Mięso w diecie niemowlaka jest bardzo ważnym elementem. To doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, aminokwasów oraz żelaza. Powinno się je zacząć wprowadzać od 6. miesiąca życia dziecka, ale w bardzo małych ilościach. Na początku rozszerzania diety o mięso wystarczy łyżeczka gotowanego mięsa, aby niemowlę mogło przyzwyczaić się do nowego smaku.
>> Żywienie niemowląt: wprowadzanie mięsa do diety dziecka
Dieta niemowlaka: tylko mięso dobrej jakości
Mięso dla niemowlaka powinno być kupowane w sprawdzonych miejscach. Unikajmy robienia zakupów w budkach na bazarze, na straganach czy supermarketach. Zwracajmy uwagę na kolor mięsa, jego jakość oraz świeżość.
>> Mięso w diecie niemowlaka. Kiedy i w jakiej formie wprowadzić MIĘSO do DIETY DZIECKA?
Zawsze pytajmy ekspedientki skąd pochodzi towar. Na mięsie dla dziecka nie warto oszczędzać, lepiej dołożyć kilka złotych i kupić je w ekologicznym lub sprawdzonym sklepie, niż doprowadzić do choroby malucha.
- Zwracajmy uwagę na wysoką jakość produktu, który podajemy dziecku. Może to być królik, mięso drobiowe lub czerwone. Ważne, aby było gotowane na parze bądź w wodzie. Nie podajemy natomiast wywaru, z niego możemy zrobić posiłek dla dorosłych – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dietetyk Justyna Marszałkowska.
>> Rozszerzanie diety: jak rozszerzyć dietę niemowlaka karmionego piersią?
Neewseria. Agencja informacyjna