Jak wzmocnić odporność niemowlaka. Prebiotyki w diecie dziecka

2009-10-15 15:59

Prebiotyki powinny być obecne w diecie niemowlaka. Właściwe żywienie niemowlęcia ma zasadnicze znaczenie dla jego zdrowia i odporności na choroby. To dlatego dieta niemowlęcia powinna być bogata w prebiotyki. Niemowlę karmione piersią otrzymuje prebiotyczne oligosacharydy wraz z mlekiem matki, ale też i w mleku modyfikowanym producenci coraz częściej umieszczają prebiotyki, mające zbawienny wpływ na odporność niemowlęcia. Zobacz, gdzie znajdziesz prebiotyki, które wzmocnią odporność twojego dziecka.

Odporność niemowlęcia: prebiotyki

i

Autor: Jupiterimages

Spis treści

  1. Prebiotyki w diecie niemowlaka
  2. Prebiotyki w mleku matki 
  3. Prebiotyki w mleku modyfikowanym
  4. Przeczytaj również: Nasz ekspert podpowiada w jaki sposób przygotować "wyjściową torbę" na spacer z niemowlakiem

Niemowlęta zazwyczaj chorują rzadziej niż przedszkolaki, ale gdy dopadnie je choćby banalny katar, robi się niewesoło – malec jest rozdrażniony i trudno go uspokoić. Dlatego warto wzmacniać odporność niemowląt, chroniąc je przed infekcjami. Metod jest kilka. Najprościej jest oczywiście unikać kontaktów z zakatarzonymi osobami, a także miejsc, w których można je spotkać (np. zatłoczonych centrów handlowych czy środków komunikacji publicznej). Skutecznym sposobem wspierania układu odpornościowego jest też hartowanie malucha, np. poprzez regularne codzienne spacery.

Przeczytaj również: Hartowanie dziecka: sposoby, na zwiększenie odporności dziecka

Prebiotyki w diecie niemowlaka

Jednak największe znaczenie dla wspierania odporności ma prawidłowa dieta niemowlaka. Liczne badania naukowe dowiodły bowiem, że dwie trzecie sił odpornościowych organizmu znajduje się w układzie pokarmowym. W przepływającej przezeń krwi jest najwięcej limfocytów, czyli białych ciałek krwi, odpowiedzialnych za zwalczanie drobnoustrojów. Ale to nie wszystko. Ogromną rolę w budowaniu odporności odgrywają jelita. By układ immunologiczny działał sprawnie, niezbędna jest do tego właściwa mikroflora bakteryjna w jelitach, a konkretnie – tak zwane dobre bakterie, które uszczelniają ścianki jelit, nie pozwalając drobnoustrojom chorobotwórczym przedostać się do krwiobiegu, a także zaburzając ich rozwój. Niemowlę rodzi się z jałowym przewodem pokarmowym – to, jakimi bakteriami zostanie on „zasiedlony”, zależy w głównej mierze od sposobu karmienia. Jeśli dziecko jest karmione piersią, jego odporność już na starcie ma lepsze warunki do rozwoju. Kobiecy pokarm zawiera bowiem wiele składników pomagających chronić malca, m.in. immunoglobulinę A, która przeciwdziała zakażeniom, gdyż pokrywa błonę śluzową jelit cienką warstewką, dzięki której szkodliwe bakterie nie mogą się na niej osadzać która zabiera mikrobom żelazo, przez co uniemożliwia ich rozwój.

Przeczytaj również: Jak rozszerzać dietę niemowlaka? 12 najczęściej zadawanych pytań

Zdaniem eksperta
Magdalena Makarewicz-Wujec
mgr inż. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, WUM

Dieta niemowlęcia powinna być bogata w prebiotyki

Dla niemowląt najważniejszym źródłem prebiotyków jest mleko matki lub mleko sztuczne z dodatkiem prebiotyków. Mieszanki modyfikowane z prebiotykami można podawać również starszym niemowlętom i dzieciom, które ukończyły rok życia, a nie są karmione piersią – i to aż do ukończenia trzeciego roku życia. Warto również, rozszerzając stopniowo dietę dziecka, wprowadzać do niej produkty, które zawierają prebiotyki. Związki te możemy znaleźć na przykład w bananach, burakach, cykorii, porach czy pomidorach. Dość dobrym źródłem prebiotyków są także nasiona zbóż, dlatego warto dbać o to, by w diecie nie zabrakło produktów zbożowych. W sklepach jest także coraz więcej mlecznych napojów fermentowanych z dodatkiem prebiotyków, które również można wykorzystać w diecie dzieci.

Przeczytaj również: Prebiotyki dla dzieci: jakie mają działanie i czy warto je podawać?

Prebiotyki w mleku matki 

Jednym z najcenniejszych składników kobiecego pokarmu są prebiotyczne oligosacharydy – cukry złożone. W licznych badaniach naukowych, które przeprowadzono na przełomie XX i XXI wieku, stwierdzono, że jest ich dostają się do jelita grubego i tam ulegają fermentacji. Ich obecność w pokarmie nie jest przypadkowa – są one pożywką dla bytujących w jelitach bifidobakterii – probiotyków, inaczej zwanych również dobrymi bakteriami. Probiotyki pobudzają układ odpornościowy, a także zakwaszają treść jelitową, przez co hamują rozwój chorobotwórczych wirusów i bakterii. Bez prebiotyków dobre bakterie nie mogłyby właściwie funkcjonować, a to z kolei zaburzałoby pracę układu odpornościowego. Obecność prebiotyków w mleku kobiecym sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory – właśnie z tego powodu dzieci karmione naturalnie zazwyczaj rzadziej łapią różnego rodzaju infekcje.

Przeczytaj również: 15 faktów o MLEKU KOBIECYM: najzdrowszy pokarm dla niemowlaka

Prebiotyki w mleku modyfikowanym

Prebiotyki od niedawna są również w niektórych mieszankach modyfikowanych dla zdrowych niemowląt (do ich produkcji najczęściej pozyskuje się prebiotyki z cykorii). Przez wielu specjalistów od żywienia niemowląt jest to uznawane za jedno z największych osiągnięć w dziedzinie produkcji mieszanek modyfikowanych. Dlaczego? Bo dzięki prebiotykom mieszanki te są składem jeszcze bardziej zbliżone do pokarmu kobiecego, a co za tym idzie, maluchy karmione sztucznie mają zapewnione warunki rozwoju zbliżone do tych, jakie mają dzieci karmione naturalnie. Dodatkową korzyścią wynikającą ze wzbogacenia mleka w prebiotyki jest zapobieganie zaparciom, które pojawiają się częściej u maluchów karmionych zwykłymi mieszankami, niż u niemowląt karmionych naturalnie. Prebiotyki sprawiają bowiem, że stolec jest bardziej miękki, podobnie jak u niemowląt karmionych piersią. Mają one jeszcze jedno ważne zadanie: ułatwiają wchłanianie wapnia, co w późniejszym wieku wpływa na stan kości i zębów dziecka, a także zapobiega osteoporozie.

Przeczytaj również: Nasz ekspert podpowiada w jaki sposób przygotować "wyjściową torbę" na spacer z niemowlakiem

miesięcznik "M jak mama"