Naleśniki z truskawkami i inne pyszne sezonowe dania. PRZEPISY

2013-06-20 15:40

Przepisy na truskawki, gdy sezon w pełni to jest to! Trzeba maksymalnie wykorzystać dobrodziejstwo świeżych owoców. Naleśniki, koktajle, lody, a może pyszny kisiel? Zobacz co jeszcze można zrobić z truskawek. Oto najpopularniejsze przepisy na dania z truskawek.

nalesniki z truskawkami

i

Autor: _photos.com

Spis treści

  1. Naleśniki z truskawkami
  2. Koktajl truskawkowy
  3. Kisiel truskawkowy
  4. Lody truskawkowe
  5. Truskawkowe inspiracje

Truskawki to owoce, które lubią prawie wszystkie dzieci, dlatego mamy cenią sobie przepisy na dania z truskawkami, bo ile można jeść truskawki z makaronem? Wybraliśmy cztery ulubione dania dziecięce w wersji z truskawkami.

Naleśniki z truskawkami

Trochę inne naleśniki niż te z dżemem czy serkiem. Będą ci potrzebne naleśniki (usmażone jak zwykle) garść dużych, twardych i ładnych truskawek, sos czekoladowy (może być polewa do lodów) i cukier puder. Truskawki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Z naleśników zakręć rożki: podobne do tych od lodów. Połóż na talerz, a do środka włóż truskawki i polej sosem czekoladowym. Wierzch posyp dosyć obficie cukrem pudrem. Naleśniki możesz też złożyć w tradycyjny sposób: ruloniki lub chusteczki. Jak kto lubi!

Koktajl truskawkowy

To przepyszny, ale też sycący napój na upalne dni. Doskonale zastąpi także małą przekąskę. Do koktajlu możemy użyć też nieco mniej jędrne (ale nie zepsute!) truskawki. Łączymy je jogurtem naturalnym lub mlekiem. W przypadku dzieci, lepsze będzie to drugie połączenie, bo jogurt nadaje koktajlowi nieco wytrawny smak, który nie wszystkim dzieciom pasuje. Truskawki miksujemy z bazą mleczną, schładzamy. Jeżeli truskawki są wyjątkowo słodkie, można zakroplić koktajl odrobiną cytryny. Będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

Czytaj: Pomysły na zdrowe, smaczne i tanie dania dla dziecka

Kisiel truskawkowy

Kisiel to ulubione danie wielu dzieci. Szczególnie ten w wersji domowej z prawdziwymi owocami. Truskawki (około 2 szklanek) myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe cząstki. Zalewamy wodą (tylko tyle, by przykryć owoce), dodajemy odrobinę cukru: może być puder (szybciej się rozpuści). Do szklanki wlewamy wodę (około pół szklanki) i wsypujemy dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy. Kiedy truskawki się gotują, zmniejszamy ogień i zalewamy rozpuszczoną mąką ciągle mieszając, aż kisiel stanie się gesty i przeźroczysty.

Czytaj: Zdrowe domowe desery

Lody truskawkowe

A raczej sorbet! W sezonie możemy zrobić zapas. Z cukru i wody: proporcje 1:1 ugotuj syrop i ostudź. Truskawki zmiksuj, dodając stopniowo wystudzony syrop. Całość miksuj jeszcze przez chwilę, by cukier dobrze się połączył z truskawkami. Sorbet ponakładaj do pojemniczków i włóż do zamrażalnika.

Truskawkowe inspiracje

Szukasz przepisu na letnią potrawę? Przekonaj się jak różnorodne mogą być dania z truskawek.