Anna Lewandowska poruszyła internautów informacją, że walczy z SIBO. Choroba wymusza stosowanie konkretnej diety, dzięki czemu można złagodzić jej objawy. Okazuje się, że z SIBO zmaga się wiele kobiet.
Co to jest SIBO?
SIBO to schorzenie stosunkowo mało poznane. Oznacza przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim, co wywołuje różne dolegliwości. Do charakterystycznych objawów SIBO należą:
- wzdęcia
- nadmierne gazy
- zaparcia
- problemy z wypróżnianiem
- bóle brzucha
- mdłości
- zmęczenie
- bóle głowy
- zakażenie helicobacter pylori
- stres
Przyczyny SIBO
Wśród przyczyn SIBO wymienia się m.in. insulinooporność, infekcje wirusowe, długotrwałe stosowanie antybiotyków, choroby autoimmunologiczne. Do nadmiernego przerostu bakterii może dojść także na skutek zbyt małej ilości kwasu solnego w żołądku, nieprawidłowości anatomicznych czy zaburzeń motoryki jelit.
Cesarskie cięcie czynnikiem ryzyka
Do rozwoju SIBO może dojść nie tylko z powodu współistnienia innych schorzeń układu pokarmowego. Choroba może rozwinąć się po operacjach na powłokach brzusznych np. po cesarskim cięciu. Wiele kobiet zmaga się z niespecyficznymi objawami, m.in. z zaparciami, wzdęciami czy bólami głowy. Mogą one być mylące, sugerować niestrawność, zatrucie pokarmowe, a nawet migrenę czy wahania hormonalne. Może odpowiadać za nie jednak także SIBO — i to nie tylko u mam, które są po cesarce.
Jak zdiagnozować SIBO?
Chorobę tę nie jest łatwo zdiagnozować, ponieważ w pierwszej kolejności zwykle wykluczane są inne schorzenia. Do SIBO może dojść na skutek permanentnego stresu, złego odżywiania czy insulinooporności, dlatego wiele mam (żyjących w stresie, próbujących pogodzić macierzyństwo z karierą zawodową), nie łączy bólu brzucha czy wzdęć z SIBO.
Aby potwierdzić diagnozę, wystarczy wykonać wodorowo-metanowy test oddechowy SIBO lub mniej czuły wodorowy test. Jeśli wyniki wskazują SIBO, należy wykluczyć inne choroby jelit, a następnie rozpocząć leczenie.
Dieta low FODMAP na SIBO
Dieta, która pomaga złagodzić objawy SIBO, wyklucza produkty, które zawierają cukry fermentujące. Nie należy więc spożywać laktozy (znajdującej się m.in. w produktach mlecznych), fruktozy (w owocach) czy glukozy (w słodyczach). Wyeliminowanie tych produktów może znacząco poprawić samopoczucie i zredukować objawy choroby.
Specjaliści zalecają, by po okresie eliminacji stopniowo wprowadzać pojedyncze produkty do diety i obserwować swoje reakcje.
Czytaj: Choroby uchyłkowe jelit — objawy, leczenie