Spis treści
- Mrożenie jedzenia dla niemowląt
- Jedzenie dla niemowląt – dlaczego warto mrozić?
- Jedzenie dla niemowląt – przechowywanie słoiczków dla niemowląt
Zanim przystąpisz do przyrządzania posiłku, koniecznie umyj ręce. Przygotowując jedzenia dla niemowlaka, używasz czystego noża, to normalne. A czy pamiętasz, by odpowiednio przygotować deskę do krojenia? To szczególnie ważne, gdy używamy deski drewnianej – wsiąka w nią wszystko, co jest na niej przygotowywane. Aby ją porządnie wyczyścić i wydezynfekować, po umyciu posyp ją na noc grubą warstwą soli. Rano umyj.
Mrożenie jedzenia dla niemowląt
Ma to sens, jeśli zamrozimy posiłek bezpośrednio po jego przygotowaniu – wtedy zatrzymamy jego świeżość. Podobnie powinniśmy postępować podczas przygotowywania posiłków dla dzieci, świeżych – jeśli wyjmiemy z lodówki dany produkt, przyrządźmy go natychmiast. Jeżeli mrozimy jedzenie, wcześniej odpowiednio podzielmy je na porcje - takiej wielkości, by dziecko zjadło to na raz. Zamrożoną większą część trudniej będzie podzielić, a powtórne mrożenie nie wchodzi w grę.
Jedzenie dla niemowląt – dlaczego warto mrozić?
Przygotowując jedzenie dla niemowląt ciężko jest wymierzyć tyle, ile dziecko zje na raz. Poza tym gotowanie małych porcji jest kłopotliwe, a posiłki dla najmłodszych powinny być różnorodne. Dlatego najlepszym rozwiązaniem w przypadku małych dzieci jest mrożenie posiłków. Przed włożeniem ich do zamrażalnika, pamiętaj by wszystko dokładnie opisać. Dziecięce posiłki wyglądają dosyć podobnie, po zamrożeniu szczególnie.
Jedzenie dla niemowląt – przechowywanie słoiczków dla niemowląt
Otwarte słoiczki staraj się przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Nie karm dziecka bezpośrednio ze słoiczka, chyba że w wyjątkowych sytuacjach, ale wtedy wyrzuć już pozostawioną końcówkę. Zawsze staraj się przekładać do miseczki taką część dania, jaką malec zje – zawsze lepiej jest dołożyć niż pozostawić niezjedzone. W taki sposób podgrzewasz tylko część jedzenia i nie ryzykujesz, że poprzez kontakt ze śliną jedzenie szybciej się popsuje.