Spis treści
- Czym się wyróżniają gotowe dania dla niemowląt?
- Jak kupować gotowe dania dla niemowląt?
- Jak przechowywać gotowe dania dla niemowląt?
- Jak podawać gotowe dania dla niemowląt?
Czym się wyróżniają gotowe dania dla niemowląt?
Niejedna mama, gdy nadchodzi pora na rozszerzanie diety dziecka, stając przed regałami z i patrząc na gotowe dania dla niemowląt, zadaje sobie pytanie, czym napoje i obiadki różnią się od domowych. Różnic jest wiele. Pierwsza to jakość składników. Rzadko się zdarza, by jarzyny używane do domowych potraw pochodziły z własnego ogródka. Trudno więc o pewność, że były uprawiane bez sztucznych nawozów. Tymczasem warzywa i owoce stosowane do produkcji dań w słoiczkach pochodzą z upraw ekologicznych. Druga to wybór smaków. Przeciętna młoda mama najczęściej nie umie gotować i czasem trudno jej przygotować zwykłą zupkę jarzynową. Dania gotowe zaś często zaskakują „wyrafinowaniem” – lazania, bukiet jarzyn z cielęciną czy risotto z jarzynami to tylko ułamek bogatej oferty.
>>Jedzenie dla niemowląt w słoiczkach: gotowe dania w słoiczkach dla niemowląt?>>
Trzecia sprawa to koszty. Za jakością składników idzie cena, dlatego dania gotowe są droższe od domowych. Jeden mały obiadek kosztuje średnio 4–5 zł, a sok – ok. 4 zł. Dla porównania: koszt przyrządzenia domowej zupki z marchewki czy jabłkowego deseru to ok.1 zł. Ale są też podobieństwa: ani potrawy domowe, ani dania w słoiczkach nie mają konserwantów. Choćby z tego powodu dania w słoiczkach muszą być właściwie podawane i odpowiednio przechowywane.
>>Rozszerzanie diety dziecka – schemat żywienia dziecka od 7. do 12. miesiąca życia>>
Jak kupować gotowe dania dla niemowląt?
Wróćmy do sklepu. Stojąc przed półką z daniami gotowymi, na pewno zauważysz, że słoiczki mają różne pojemności. Te najmniejsze to zwykle potrawy jednoskładnikowe, przeznaczone dla najmłodszych konsumentów. Średnie przeznaczone są dla starszych niemowląt, największe zaś – dla malców, którzy debiut słoiczkowy dawno mają już za sobą. Wybierając je, kieruj się zarówno wiekiem dziecka, jak i pojemnością słoiczka. Na początek lepiej wybrać mniejszą porcję – nowe smaki trzeba dziecku dawkować, obserwując, jak na nie zareaguje, poza tym nie wiadomo przecież, czy danie dziecku posmakuje. W sklepie zwróć też uwagę na dwie inne rzeczy. Pierwsza to nakrętka butelki bądź słoiczka. Powinna być wklęsła, a naciśnięta palcem nie może klikać. Charakterystyczne kliknięcie powinnaś usłyszeć dopiero w domu, otwierając słoiczek. To znak, że opakowanie nie było dotąd otwierane, a więc jego zawartość jest świeża i nadaje się do spożycia. Dania gotowe są bowiem pakowane w warunkach próżniowych, by do środka nie dostało się powietrze, a wraz z nim bakterie, które popsują zawartość. Kolejna sprawa to data ważności. Gotowe dania czy soczki zawdzięczają dość długi termin przydatności do spożycia specjalnemu procesowi produkcji i pakowania. Tym niemniej po kilkunastu miesiącach tracą ważność, dlatego warto sprawdzić, czy nie są przeterminowane.
>>Rozszerzanie diety niemowlaka. O to najczęściej pytacie>>
Jak przechowywać gotowe dania dla niemowląt?
Zawsze zgodnie z zaleceniami producenta. Gotowe soki i dania dla niemowląt w zamkniętych fabrycznie słoiczkach bądź butelkach można przechowywać w temperaturze pokojowej. Najlepiej jest je trzymać w zamkniętej szafce z dala od źródeł ciepła (kaloryfera, nasłonecznionego okna itp.). Po otwarciu trzeba je trzymać w lodówce (słoiczek albo butelka z soczkiem musi być ponownie zakręcona) nie dłużej niż 24–48 godzin (czas powinien być określony przez producenta na etykiecie).
Jak podawać gotowe dania dla niemowląt?
Deserek albo przetarte owoce możesz dać dziecku bez podgrzewania, danie obiadowe powinno być ciepłe (zanim zaczniesz karmić dziecko, sprawdź, czy nie jest za gorące). Najlepiej je podgrzać w podgrzewaczu lub w kąpieli wodnej (wkładając do garnka z ciepłą wodą) bądź bezpośrednio w rondelku. Jeśli robisz to w mikrofalówce, przed podaniem dania dziecku dokładnie je zamieszaj (bo mikrofale podgrzewają potrawy nierównomiernie). Pamiętaj, że zawartości słoiczka nie wolno doprowadzać do wrzenia. Nie należy też karmić dziecka bezpośrednio ze słoiczka – wraz ze śliną do pokarmu dostają się bakterie. Jeśli przewidujesz, że dziecko nie zje wszystkiego, w miseczce podgrzej część jedzenia, a resztę schowaj do lodówki. Podobnie postępuj z soczkami. Porcję soku na jeden raz przelej do kubka niekapka, a resztę schowaj do lodówki na następny dzień.
Zobacz film: Żywienie niemowląt: gotowe dania ze słoiczka
miesięcznik "M jak mama"