Spis treści
Przepisów na ciasto drożdżowe na jagodzianki jest cała masa. Różnią się od siebie detalami, ale łączy je jedno – świeżo upieczone smakuje wszystkim. Tym natomiast, co wyróżnia najlepsze jagodzianki jest nadzienie. Im więcej jagód w środku bułki, tym wypiek uznaje się za bardziej wyrafinowany.
Ten trik sprawi, że twoje jagodzianki będą pełne nadzienia
Instagramerka Dominika Kudela podzieliła się trikiem na rekordową ilość jagód w jagodziankach. Ciasto na jagodziankę, należy cienko rozwałkować na kształt okręgu. Następnie skleić koło z jednej strony i zacząć wypełniać łyżka po łyżce wnętrze bułki jagodami. Jednocześnie należy zaklejać brzegi bułki na tzw. zakładkę. Przypomina to nieco sklejanie pierogów, ale do środka. Na pierwszy rzut oka czarna magia, ale jak raz się spróbuje wchodzi w nawyk. Oczywiście im więcej praktyki, tym sprawa łatwiejsza. Sezon na jagody na szczęście jeszcze w pełni, więc jeszcze jest czas przećwiczyć.
Babciny sposób na wypełnianie jagodzianek
Internauci byli zgodni co do tego, że to świetna wskazówka. Kilka osób przyznało, że patent ten znany jest w ich domach i stosowany przez babcie. „Moja babcia tak robi”, „Super! Na pewno wypróbuję” – pisali.
Wywołując babcie do tablicy, sama wam sprzedam patent mojej babci na jagodzianki, których świeżość pozostaje na dużo dłużej niż przeciętne. Po zagnieceniu ciasta, moja babcia wkłada je do lodówki na całą noc do spowolnionej fermentacji. Następnego dnia rozwałkowuje cienko i formuje bułeczki. Jej jagodzianki jemy ze smakiem nawet 3-4 dni i serio 2. lub 3. dnia są najlepsze!