Spis treści
- Żywienie niemowląt: witaminy w owocach i warzywach z chłodni
- Żywienie niemowląt: witaminy w mrożonkach
- Żywienie niemowląt: witaminy w sokach owocowych i warzywnych
- Żywienie niemowląt: witaminy w gotowych daniach i musach
- Żywienie niemowląt: witaminy w kaszkach dla niemowląt
O tym, że witaminy są potrzebne do prawidłowego rozwoju, wie chyba każda mama. Witaminy odgrywają m.in. rolę katalizatorów w wielu procesach przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. Organizm nie potrafi ich sam wytwarzać (z niewielkimi wyjątkami), trzeba więc regularnie dostarczać ich wraz z pożywieniem. Bo gdy dieta dziecka jest zbyt uboga w witaminy, może dojść do niedoborów, które mają dla organizmu poważne skutki. Deficyt witaminy A może objawiać się suchością skóry, witaminy B6 – zajadami w kącikach ust, zaś w wyniku niedoboru witaminy K może dojść do skazy krwotocznej. Bogatym źródłem witamin są świeże owoce i warzywa, których zimą jest jednak niewiele. Gdzie więc ich szukać?
Żywienie niemowląt: witaminy w owocach i warzywach z chłodni
Z tych, które nadają się dla niemowląt, zimą w sklepach można znaleźć tylko takie, które dobrze znoszą długi okres przechowywania (np. jabłka, gruszki, marchew, ziemniaki, cebula, pietruszka). Są też importowane owoce egzotyczne, których jednak – z wyjątkiem bananów – nie podaje się dzieciom poniżej roku życia. Warto pamiętać, że witaminy – a zwłaszcza witaminę C – niszczy zły sposób przechowywania. Warzywa czy owoce warto więc po przyniesieniu do domu umyć i położyć w chłodnym, ciemnym miejscu (np. w lodówce).
Żywienie niemowląt: witaminy w mrożonkach
Są cennym źródłem witamin o każdej porze roku. Mrożone owoce i warzywa zachowują swój naturalny smak i aromat, nie tracą również witamin. Jeśli dopiero wprowadzasz do diety dziecka nowe produkty, sięgaj po mrożonki jednoskładnikowe, np. brokuły, kalafior, szpinak. Starszemu maluchowi możesz dawać na obiad surówki przyrządzone z mrożonek. Mrożone owoce można rozmrozić w mikrofalówce. By przyrządzić zamrożone warzywa, nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy opłukać, wrzucić do gorącej wody i gotować, aż zrobią się miękkie, a potem wyjąć i zmiksować na papkę. Nie kupuj mrożonek zbrylonych, w oszronionym opakowaniu – to znak, że zawartość była rozmrażana i ponownie zamrożona.
Żywienie niemowląt: witaminy w sokach owocowych i warzywnych
Nie wszystkie są cennym źródłem witamin. Maluchowi nie kupuj gazowanych lemoniad ani zwykłych soków z kartonu – zawierają sporo cukru i niewiele poza tym. Najbardziej wartościowe są specjalne soczki dla niemowląt (klarowane bądź przecierowe), gdyż zawierają sok bez dodatku konserwantów, barwników, cukru czy sztucznych aromatów. Dziecko może ich wypić do 150 ml dziennie (resztę napojów powinna stanowić niegazowana woda mineralna). Skąd to ograniczenie? Soki są sycące i ich nadmiar może sprawić, że malec straci apetyt na inne, bardziej wartościowe pokarmy. Staraj się dawać dziecku soczek po posiłku, a nie w trakcie, inaczej malec zje kilka kęsów i już będzie czuł się najedzony.
Żywienie niemowląt: witaminy w gotowych daniach i musach
To bardzo dobre źródło witamin w żywieniu niemowląt. W słoiczkach znajdziesz wielkie bogactwo warzyw i owoców – zmiksowanych albo gotowanych, w dodatku dopasowanych składem i konsystencją do wieku malca. Sposób produkcji gotowych posiłków (jarzyny są gotowane na parze, następnie przecierane, a potem zamykane w słoiczkach w warunkach próżniowych, owoce zaś przecierane) nie tylko gwarantuje minimalną utratę witamin, ale również to, że do środka nie dostaną się żadne bakterie. Te potrawy, które w procesie produkcji tracą część witaminy C, są dodatkowo w nią wzbogacane. Jarzynowe zupki to doskonała propozycja na obiad, przetarte jabłka, gruszki czy banany zaś – na podwieczorek lub przekąskę podczas spaceru.
Żywienie niemowląt: witaminy w kaszkach dla niemowląt
Kaszki to dobra propozycja na drugie śniadanie. Nie wymagają gotowania – wystarczy dodać wody albo mleka modyfikowanego, by szybko otrzymać wartościowy posiłek dla malucha (dokładny przepis znajdziesz na opakowaniu). W kaszkach również są witaminy. Niektóre zawierają tylko kilka podstawowych witamin (np. B i C), natomiast do innych producenci dodają cały zestaw witamin i minerałów, dlatego przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę. Kaszki różnią się od siebie nie tylko wartością odżywczą, ale również smakiem – niektóre są owocowe, inne warzywne, jeszcze inne mają czysty smak kaszki. Wybierając kaszkę, zwróć uwagę na wiek, od którego można ją podawać dziecku.
miesięcznik "M jak mama"