Nie ma się co dziwić, że mamy roztrząsają kwestię diety dla dziecka, bo właściwe żywienie dziecka ma istotny wpływ na jego rozwój. Dania gotowe w słoiczkach to istotny wątek dyskusji na forach internetowych.
Po ukończeniu 6. miesiąca życia, ze względu na zwiększone potrzeby dziecka, stopniowo wprowadzamy do diety warzywa, owoce, produkty zbożowe oraz mięso i jajko. Posiłki najpierw mają konsystencję półpłynną, następnie papkowatą, a w kolejnym etapie – coraz bardziej stałą, zgodnie z rozwojem możliwości połykania, żucia i gryzienia przez malucha. Wszystkie posiłki mogą być przygotowywane przez rodziców, ale jest to trudne i czasochłonne.
Żywienie dziecka: dania w słoiczkach to zdrowie i wygoda
Zastąpienie ich daniami gotowymi jest bardzo wygodne, ma również wiele dodatkowych zalet.W gotowych soczkach, przecierach owocowych i warzywnych, zupkach mamy pewność dobrze dobranych do wieku dziecka składników. Warzywa i owoce pochodzą z ekologicznych upraw, możemy również wybierać posiłki ze specjalnie dobranych składników, mało alergizujących.
Słoiczki z posiłkami dla niemowląt są przygotowywane w czystych warunkach, pasteryzowane, szczelnie zamknięte, nie dojdzie więc z ich powodu do zatrucia pokarmowego z niebezpiecznymi wymiotami i biegunką.
Zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze jest zupełnie inne niż dorosłych. W domowych warunkach niemowlakom gotujemy oddzielnie, ale najczęściej ilość białka i soli jest zbyt duża. Skutkuje to niepotrzebnym przeciążeniem układu krążenia, wątroby i nerek małego człowieka. Dlatego polecam dania ze słoiczków.