Spis treści
Dieta dziecka, pomimo że w środku zimy warzywa i owoce mają mniejsze wartości odżywcze niż w sezonie, powinna być w nie bogata. Przygotowując zupy, soki czy desery równie dobrze możemy skorzystać z mrożonek, które zachowują naturalne właściwości. Zadbaj też, aby jadłospis dziecka uwzględniał składniki będące źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu oraz pomaga zapobiegać częstym przeziębieniom. Mogą to być np. smaczne cytrusy, takie jak mandarynki czy pomarańcze dołączone do drugiego śniadania. - W tym okresie szczególne znacznie dla zdrowia i odporności młodego organizmu mają regularnie spożywane posiłki (najlepiej pięć razy dziennie), a zwłaszcza pełnowartościowe śniadanie zjadane przed wyjściem do szkoły. Pamiętajmy również o zapewnieniu dziecku odpowiedniej ilości ciepłych dań w ciągu dnia – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrów Naturhouse.
>>Przeczytaj również: Jak powinno wyglądać żywienie dziecka po 1. roku życia?>>
Zimowa dieta dziecka: urozmaicona
Przygotowując posiłki dla dziecka, dbaj o różnorodność składników i obecność najważniejszych grup produktów. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć mleka i przetworów mlecznych, dostarczających wapnia oraz cennych witamin. Ważną rolę odgrywają także produkty zbożowe – razowe pieczywo, kasze czy makarony, które są źródłem błonnika oraz niezbędnych do prawidłowego rozwoju, składników mineralnych. Niezwykle cennych kwasów omega-3 dostarczy porcja ryb oraz włoskie orzechy. Z kolei dobrym źródłem pełnowartościowego białka będzie chude mięso – np. drób lub cielęcina. Zawsze zwracaj uwagę, czy nasze dziecko spożywa odpowiednią ilość płynów, w postaci niegazowanej wody mineralnej lub naturalnych soków. Tym, co powinaś zdecydowanie ograniczać w diecie dziecka są oczywiście słodycze, słone przekąski oraz kaloryczne fast foody.
>>Przeczytaj również: Dieta dziecka - czego nie wolno jeść dziecku?>>
Zimowa dieta dziecka: brak apetytu
Jeśli w zimie dziecko ma problemy z apetytem lub nie chce jeść warzy czy innych wartościowych produktów, należy wprowadzić pewne zmiany w codziennych nawykach żywieniowych. Dieta dziecka nie może być monotonna. Spróbuj stopniowo urozmaicać dania o nowe smaki. Staraj się, aby potrawy były różnokolorowe i atrakcyjnie podane. Najlepiej jeśli włączysz dziecko do przygotowywania niektórych posiłków, co spowoduję wzrost zainteresowania produktami oraz zachęci do ich próbowania. W przygotowaniu odpowiedniego jadłospisu warto niekiedy poprosić o radę dietetyka, który pomoże ci dobrać wartościowe składniki i potrawy. Doradzi także, jak komponować menu odpowiednio do pory roku oraz do indywidualnych potrzeb organizmu dziecka. Pozwoli to zapewnić mu prawidłowy i zdrowy rozwój.
materiały prasowe