Jeżeli kupioną właśnie mrożonkę chcesz nadal przechowywać, nie możesz dopuścić, by podczas transportu ze sklepu rozmroziła się. Nie powinna pozostawać poza lodówką dłużej niż godzinę. Gdy czas ten się przedłuży, istnieje ryzyko, że ulegnie rozmrożeniu i będziesz ją musiała natychmiast wykorzystać. Przechowywanie mrożonek powinno odbywać się w temperaturze nie wyższej od temperatury zamrażania (podanej na opakowaniach produktów). Chodzi o zahamowanie rozwoju drobnoustrojów oraz wszelkich zmian biochemicznych i chemicznych. Dlatego temperaturę w zamrażalniku ustaw na -180C lub niższą. W odróżnieniu od lodówki, produkty spożywcze przechowywane w zamrażarce warto układać ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie i efektywnie.
Aby przechowywane produkty nie uległy uszkodzeniu, najlepiej przechowuj je w plastikowych pojemnikach lub dostosowanych do niskich temperatur torbach.
Jak rozmrażać?
- Najlepiej bezpośrednio przed spożyciem i to jak najszybciej, by nie dopuścić do gromadzenia się drobnoustrojów. Dlatego te owoce i warzywa, które są przeznaczone do dalszej obróbki cieplnej, od razu po wyjęciu z zamrażarki, ugotuj.
- Natomiast jeżeli nie są one przeznaczone do gotowania, lepiej rozmrażaj je w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Zmniejsza to straty witaminy C oraz spowalnia rozwój bakterii i pleśni.
- Owoce miękkie (np. truskawki), przeznaczone do spożycia na surowo, opłucz chłodną wodą i zasyp cukrem w celu odizolowania od powietrza. Do czasu, aż się całkowicie rozmrożą, niech stoją w lodówce, na najniższej półce.
- Jeśli owoce chcesz dodać do galaretki, wówczas do jej przyrządzenia weź mniej wody, a po przestudzeniu zalewej galaretką zamrożone owoce.
- Warzywa przeznaczone do gotowania wrzuć od razu do gorącej wody i gotuj pod przykryciem możliwie krótko. Możesz także ugotować je na parze. W ten sposób nie stracisz witamin i wartości odżywczych produktów.
- Warzywa na surówkę pozostaw na kilka godzin w dolnej części lodówki. W ten sposób same się delikatnie rozmrożą. Potem dopraw je do smaku.