Podaj to niemowlęciu, a uniknie groźnej alergii. Zaskakujące wyniki eksperymentu

2023-03-21 10:57

Naukowcy dowodzą, że podawanie masła orzechowego niemowlakom w wieku 4-6 miesięcy może zapobiec wystąpieniu alergii na orzeszki ziemne. Niemal o 80 procent!

Podaj niemowlęciu masło orzechowe, a nie będzie miało alergii. Zaskakujące wyniki badań

i

Autor: Getty Images Podaj niemowlęciu masło orzechowe, a nie będzie miało alergii. Zaskakujące wyniki badań

Orzechy to jeden z największych alergenów. Szacuje się, że nawet 1 procent populacji na świecie może cierpieć na alergię na orzechy. Bardzo często alergia ujawnia się już na wczesnym etapie rozwoju dziecka. Po kontakcie z alergenem w ciągu kilku minut może wystąpić reakcja alergiczna, która obejmuje męczący kaszel, wodnisty katar, wysypkę, bóle brzucha. W szczególnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, zawrotów głowy i trudności z oddychaniem.

Rozszerzanie diety niemowlęcia okiem lekarza

Masło orzechowe przeciw alergii

W czasopiśmie "Journal of Allergy and Clinical Immunology" naukowcy opublikowali wyniki badań, w których dowodzą, że wczesne wprowadzanie do diety niemowlaka produktów zawierających orzeszki ziemne, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej nawet o 77 procent.

Badacze z King's College London, Uniwersytetu Southampton oraz działu badawczego NHS twierdzą, że produkty te należy wprowadzać do diety pomiędzy 4. a 6. miesiącem życia dziecka. Im wcześniej to zrobimy, tym większe będą szanse, że alergia nie wystąpi.

3 łyżki masła tygodniowo

Naukowcy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest podawanie masła orzechowego. Można je dodawać do mleka (jeśli niemowlę jest karmione butelką), można również podawać je razem z warzywami lub owocami.

Jeśli niemowlę zaakceptuje smak masła orzechowego, a po jego podaniu nie wystąpi reakcja alergiczna, należy kontynuować dodanie go do posiłków. Optymalna ilość to 3 łyżki masła orzechowego tygodniowo.

Co wywołuje alergie pokarmowe?

Alergia pokarmowa to reakcja układu immunologicznego, który traktuje pewne grupy produktów jak zagrażające mu ciała obce. Wytwarza przeciw nim przeciwciała, co stymuluje układ immunologiczny do pracy porównywanej do tej, jaką podejmuje w przypadku choroby wirusowej czy bakteryjnej. W organizmie uwalnia się histamina, a niewłaściwa i nadmierna reakcja układu immunologicznego wywołuje stan zapalny organizmu. 

Istnieje wiele alergenów, które mogą wywołać taką reakcję. Do najczęstszych należą nie tylko orzechy, ale również jaja, gluten czy mleko. Po spożyciu produktu wywołującego alergię mogą pojawić się objawy skórne, reakcja ze strony układu pokarmowego czy układu oddechowego. Wysypka, bóle brzucha, biegunki, krew w stolcu, świszczący kaszel czy trudności z oddychaniem to niektóre z objawów, jakie pojawiają się w wyniku alergii pokarmowej. 

Czytaj: Jak leczyć uczulenie na orzechy?