Bardzo istotnym posiłkiem dla niemowlaka jest podwieczorek - popołudniowa przekąska. Eksperci zalecają, by każde dziecko od drugiego półrocza życia spożywało ok. 5 posiłków dziennie (im młodsze dziecko, tym może być ich więcej) - podwieczorek jest więc w jadłospisie malca pozycją obowiązkową.
Od szóstego miesiąca życia, czyli od momentu, gdy u większości dzieci rozszerza się dietę, podwieczorek może być złożony z nowych produktów: warzyw, owoców czy mięsa, a także deserów niemowlęcych. Co może jeść na podwieczorek niemowlę?
Spis treści
- Dlaczego podwieczorek jest ważny dla niemowlaka?
- Podwieczorek dla niemowlaka: na słodko lub wytrawnie
- 3 przepisy na podwieczorek dla niemowlaka
Dlaczego podwieczorek jest ważny dla niemowlaka?
Zdaniem dietetyków, 5 zróżnicowanych posiłków w ciągu dnia gwarantuje zdrowie, bo dostarcza organizmowi malca odpowiedniej ilość energii i składników odżywczych, przy okazji zapewnia prawidłowy metabolizm, a więc zapobiega otyłości. A to, jak wiadomo, poważny problem, który coraz częściej dotyczy także małe dzieci.
Jedzenie 3 podstawowych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) oraz dwóch uzupełniających (drugiego śniadania i podwieczorku), jest więc dla małego dziecka wersją optymalną. Dlatego warto przyzwyczajać malca do takiego rytmu i nie rezygnować np. z podawania mu przekąski po poobiedniej drzemce.
Podwieczorek, podawany zwykle między obiadem a kolacją, dodaje bowiem sił do dalszej zabawy na całe popołudnie i zapewnia uczucie sytości aż do kolacji. Powinien być lżejszy od niej i dostarczać ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.
Czytaj również: Kaszki dla niemowląt: jak wprowadzać kaszki do diety niemowlaka?
12 najczęściej zadawanych pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka
Podwieczorek dla niemowlaka: na słodko lub wytrawnie
Podwieczorek może – choć wcale nie musi – być słodki. Warto jednak pamiętać, że nie powinna to być po prostu porcja słodyczy, lecz zdrowy posiłek: pełen witamin, minerałów, białek, zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych.
Przygotowując popołudniową przekąskę dla dziecka, trzeba pamiętać, by dostosować ją do wieku dziecka. Dla niemowląt w pierwszym półroczu życia najlepsze będą np. przeciery owocowe lub serki i jogurty dla najmłodszych w różnych smakach – owocowym, waniliowym czy czekoladowym.
Kilkumiesięcznemu dziecku można również podać kaszkę zbożową o smaku owocowym lub mleczną z dodatkiem świeżych przetartych owoców. Kaszki zbożowe są przysmakiem większości niemowlaków, niezależnie od wieku.
Jednak im dziecko starsze, tym jego podwieczorek powinien być bardziej zróżnicowany: dwulatek po poobiedniej drzemce chętnie zje owoc (jabłuszko, banana), kisiel, budyń albo naleśnika.
Niektóre dzieci wolą wytrawne przekąski. Dla takich możesz przygotować kanapeczki z twarożkiem i szczypiorkiem albo tosty z wędliną, serem i warzywami.
Jeśli masz w domu niejadka, zrób zabawne kanapeczki w kształcie zwierzątek, auta czy okrętu – w takiej formie na pewno zasmakują dziecku. Oto nasze propozycje podwieczorków, dzięki którym zapewnisz dziecku odpowiednią dawkę energii i składników odżywczych.
Zobacz, gdzie schować podwieczorek, gdy wybierasz się z dzieckiem na spacer - galeria
3 przepisy na podwieczorek dla niemowlaka
- Kisiel domowy z owocami
Składniki:
- maliny lub truskawki (ok. 20 dag)
- 1/2 szklanki i trochę wody niskozmineralizowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- owoce do dekoracji
Truskawki lub maliny zmiksuj z wodą, dodaj cukier i zagotuj. Mąkę rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, wlej do owoców i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, z owocami.
- Kanapeczki – piesek i rybka
Składniki:
- 3 kromki razowego chleba
- 2 plastry chudej szynki
- rzodkiewka
- czarna oliwka
- jedna marchewka
- plasterki zielonego ogórka
- plaster żółtego sera
Kromkę prostokątnego chleba razowego posmaruj masłem (będzie to głowa pieska). Z drugiej kromki wytnij uszy. Z plastra szynki zrób półokrągły pyszczek i okrągłe nozdrza. Powyżej „pyszczka” połóż oczy zrobione z dwóch białych krążków rzodkiewki i dwóch krążków czarnej oliwki. Z trzeciej, odwróconej kromki (ułóż ją jak karciane karo) zrób rybkę – połóż na niej plasterek sera, z marchewki zrób półokrągłe łuski, z ogórka – ogonek i oko.
- Naleśniki z owocami
Składniki:
- 200 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- jajko
- łyżeczka esencji waniliowej (jeśli naleśniki mają mieć słodkie nadzienie)
Wszystkie składniki zmiksować, aby uzyskać ciasto o konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut. Wylewać porcje ciasta na patelnię spryskaną olejem i smażyć naleśniki. Gdy będą gotowe - można wypełnić je owocami w kawałeczkach lub w formie zmiksowanego musu.
Czytaj również: Jak komponować dietę dziecka z alergią na mleko, jajka lub gluten?
Omlet dla dziecka - czy podawać go maluchowi i jak go zrobić?