Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu [FILM]

2014-11-19 9:42

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie stała się modna. Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje z glutenu i nie wprowadza tego składnika również do diety dziecka. Dlaczego niezasadna dieta bezglutenowa może być niebezpieczna dla malucha?

Dieta dziecka, dieta bezglutenowa

i

Autor: thinkstockphotos.com Diety bezglutenowej nie powinno się wprowadzać na własną rękę. Musi o tym zdecydować lekarz.

Spis treści

  1. Dieta bezglutenowa: dlaczego dla niektórych to konieczność?
  2. Dieta bezglutenowa: dlaczego niezbyt zdrowa?
  3. Dieta bezglutenowa: jak sprawdzić, czy dziecko nie toleruje glutenu?

Dieta bezglutenowa dla jednych jest koniecznością, dla innych świadomym wyborem. Od pewnego czasu media zalewają informacje na temat szkodliwości glutenu. Coraz więcej rodziców rezygnuje więc z tego składnika i nie wprowadza go do diety dziecka. Słusznie?

>> Jak wygląda przykładowe menu dziecka na diecie bezglutenowej? >>

Dieta bezglutenowa: dlaczego dla niektórych to konieczność?

Gluten występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest składnikiem obecnym w naszej diecie od dawna, ale niestety mocno alergizującym. Wiele dzieci go nie toleruje i reaguje na niego biegunką, wymiotami, niedokrwistością, suchą i cienką skórą.- Gluten to białko roślinne, a każde białko może nas uczulać. Równie dobrze może nas alergizować ryba czy jajko, dlatego białka ostrożnie się wprowadza do diety - mówi dietetyk Anna Rzeszotek. Nie oznacza to jednak, że można z niego rezygnować "na zapas".

>> Jakie kaszki dla dziecka? Przewodnik po kaszkach dla niemowląt >>

Dieta bezglutenowa: dlaczego niezbyt zdrowa?

Gluten to składnik wielu pokarmów: kasz, mąk, przetworów mlecznych, wędlin (gluten jest do nich dodawany w czystej postaci!), przypraw, przecierów w puszce, proszku do pieczenia, owoców suszonych, a nawet... słodyczy. Świadomie rezygnując z wprowadzenia glutenu do diety dziecka, pozbawiamy go tolerancji na pokarmy, które będzie spożywał do końca życia. Takim postępowaniem możemy więc narobić więcej szkody niż pożytku.

Dieta bezglutenowa: jak sprawdzić, czy dziecko nie toleruje glutenu?

Gluten powinniśmy zacząć wprowadzać do diety dziecka około 6. miesiąca życia, wtedy gdy zaczynamy rozszerzać dietę. W tym czasie najczęściej jest ono jeszcze karmione piersią, więc jest bardziej odporne. - Udowodniono, że mleko mamy działa osłonowo na kosmki jelitowe, czyli zmniejsza ryzyko nietolerancji glutenu - mówi dietetyk.

Wprowadza się go do diety stopniowo, po 1-2 łyżeczce dziennie. Malucha trzeba w tym czasie bacznie obserwować i zwrócić uwagę na niepożądane reakcje, takie jak biegunki, wymioty czy wysypki. Jeśli nic złego się nie dzieje, nie ma potrzeby, by wprowadzić dietę bezglutenową.

Dzień Dobry TVN/x-news