Spis treści
- Rola śniadania w diecie bezglutenowej
- Dieta bezglutenowa: przekąska dla dzieci
- Pomysły na obiad dla dziecka w diecie bezglutenowej
- Przykładowe menu na diecie bezlglutenowej
- I śniadanie:
- II śniadanie:
- Obiad:
- Deser:
- Podwieczorek:
- Kolacja:
- Polecamy wideo: Suplementy diety dla dzieci
Menu dziecka na diecie bezglutenowej powinno być urozmaicone i obfitować w produkty bogate w witaminy z grupy B, błonnik, skrobię i składniki mineralne. Źródłem witamin z grupy B jest pieczywo i produkty mączne. U dzieci na diecie wykluczającej gluten składników tych dostarczą: ryż, quinoa, gryka, proso, amarantus, maniok, kukurydza i różne odmiany fasoli.
Rola śniadania w diecie bezglutenowej
Pierwsze śniadanie na diecie bezglutenowej powinno zapewnić wystarczającą ilość energii na początek dnia dla aktywnego dziecka. Taką ilość energii zapewni bezglutenowy chleb gryczany bogaty w węglowodany. Porcja twarożku i kubeczek kakao na mleku modyfikowanym wzmocnią już od ranka młode ząbki i kości w niezbędny w fazie szybkiego wzrostu wapń.
Dieta bezglutenowa: przekąska dla dzieci
Kiedy mały odkrywca zapomni już o śniadanku, warto wzmocnić się pysznym budyniem ze zmiksowanej kaszy jaglanej ugotowanej na mleku modyfikowanym z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonu.
Pomysły na obiad dla dziecka w diecie bezglutenowej
Na diecie bezglutenowej przed obiadem warto przypomnieć sobie o obfitości sezonowych warzyw. Każdy maluch doceni słodką zupę z botwiny z połową jajka na środku talerza. Ta naturalnie bezglutenowa zupa nie dość, że jest pyszna i lubiana przez wszystkie dzieci, to za sprawą głównego składnika – buraka – ma właściwości zapobiegające niedokrwistości.
Na drugie danie maluchowi zaserwować można nasyconą kwasami DHA pieczoną rybę morską. Świetnie nadaje się do tego celu łosoś w ziołach. Należy jednak pamiętać, żeby używać ziół certyfikowanych pod względem zawartości glutenu. W ogólnodostępnych sklepach zioła mogą być bowiem zanieczyszczone szkodliwym białkiem.
Na diecie bezglutenowej na deser można przyrządzić koktajl ze świeżych lub mrożonych truskawek i jogurtu naturalnego dopełni mały brzuszek porcją zdrowych słodyczy i zachęci dziecko do drzemki.
Powszechnie wiadomo, że kiedy zbliża się wieczór, przychodzi czas na małe co nieco. Na diecie bezglutenowej na podwieczorek świetnie nadaje się naturalnie bezglutenowa gryczana muffina z borówkami, która nie dość, że ładnie wygląda i świetnie smakuje, to jeszcze dostarcza energii na resztę pełnego ruchu dnia.
Natomiast na kolację schrupać można bezglutenowy tost z pastą z awokado, dzięki której główka pracuje i pełna jest pomysłów na następny dzień pełen zabaw.
Zobacz także:
Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?
Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Sprawdź objawy
Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U
Przykładowe menu na diecie bezlglutenowej
I śniadanie:
Kanapka z bezglutenowego chleba gryczanego z twarożkiem i rzodkiewką i szczypiorkiem oraz kubek kakao na mleku modyfikowanym (mała kromka chleba gryczanego, łyżka twarożku śmietankowego, 2 rzodkiewki, szczypiorek, szklanka mleka modyfikowanego, 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego lub łyżeczka ksylitolu (dla dzieci pow. 3. r. ż.).
II śniadanie:
Budyń jaglany na mleku modyfikowanym z pieczonym jabłkiem i cynamonem (pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 czubate łyżki kaszy jaglanej, 1 pieczone jabłko, płaska łyżeczka mielonego cynamonu).
Obiad:
I danie:
Botwinka z jajkiem: pęczek młodej botwiny, sztuka chudego mięsa bez kości wielkości orzecha włoskiego, pół szklanki jogurtu naturalnego, koperek, 1 jajo, sól i pieprz do smaku.II danie:
Łosoś lub inna tłusta ryba morska pieczona w ziołach (porcja ryby wielkości dłoni dziecka), 1 ziemniak i surówka z czerwonej kapusty (2 łyżki siekanej czerwonej kapusty sparzonej we wrzątku kilka minut, kilka kropli soku z cytryny, ćwierć jabłka, 1 łyżka cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek).
Deser:
Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym (garść truskawek świeżych lub mrożonych, pół kubka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu dla dzieci od 3. r. ż.).
Podwieczorek:
Gryczana muffina z borówkami.
Kolacja:
Bezglutenowy tost z pastą z awokado.