Rozszerzanie diety niemowlaka: pełnowartościowe posiłki dla dzieci

2011-10-07 16:55

W jaki sposób przygotowywać pierwsze posiłki dla niemowlaka, by nie stracić witamin i minerałów cennych dla rozwijającego się organizmu? Dieta dla dziecka to istotny aspekt jego rozwoju. Przygotowywane posiłki dla dziecka powinny być bogate w witaminy i wartości odżywcze by ten rozwój mu zapewnić. Karmienie niemowlaka powinno zawierać produkty dobrane i przygotowane według kilku zasad by nic nie zabrakło naszemu dziecku a jego dieta była wystarczająco odżywcza.

Rozszerzanie diety niemowlaka: pełnowartościowe posiłki dla dzieci

i

Autor: photos.com

Spis treści

  1. Żywienie dziecka: kupuj świeże produkty
  2. Żywienie niemowlęcia: warzywa i owoce
  3. Żywienie niemowlęcia: mięso
  4. Żywienie niemowlęcia: ryby
  5. Żywienie niemowlęcia: jajka
  6. Żywienie niemowlaka: właściwe przechowywanie żywności
  7. Gotowanie bez straty

Szukając informacji, jak powinno wyglądać roszerzanie diety niemowlaka zapewne często czytałaś, że dieta dziecka musi być bogata w składniki odżywcze. Kiedy chodzi o karmienie niemowlaka cenne są wszystkie. Problem w tym, że część z nich, np. witaminy rozpuszczalne w wodzie, zamiast trafiać wraz z żywienie niemowlęcia, ulatniają się podczas gotowania albo lądują w zlewie wraz z wylanym wywarem.

Żywienie dziecka: kupuj świeże produkty

Wpływ na to, ile składników odżywczych posiłki dla niemowlaka ostatecznie będą miały, zaczyna się już w chwili zakupów. Najlepiej oczywiście byłoby mieć sprawdzony sklep i kupować tylko tam. Jednak taką możliwość mają tylko nieliczne mamy. Jeśli ty do nich nie należysz, uważnie rób zakupy. Na co zwracać uwagę gotując posiłek dla dziecka?

Dobrze wiedzieć

Ugotowane i zmiksowane warzywa możesz zamrozić na zapas w foliowych torebkach lub foremkach do lodu. Taki warzywny mus może być podstawą zupki lub papki dla malucha.

Żywienie niemowlęcia: warzywa i owoce

Warzywa i owoce muszą być jędrne, czyste i nieuszkodzone. Zwiędnięte mają mało witamin, zwłaszcza C. Nie kupuj takich, z których trzeba wykrawać nadgniłe kawałki, bo toksyny wyprodukowane przez zepsute fragmenty szybko rozchodzą się po całym owocu czy jarzynie.

Żywienie niemowlęcia: mięso

Mięso – choć na początek potrzebujesz go niedużo, musi być doskonałej jakości. Podczas zakupów warto pamiętać, że najwięcej białka znajduje się w tkance mięsnej. Tłuszcz, błony itp. zawierają go mniej. Dlatego od udka kurczaka lepsza będzie pierś, zaś z cielęciny najlepiej wybierać zadnią szynkę. To, czy mięso jest świeże, najlepiej poznać po kolorze. Cielęcina jest różowa, kurczaki cieliste, wołowina zaś ciemnoczerwona bez sinego odcienia. Mięso nie może być obeschnięte, ale nie może też zawierać za dużo wody (jej nadmierna ilość powoduje rozkładanie się białek, przez co są już bezwartościowe). Najlepiej przed zakupem ucisnąć mięso palcem (przez kawałek folii) – ucisk powinien pozostawić wilgotne zagłębienie, które szybko się wyrówna.

Żywienie niemowlęcia: ryby

Ryby szybko się psują, dlatego najlepiej kupować je żywe. Jeśli to niemożliwe, zwróć uwagę na wygląd ryby. Jej oczy powinny być wypukłe, niezmętniałe, płetwy – lśniące, zaś skrzela – czerwone i bez śluzu. Ryba powinna pachnieć rzeką – od nieświeżej czuć amoniak albo kwas, a jej łuski  są matowe.

Żywienie niemowlęcia: jajka

W sklepie trudno poznać, czy są świeże – można to zrobić dopiero w domu, zanurzając je w wodzie. Świeże jajko tonie, im mniej świeże, tym wyżej będzie unosić się szerszym końcem do góry (w miarę wysychania jajka powiększa się komora powietrzna znajdująca się w środku). Najlepiej kupować jajka oznaczone cyfrą 0, gdyż pochodzą one od kur, które chodziły wolno i żywiły się tym, co wydziobały. Jajka oznaczone cyfrą 3 oznaczają chów klatkowy.

Żywienie niemowlaka: właściwe przechowywanie żywności

Czyli w chłodzie i w cieniu. Najlepsza jest oczywiście lodówka z zamrażarką (dobrze, jeśli ma też szuflady na warzywa). Jednak nie wystarczy tylko wrzucić produkty do lodówki, trzeba je też odpowiednio przygotować. Mięso i ryby. Umyj je zaraz po przyniesieniu do domu, odsącz, podziel na porcje i zawiń w folię  tak, by usunąć całe powietrze (to zapobiegnie wysychaniu), a następnie owiń gumką, oznacz i schowaj do zamrażalnika.  Jarzyny. Najlepiej przyrządzać je tego samego dnia, ale jeśli chcesz przygotować je na zapas, trzeba je obrać, umyć, włożyć do torebek foliowych i umieścić w lodówce, w pojemnikach przeznaczonych do tego celu.

Gotowanie bez straty

Podczas gotowania warzywa tracą wiele cennych składników (m.in. witaminę C czy B1), gdyż woda, do której przechodzą te związki, najczęściej jest wylewana. Straty będą mniejsze, jeśli będziesz gotować nie w wodzie, a na parze. A jeśli to niemożliwe?

  • Warzywa myj pod bieżącą wodą (nie mogą leżeć zanurzone w wodzie).
  • Obieraj jak najcieniej – pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Potem umyj jeszcze raz i pokrój na kawałki.
  • Jarzyny wrzucaj do wrzątku, przez co czas gotowania będzie krótszy. Gotuj je pod przykryciem i jak najkrócej, tyle tylko, by zrobiły się miękkie.
  • Do gotowania staraj się nie używać wody z kranu – lepsza będzie niskozmineralizowana woda dla niemowląt.
miesięcznik "M jak mama"