Ten popularny składnik wpływa na twój pokarm. Poprawi jego jakość i wartość odżywczą

2023-01-18 12:14

Chociaż mówi się, że jakość kobiecego pokarmu nie zależy od diety mamy karmiącej piersią, to jednak ostatnie badania pokazują co innego. Naukowcy znaleźli jeden składnik, który wpływa na skład pokarmu i znacząco poprawia jego wartość odżywczą.

Karmienie piersią

i

Autor: GettyImages Ten jeden składnik wpływa na twój pokarm. Poprawi jego jakość i wartość odżywczą

Pokarm kobiecy dopasowuje się do potrzeb dziecka pod względem ilości i jakości składników. Tłuszcze, witaminy czy białko niezbędne noworodkowi i niemowlakowi znaleźć można w mleku każdej kobiety, bez względu na jej sposób odżywiania, ilość pożywienia czy rodzaj diety. Ale okazuje się, że jest jeden składnik, który spożywany przez mamę karmiącą piersią, może wpływać pozytywnie na jej pokarm. To oliwa z oliwek.

Pokarm kobiecy może być jeszcze lepszy

Zostało to odkryte podczas badań przeprowadzonym przez zespół Wydziału Farmacji i Nauk o Żywności Uniwersytetu w Barcelonie (UB). Zdaniem badaczek Marii J. Rodríguez-Lagunas i Anny Vallverdú-Queralt, spożywanie oliwy z oliwek extra virgin — produktu o powszechnie znanych korzyściach zdrowotnych —zwiększa zawartość przeciwutleniaczy, czyli bioaktywnych związków w mleku matki. z potencjalnymi korzyściami dla zdrowia niemowlęcia.

Mleko matki jest doskonałym źródłem składników odżywczych, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka, a dodatkowo -  czynniki bioaktywne, czyli hormony, przeciwciała i komórki macierzyste, od których zależy odporność małego człowieka - dzieci na piersi rzadziej chorują w dzieciństwie i wieku dorosłym. Jednym z czynników bioaktywnych w mleku mamy są również przeciwutleniacze.

Czytaj również: Olej lniany, olej rzepakowy, olej kokosowy - w ciąży wybieraj zdrowe tłuszcze!

Mleko kobiece: co może zepsuć jakość pokarmu mamy?

Najcenniejszy składnik diety śródziemnomorskiej

Oliwa z oliwek extra virgin to podstawowy element diety śródziemnomorskiej. Słynie z cennych składników odżywczych i jest ceniona nie tylko za smak, ale i za właściwości prozdrowotne. Oliwa stanowi zdrowe źródło tłuszczu, jest lekkostrawna, wspomaga pracę żołądka, zapobiegając zaparciom i kolkom. Pomaga w wchłanianiu witaminy D, ważnej dla rosnących niemowląt i dzieci, ponieważ reguluje wapń.

Oliwa z oliwek obniża poziom złego cholesterolu, który w dużym stopniu przyczynia się do otyłości, która dotyka jedno na troje dzieci w wieku od sześciu do dziewięciu lat. We Włoszech lekarze zalecają dodawanie oliwy z oliwek do mleka modyfikowanego u dzieci cierpiących na kolkę niemowlęcą.

Od dawna oliwę z oliwek zaleca się ciężarnym, ponieważ wiadomo, że jej składniki przekraczają barierę łożyskową, poprawiając rozwój dziecka w łonie matki. Obserwacje pokazały na przykład, że dzieci kobiet jedzących w ciąży oliwę z oliwek, rzadziej chorują na astmę, a ich dzieci mają bardziej rozwinięty układ odpornościowy, mniejsze ryzyko nieżytu nosa i alergii.

Przeciwutleniacze z oliwy przenikają do pokarmu

Znając zalety oliwy z oliwek, naukowcy chcieli sprawdzić, czy związki fenolowe zawarte w tym produkcie mogą przenikać do mleka matki i wpływać na zdrowie niemowląt ssących pierś. Wyniki badań wykazały, że związki fenolowe pochodzące z diety — a konkretnie z oliwy z oliwek — docierają do krążenia i przedostają się do pokarmu. Przeciwutleniacze te, zwane hydroksytyrozolem i tyrozolem, niszczą wolne rodniki, które uszkadzają DNA.

- To pierwsze badanie, w którym opisano przenoszenie związków roślinnych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z matki na potomstwo podczas karmienia piersią - mówią autorki badania cytowane przez www.independent.co.uk. - Nasze wyniki potwierdzają, że diety wzbogacone oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia mogą modyfikować, a nawet zwiększać skład chemiczny mleka matki – z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi dla niemowlęcia.