Wiele mam szybko zniechęca się do karmienia piersią, bo czują ból piersi albo nie potrafią ocenić, czy dziecko dobrze ssie i boją się, że jest głodne. Efekt jest taki, że już po kilku tygodniach odstawiają malucha od piersi, co jest dla niego niekorzystne. Aby karmienie się powiodło i trwało tak długo, jak tego chce mama lub dziecko, trzeba od początku unikać pewnych błędów. Ważne są już pierwsze godziny po porodzie i pierwsze próby przystawienia dziecka.
Technika karmienia: ważna od początku
Karmiąca mama powinna wiedzieć, jak przystawiać dziecko do piersi i umieć ocenić, czy prawidłowo ssie, aby szybko skorygować błędy. Jeśli będziesz umiała to zrobić, unikniesz wielu problemów, i będziesz karmić długo i szczęśliwie.
Na prawidłową technikę karmienia składa się kilka elementów – oto one.
1. Dobra pozycja, wygodna dla matki i dziecka
2. Właściwe uchwycenie piersi w dłoni
3. Prawidłowe przystawienie dziecka do piersi (a nie na odwrót!)
4. Skuteczne ssanie, w wyniku którego dziecko jest najedzone.
Dokładny instruktaż, z konkretnymi, szczegółowymi wskazówkami, jak przystawiać dziecko do piersi i po czym poznać, że ssie prawidłowo, znajdziesz w „M jak mama” nr 4/2014. Tytuł artykułu: „4 kroki do udanego karmienia”.