Wielkanoc bez niektórych potraw nie byłaby Wielkanocą. I chociaż podczas tego święta nie ma obowiązku przygotowywania dwunastu potraw tak jak w przypadku wigilii, to jednak każdy dobry gospodarz chce jak najlepiej ugościć swoich gości. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na potrawy na Wielkanoc, bez których nie można zasiąść do świątecznego stołu.
Czytaj: Wielkanoc: zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko
Życzenia na Wielkanoc. Tradycyjne i oryginalne życzenia wielkanocne
Spis treści
- Jakie potrawy na święta wielkanocne przygotować?
- 5 potraw wielkanocnych - udany przepis na śniadanie wielkanocne
- Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
- Żurek Staropolski
- Klops z jajkiem
- Pascha
- Mazurek wielkanocny
Jakie potrawy na święta wielkanocne przygotować?
Szykując listę przepisów na potrawy na święta wielkanocne warto przygotować przynajmniej jedno danie z listy:
- potraw z jajkami - w końcu wielkanocny stół z nich słynie,
- pasztetów - mięsnych i wegetariańskich,
- mięs nadziewanych (np. schab ze śliwką, pieczeń rzymska),
- mazurków wielkanocnych, serników i babek,
- zup wielkanocnych,
- sałatek na Wielkanoc.
5 potraw wielkanocnych - udany przepis na śniadanie wielkanocne
Oto potrawy wielkanocne, które serwuje się na stołach w całej Polsce. Zapewne w każdym domu na śniadanie wielkanocne będzie barszcz, który jednak w centralnej i wschodniej Polsce nazywany jest barszczem białym, za to na południu, północnym wschodzie i na zachodzie - żurkiem bądź żurem. Oprócz zupy do 5 przepisów na potrawy wielkanocne zalicza się także paschę, klopsa z jajkiem i mazurka wielkanocnego.
By umilić dzieciom przedświąteczny czas, warto zachęcić je do pomocy w kuchni. To świetna okazja by porozmawiać z nimi o tym jakie tradycje wielkanocne dla dzieci obchodzi się w waszej rodzinie.
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
Barszcz biały to główne danie wielkanocne na stole każdego polaka. Wbrew pozorom jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na tą zupę wraz z kiełbasą i ziemniakami.
Składniki:
- 100 g marchewki
- 100 g pora
- 2 łyżki chrzanu
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 800 g białej kiełbasy
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pietruszki
- 100 g wędzonego boczku
- 2 opakowania barszczu białego
- 1 listek laurowy
- 100 g selera
- szczypta majeranku
- 150 g śmietany 18%
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Następnie dodaj przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie. Barszcz przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę.
Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz odrobiną soli.
Czytaj: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? Publikujemy 5 przepisów!
Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!
Żurek Staropolski
Historia żurku sięga najgłębszych korzeni naszego kraju. Jest najbardziej popularną zupą wielkanocną więc powinna wylądować również na twoim stole.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 300 g boczku wędzonego
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- ½ pora
- 2 opakowania żurku
- 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
- ½ selera
- 300 g białej kiełbasy
- kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone grzyby i przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Następnie usuń warzywa. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Żurek przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.
Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Klops z jajkiem
Ta potrawa łączy smaki innowacyjne z tradycyjnymi. Klops z jajkiem to coś zupełnie nowego, co zachwyci wszystkich twoich gości podczas obiadu wielkanocnego.
Składniki:
- 1 płaska łyżka suszonego koperku
- 1 czubata łyżka
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
- 5 jaj
- 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. Gdy ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na nim 3 jaja ugotowane na twardo.
Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię. Klopsa piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową.
15 minut przed końcem zdejmij folię , żeby zrumienić jego wierzch. Ta typowo wielkanocna potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czytaj: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki
Recepta na wielkanocny sukces: 14 kulinarnych dylematów przed Wielkanocą
Pascha
Pascha to tradycyjny deser wielkanocny wywodzący się z Rosji. U nas staje się coraz bardziej popularny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt nie do opisania.
Składniki:
- 200 ml śmietany 18 procent
- masło do wyłożenia formy
- 1 cukier wanilinowy
- 100 ml mleka
- 1 paczka rodzynek
- 250 dag tłustego twarogu
- 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej zwykłej
- mała paczka kokosu
- 200 ml cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Po 20 minutach podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając do wrzenia i studzimy. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy żelatynę, kokos oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do miski, wysmarowanej masłem i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy kokosem, obkładamy pisankami i podajemy na stół.
Mazurek wielkanocny
Mazurek to typowe ciasto wielkanocne. Jego podstawą jest kruche ciasto, które oblewa się polewą - jej rodzajów może być wiele, w zależności od gustu autora.
Składniki ciasta:
- pół kilograma mąki pszennej
- 30 dag tłuszczu
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa:
- niecały kilogram cukru
- 9 łyżek mleka
- 1,5 kostki masła
- 150 g kakao
Wykonanie:
Ciasto kruche przygotowujemy z mąki i masła oraz innych składników, które zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozkładamy cienką warstwę ciasta na blachę i pieczemy ok. 20-30 min. w temp. 180 st., aż ciasto się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, a następnie cukier i kakao. Mieszamy polewę, aż składniki się roztopią i zagotują. Wylewamy polewę na upieczone ciasto i dekorujemy mazurka póki polewa nie zastygnie.
Do dekoracji można użyć orzechów, migdałów i rodzynek oraz gotowe posypki i dekoracje z lukru czy opłatka.
Zobacz też: Życzenia wielkanocne dla dzieci