Za daniem tym przemawia także zdecydowanie jego forma. Wygląda jak małe ośmiorniczki, ale z owocami morza tak naprawdę ma niewiele wspólnego. Już na sam ich widok na talerzu cieknie ślinka i to nie tylko dzieciom.
Makaronowe ośmiorniczki polecają się na obiad niejadkom
Wspominamy na samym początku, że danie to składa się z 3 składników „pewniaków”. Zgadniecie, jakie to mogą być? Parówka, makaron spaghetti i ketchup! Tak nie przywidziało wam się. Choć wiemy, że nie jest to super zdrowa propozycja, to z pewnością będzie to danie, które ma ogromną szansę zniknąć z talerza. A to w przypadku niejadków jest jednak priorytetem!
Składniki:
- kilka małych parówek,
- makaron spaghetti,
- ketchup,
- czarny pieprz w ziarnach.
Sposób wykonania ośmiorniczek:
- Parówki ponacinaj z jednego końca na krzyż, tak by powstały małe macki.
- W środek parówki włóż nieugotowany makaron spaghetti. Gdy się ugotuje stworzy przepiękne długie odnogi morskiego stwora.
- Z ziarenek czarnego pieprzu, zrób oczy ośmiornicom. Można je też zrobić z kawałków czarnej oliwki.
- Tak przygotowane włóż do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj do momentu, aż makaron będzie miękki.
- Wyjmij ośmiorniczkę na talerz, rozkładając jej macki.
- Na koniec zrób okrąg z ketchupu.
Danie możesz podawać też w inny sposób zwijając wszystkie ośmiorniczki na jednym półmisku i dekorując czymś zielonym (patrz na poniższy film).
By było zdrowsze, biały makron możesz zastąpić pełnoziarnistym, a ketchup sosem z domowych pomidorów lub na bazie gotowego przecieru. Warto też zwrócić uwagę na jakość parówek. Najlepsze dla dzieci będę te najmniej przetworzone i z najkrótszym składem.