Kulinarne klasyki PRL-u. W tym quizie pomoże ci mama lub babcia!

2025-03-31 12:02

Niektóre z nich wciąż goszczą na naszych stołach, nie wyobrażamy sobie bez nich świąt czy rodzinnych uroczystości. Inne odeszły w zapomnienie, zastąpione innymi przysmakami. Kulinarne klasyki PRL-u to temat rzeka - jedni tęsknią za smakami sprzed lat, inni cieszą się, że już nie są na nie skazani.

Zimne nóżki to klasyka PRL-u

i

Autor: Getty Images W quizie o klasykach PRL-u pytamy m.in. o zimne nóżki

Trudno mi wyobrazić sobie czasy, gdy półki w sklepach świeciły pustkami, a od ręki można było kupić co najwyżej ocet. Sprzedawane spod lady mięso znam jedynie z filmów (od razu do głowy przychodzi mi kultowe „To jest kiosk Ruchu! Ja tu mięso mam!” z „Misia”), ale niektóre dania z tamtej epoki stale goszczą na moich talerzach. Chociaż zazwyczaj to nie ja je przygotowuję.

M jak Mama Google News

Quiz o kulinarnych klasykach z PRL-u. Poproś bliskich o pomoc

Uwielbiam wafle z PRL, ale blok czekoladowy to jednak nie to samo, co „prawdziwa” czekolada. Kotletów z mortadeli chyba nigdy nie próbowałam (może to i dobrze?), ale babkę ziemniaczaną (w towarzystwie surówki z pora) uwielbiam! Są też i klasyki, jak sałatka jarzynowa, bez której nie ma żadnych świąt czy nóżki w galarecie, które kojarzą mi się z rodzinnymi uroczystościami.

Smak znam, a przepisy? To już nie jest takie oczywiste. Jest też wiele potraw, których nazwy znam, jestem świadoma ich istnienia, ale nie miałam z nimi żadnej styczności. A ty? Kulinarne klasyki z PRL-u znasz tylko z opowieści, a może wciąż je chętnie przygotowujesz? W naszym quizie przypomnisz sobie dania, które kiedyś robiono „z musu”, dziś pojawiają się na stołach i zabierają w sentymentalną podróż.

Dla pewności - rozwiąż ten quiz z mamą lub babcią, wtedy na pewno zdobędziesz komplet punktów! Koniecznie podziel się wynikiem i daj znać, która potrawa sprzed lat jest twoją ulubioną!

Quiz wiedzy o kulinarnych klasykach PRL-u. Poradzisz sobie?
Pytanie 1 z 13
Zimne nóżki, nazywane również meduzą, to klasyka nie tylko w domach, ale i w barach. Niezbędny do ich przygotowania składnik to: