alergennych – a więc również glutenu.
Zobacz także:
Rozszerzanie diety niemowlaka a nietolerancja glutenu: jak wprowadzać gluten do diety dziecka?
Alergia na gluten: objawy uczulenia na gluten i leczenie
Gdzie kupić produkty bezglutenowe?
Jeśli nie masz pewności, czy dany produkt zawiera to białko, kupuj tylko produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa albo opisane jako bezglutenowe. Specjalistyczne produkty bezglutenowe, takie jak: chleb, makaron czy mąka, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, internetowych, a nawet w supermarketach.
Zapoznaj się też z listą produktów dozwolonych i zakazanych na diecie bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone:
mięsa, ryby, owoce, warzywa, jajka, mleko, tłuszcze, orzechy, kasze, a także produkty gotowe niezawierające glutenu – np. kisiele, galaretki, budynie, bezglutenowe wędliny czy nabiał. Dziecko może jeść pieczywo, placki, ciasta i makarony z mąki bezglutenowej otrzymywanej ze skrobi pszennej bezglutenowej, a także m.in. z kukurydzy, amarantusa, gryki, soi, ryżu, prosa,tapioki, manioku i sorgo.
Czytaj: Dieta eliminacyjna - jak komponować dietę dziecka z alergią na mleko, jajka i gluten?
Specjalna żywność dla małego alergika bez laktozy, mleka i glutenu
Dieta bezglutenowa – produkty zakazane:
pszenicę, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz, jak również wszelkie wyroby z ich dodatkiem: chleby, bułki, wyroby cukiernicze, płatki glutenowe, kasze, kawa zbożowa, kakao owsiane, niskogatunkowe kiełbasy, pasztetowa, parówki, panierowane półprodukty, kaszanka, mielonki, pasztety, zupy i sosy instant, musztardy i majonezy, wyroby garmażeryjne, gotowe desery, produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy.
Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka, aby uniknąć nietolerancji?
Kiedyś uważano, że zbyt wczesne wprowadzenie glutenu di jadłospisu dziecka sprawia, że jest ono bardziej narażone na zachorowania na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Obecnie uważa się, że zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzenie tego składnika do diety niemowlęcia nie jest dobre. Specjaliści zalecają, aby gluten wprowadzać stopniowo między ukończonym 4. miesiącem, a 12 miesiącem życia.
Indywiudalnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwnością wyeliminować gluten z menu, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Skorzystaj z Jeszcolubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
miesięcznik "M jak mama"