Masło shea - właściwości i zastosowanie masła shea

2018-01-28 18:00

Masło Shea znane jest ze swojego regenerującego działania. Z tego powodu jest składnikiem wielu kosmetyków do twarzy, ciała i włosów, o działaniu odżywczym i łagodzącym. Czym jest masło shea i jak je stosować, aby pielęgnacja przyniosła najlepsze rezultaty?

Masło shea

i

Autor: thinkstockphotos.com Naturalne, nierafinowane masło shea to kopalnia dobroczynnych składników.

Spis treści

  1. Wygląd i konsystencja masła shea
  2. Właściwości masła shea
  3. Jak stosować masło shea?
  4. Masło shea w kuchni

Masło shea (masło karité) to olej roślinny pozyskiwany z orzechów afrykańskiego drzewa Vitellara Paradowa (masłosz parka). W Afryce drzewo rośnie w środowisku naturalnym i przez tamtejsze plemiona, m.in. z powodu swojej długowieczności (nawet 300 lat) uznawane jest za święte. Roślina owocuje dopiero po 30 latach od zasadzenia, a pełną obfitość plonu osiąga się dopiero po 50 latach - wtedy też orzechy charakteryzuje bardzo duża zawartość cennego tłuszczu. Na kontynencie afrykańskim masło shea stosowane jest od wieków zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Jego zbiory poprzedza specjalny rytuał, a zgodnie z tradycją orzechy te mogą zbierać jedynie kobiety. Obecnie to niezwykle popularny składnik kosmetyków pielęgnacyjnych ceniony za swoje wszechstronne działanie i stosowany na całym świecie.

Wygląd i konsystencja masła shea

Masło shea w swojej czystej postaci ma wygląd grudkowatej pasty w kolorze kremowym lub jasnożółtym. Może mieć również lekko brązowy odcień. Kolor produktu uzależniony jest od pory zbioru owoców. Można powiedzieć, że konsystencja przypomina schłodzone w lodówce masło. Jeśli przytrzymasz je przez chwilę w ciepłych dłoniach - rozpuszcza się do płynnej, oleistej postaci. W kosmetyce stosuje się je w formie nierafinowanej i rafinowanej – oba rodzaje mają nico inne właściwości. Masło shea rafinowane jest uboższe w niektóre składniki odżywcze i traci specyficzny, ziemisto-orzechowy zapach, który nie wszystkim odpowiada.

Właściwości masła shea

Naturalne, nierafinowane masło shea to kopalnia dobroczynnych składników – przede wszystkim witamin A, E i F, ale także nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli oraz fitosteroli. Ma charakterystyczny lekko orzechowy smak i zapach, który jest tym mocniejszy, im świeższy jest produkt. Produkowane jest ręcznie – olej wyciskany jest mechanicznie ze świeżych orzechów.

Nierafinowane masło shea ma właściwości natłuszczające, regenerujące, nawilżające i kojące. Zatrzymuje działanie wolnych rodników, działając przeciwstarzeniowo na komórki. Może być stosowane na skórę i włosy. Jest też naturalnym konserwantem. Niestety może uczulać.

Masło shea można poddać procesowi rafinacji – w jego wyniku traci co większość przeciwutleniaczy, zachowuje jednak wysoki poziom wit. E oraz kwasy tłuszczowe. Rafinowane masło shea nie ma właściwości alergizujących.

Pielęgnacyjne działanie masła shea:

  • zmniejsza zmarszczki i poprawia napięcie skóry;
  • łagodzi podrażnienia;
  • jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (SPF 5);
  • regeneruje wysuszoną skórę i włosy, zapobiega utracie wody;
  • redukuje celulit i rozstępy;
  • przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry;
  • ma działanie wygładzające, uzupełnia ubytki w strukturze włosów;

Masło shea wykazuje także działanie prozdrowotne, łagodząc stany zapalne i bóle reumatyczne.

Jak stosować masło shea?

Masło shea można stosować zewnętrznie delikatnie wcierając bądź wklepując w skórę. Znakomicie sprawdza się na przykład w roli kremu pod oczy. Co ciekawe - mimo, że jest bardzo tłuste, dobrze reaguje na nie każdy rodzaj cery, nawet ta z tendencją do trądziku.

Masłem shea można zastąpić balsam do bardzo wysuszonej skóry, smarować miejsca dotknięte celulitem i rozstępami. Nałożony na wilgotne końcówki włosów znakomicie je regeneruje i wygładza. Może być stosowany również do olejowania kosmyków. Co bardzo istotne - masło shea można bezpiecznie stosować w ciąży!

Masło shea w kuchni

Masło shea to nie tylko wspaniały kosmetyk. W Afryce, skąd się wywodzi, od wieków jest też z powodzeniem stosowany w kuchni – do smażenia i wzbogacania smaku potraw. Produkt do celów spożywczych pozyskiwany jest nie z orzechów, a nasion drzewa życia - jak przez niektórych jest nazywane.