Szykując menu na święta wielkanocne, zwłaszcza jeśli planujemy zaproszenie gości, koniecznie musimy pomyśleć zarówno o przystawkach, jak i daniach głównych i deserach. Przygotowując żurek, warto wykorzystać to, co wkładamy do koszyczka wielkanocnego, a więc poświęcone przez księdza chrzan, jajka czy kiełbasę. Na wielkanocnym stole warto postawić też sól i pieprz, które są symbolem nieśmiertelności i siły.
Symbole wielkanocne z pewnością pojawią się także pod postacią rzeżuchy (którą można dodawać do dań), jajek w różnych odsłonach oraz baranka z cukru lub upieczonego z ciasta. Zwykle myśląc o głównych przysmakach Wielkanocy, wymieniamy 5 potraw wielkanocnych: barszcz, żurek, mazurka, paschę i klops z jajkiem.
Dziś polecamy pełną listę 12 potraw wielkanocnych. To pomysł na kompletną listę potraw i ciast na wielkanocny stół.
12 potraw wielkanocnych. Te dania mogą się znaleźć na stole
Sałatki:
- sałatka jarzynowa,
- sałatka z pora i jajek,
- sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem
Jajka:
- jajka faszerowane (łososiem i suszonymi pomidorami, awokado pieczarkami, tuńczykiem, groszkiem zielonym, pastą jajeczno-majonezową ze szczypiorkiem).
Zupy:
- żurek, barszcz biały lub zupa grzybowa.
Mięsa:
- kaczka nadziewana jabłkami,
- schab ze śliwką,
- pasztet wielkanocny z jajkiem,
- biała kiełbasa pieczona w piwie z rodzynkami i musztardą.
Ciasta:
- babka piaskowa z rodzynkami,
- mazurek pomarańczowy,
- sernik krakowski.
Zobacz też: Życzenia wielkanocne - tradycyjne, oryginalne, religijne, krótkie, dla rodziny i znajomych