Spis treści
Do produkcji mleka w piersiach organizm kobiety przygotowuje się już w czasie ciąży. Zmniejsza się ilość tkanki tłuszczowej i łącznej, rozrasta się natomiast sieć naczyń krwionośnych i tkanka gruczołowa. W jej wnętrzu zwiększa się liczba zrazików. Poziom hormonu odpowiedzialnego za proces produkcji mleka – prolaktyny – wzrasta. Gruczoł sutkowy produkuje siarę, która służy dziecku za pokarm do czasu pojawienia się pokarmu (2-3 dni po porodzie). Zapoczątkowanie laktacji jest stymulowane przez urodzenie łożyska. Zmniejsza się poziom progesteronu, a zwiększa – prolaktyny.
Jak powstaje mleko mamy?
Chcąc dowiedzieć się jak powstaje mleko kobiece, należy pamiętać, że zdolność wytwarzania pokarmu regulowana jest hormonalnie. Z procesem produkcji mleka wiążą się więc dwa odruchy: odruch prolaktynowy (wytwarzania mleka) i odruch uwalniania pokarmu (oksytocynowy). Podczas karmienia piersią ssanie pobudza uwalnianie prolaktyny przez przysadkę mózgową, co powoduje zwiększenie produkcji mleka w piersiach. Ssące dziecko stymuluje też uwalnianie oksytocyny, która powoduje skurcz komórek w gruczole piersiowym, sprawiający, że mleko przesuwa się w stronę brodawek i przez nie wypływa.
Przeczytaj także: Karmienie piersią w ciąży: 7 pytań o karmienie piersią podczas kolejnej ciąży
Gdzie powstaje mleko kobiece?
Mleko kobiece powstaje w pęcherzykach mlekowych. Otoczone są one naczyniami krwionośnymi, które dostarczają składników do produkcji mleka. Komórki gruczołowe wchłaniają te substancje. Część z nich pozostawiają w niezmienionej formie, część przetwarzają. Mleko jest transportowane kanalikami do zatok, w których się gromadzi. Stamtąd wypływa przewodami wyprowadzającymi na zewnątrz.
Polecamy: Dlaczego kobiety rezygnują z karmienia zbyt wcześnie?
Zalety karmienia piersią
Wiedząc, jak powstaje mleko kobiece, nie sposób nadmienić o korzyściach wynikających z karmienia piersią. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie bez powodu zaleca, by karmić dzieci tylko piersią przez pierwsze pół roku życia, a potem stosować karmienie mieszane do końca 2 roku życia dziecka. Mleko kobiece chroni niemowlę przed infekcjami, jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne, dostarcza dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych – jedyny wyjątek stanowią witaminy D i K, których jest w mleku mniej niż potrzeba i dlatego po uzgodnieniu z pediatrą trzeba je dziecku podawać dodatkowo. Co ważne, karmienie piersią zmniejsza również ryzyko otyłości w wieku późniejszym (na którą, jak wykazały badania, narażone są dzieci karmione mlekiem modyfikowanym). Karmienie piersią zmniejsza ryzyko nadwagi w wieku szkolnym o 35 proc. (w porównaniu z dziećmi, które nigdy nie były karmione piersią). Dlaczego? Bo mleko kobiece zawiera idealne proporcje składników, a dziecka nie można w ten sposób przekarmić – jego organizm nie tworzy więc nadmiaru komórek tłuszczowych. Niemowlęta karmione naturalnie rzadziej mają alergie (uznawane dziś za jedną z chorób cywilizacyjnych), rzadziej też zapadają na biegunki i infekcje dróg oddechowych czy zapalenie ucha.
Polecamy: Karmienie piersią: korzyści dla dziecka i mamy - zalety karmienia naturalnego
www.dlarodzinki.pl