Tymczasem sprawy nie przedstawiają się tak prosto. Naukowcy analizujący żywienie dzieci w wieku 13–36 miesięcy zauważyli, że u coraz większej liczby dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia zaczynają występować drobne problemy zdrowotne, co często związane jest z nieodpowiednią dietą.
– Prawdopodobnie dzieje się tak, ponieważ nawet bardzo opiekuńcze mamy nie wiedzą, jaką dietę powinny zapewnić szybko rosnącemu dziecku, którego zapotrzebowanie na energię oraz różnorodne składniki odżywcze i mineralne ulega zmianom.
Z przeprowadzonego badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13–36 miesięcy w Polsce”, zrealizowanego przez Instytut Matki i Dziecka z inicjatywy Fundacji Nutricia, wynika, że:
- 54,5 proc. badanych dzieci ma nieprawidłowy wskaźnikmasy ciała BMI,
- 90 proc. spożywa za dużo soli,
- 80 proc. – za dużo cukru,
- 80 proc. dzieci ma dietę zbyt ubogą w wapń i witaminę D
- jednocześnie ilość białka w codziennym jadłospisie badanych przekracza średnio trzykrotnie aktualne normy żywieniowe.
- Dlatego konieczna jest weryfikacja aktualnych zaleceń żywieniowych dladzieci w wieku 1–3 lata – mówi Małgorzata Kołodrub, kierownik ds. komunikacji Nutricia Polska.
miesięcznik "M jak mama"