Wigilia dla karmiącej mamy. Potrawy wigilijne a karmienie piersią. Co można jeść?

2023-12-19 16:06

Karmienie piersią nie jest przeszkodą w świątecznym łasuchowaniu, któremu sprzyja Wigilia i Boże Narodzenie. Co prawda dieta karmiącej wyklucza potrawy smażone, tłuste, wzdymające, zakwaszane octem, a także potrawy z wędzonych ryb i solonych śledzi, ale wystarczy zmodyfikować nieco skład i sposób przyrządzania dań, by uniknąć problemów.

potrawy wigilijne dla matki karmiącej

i

Autor: Getty Images Jakie potrawy wigilijne dla matki karmiącej?

Dieta karmiącej wcale nie zmusza cię do wyrzeczeń, a drobne modyfikacje wprowadzone w świąteczny przepis mogą nawet stanowić ciekawą odmianę w Boże Narodzenie. Choć wigilia w ciąży daje większe pole do szaleństw kulinarnych niż wigilia w wykonaniu matki karmiącej, to nie musisz rezygnować z wszystkiego. Ryba przyrządzona z warzywami na parze nie spowoduje wzdęć ani kolki u dziecka. Barszcz można zakwasić sokiem z jabłka lub pomidora, a na deser zjeść trochę kompotu z suszu albo pieczone jabłko.

Nie musisz też sobie odmawiać pysznych domowych ciast – jeśli będziesz kosztowała ich z umiarem, nie zaszkodzisz sobie ani dziecku. Unikaj jedynie ciężkostrawnych wypieków z kremem i czekoladą. Podpowiadamy jak zmodyfikować typowe przepisy, by potrawy świąteczne były bezpieczne dla karmiącej mamy i jej dziecka

Spis treści

  1. Potrawy wigilijne a karmienie piersią. Co jeść na Wigilię, karmiąc piersią?
  2. Potrawy wigilijne dla karmiącej mamy [PRZEPISY]
Beszamel - Uszka do barszczu

Potrawy wigilijne a karmienie piersią. Co jeść na Wigilię, karmiąc piersią?

Śledzie a karmienie piersią

Mama karmiąca powinna unikać śledzi w occie, wędzonego łososia, smażonego karpia. Takie dania mogą zaszkodzić dziecku, zwłaszcza jedzone w większych ilościach i tego samego dnia. Natomiast bez obaw możesz sięgnąć po karpia w galarecie, ryby gotowane, grillowane lub pieczone w folii.

Barszcz czerwony a karmienie piersią

Kiedy karmisz piersią, zwróć uwagę na sposób przyprawiania zupy oraz wszelkich potraw z buraków. W trakcie gotowania barszczu czasem zakwasza się go octem. Jeśli się tego nie zrobi, traci piękny czerwony kolor i staje się brunatny. Barszcz dla karmiącej mamy nie powinien być zaprawiany octem, lepiej zastąpić go sokiem z cytryny lub jabłkowym.

Uszka z grzybami a karmienie piersią

Jeśli karmisz, lepiej zrezygnuj z jedzenia grzybów lub postaw na lżejsze uszka z pieczarkami. Tradycyjne mogą być zbyt ciężkostrawne. 

Zupa grzybowa a karmienie piersią

Zupa grzybowa z uwagi nie tylko na grzyby, ale i obecność śmietany także może okazać się zbyt ciężkostrawnym daniem dla matki karmiącej.

Pierogi z kapustą i grzybami a karmienie piersią

Połączenie kapusty i grzybów także jest mocno ciężkostrawne. Lepiej zdecydować się na wersję pierogów bez grzybów lub zrezygnować z ich jedzenia. Jeśli grzyby to twój ulubiony składnik na wigilijnym stole, nie musisz całkiem z niego rezygnować. Po prostu nie przejadaj się i zachowaj umiar. 

Makowiec przy karmieniu piersią

Dla mamy karmiącej bezpieczne jest ciasto drożdżowe, niewielkie ilości makowca, jabłecznik. Unikaj ciężkich ciast z kremami, bakaliami i kakao. Także jeśli dziecko jest malutkie, lepiej nie jadać sernika, gdyż zawarta w nim laktoza i kazeina mogą wywołać dolegliwości u malca. Warto powstrzymać się od jedzenia czekolady i ostrożnie sięgać po orzechy – te produkty działają alergizująco. Bezpieczne są natomiast suszone morele i rodzynki.

Kompot z suszu a karmienie piersią

Kompot z suszu jest wręcz wskazany po wigilijnym obżarstwie. Zawarte w nim suszone owoce to źródła mikroelementów wspomagających trawienie. 

Potrawy wigilijne dla karmiącej mamy [PRZEPISY]

Wigilia pełna jest ulubionych dań Polaków i Polek. Oto, jak je zmodyfikować, by były bezpieczne dla mamy karmiącej. 

Łosoś z kremem chrzanowym

Lekkostrawny, bo przyrządzony na parze, pełen łatwo przyswajalnego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Składniki:

  • 4 filety lub dzwonka z łososia
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • łyżka soku z cytryny
  • 20 dag twarożku naturalnego
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka chrzanu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • mrożona włoszczyzna
  • płatki migdałowe
  • gałązki świeżego koperku

Przygotowanie: 1 godz. 15 minut

Wykonanie: Filety z łososia opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odłóż na godzinę do lodówki. Twarożek wymieszaj z jogurtem i chrzanem, przypraw szczyptą soli. Do parowara nalej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Włóż warzywa i rybę, gotuj ok. 20 minut. Wyłóż na talerze, udekoruj gałązkami koperku i płatkami midgałowymi. Podawaj z kremem chrzanowym.

Przeczytaj też: Czego absolutnie nie dawać małemu dziecku do jedzenia z wigilijnego stołu?

Aromatyczny kompot z suszu

Słodycz owoców wystarczy za wigilijny deser, a zawarty w nich błonnik ułatwi trawienie.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki suszonych owoców (figi, śliwki, jabłka, morele)
  • 1–2 łyżki cukru
  • 2–3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • plasterek cytryny

Przygotowanie: 1 godz. 30 minut

Wykonanie: Owoce sparz wrzątkiem, odcedź na sicie, włóż do garnka, zalej wodą, odstaw na godzinę. Dodaj goździki i cynamon, gotuj ok. 30 minut w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj cukier i plasterek cytryny. Wystudź. Uwaga: najlepiej ugotuj kompot w przeddzień Wigilii.

Terrina rybna z awokado

Bogata w kwas foliowy i kwasy omega-3, cenne dla młodej mamy i jej dziecka.

Składniki:

  • 30 dag filetów z ryby (łosoś, dorsz, mintaj)
  • 2 owoce awokado
  • cytryna
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • szklanka śmietany kremówki
  • sól, biały pieprz
  • ewentualnie wyciśnięty ząbek czosnku

Przygotowanie: 1 godzinaChłodzenie: 1 godzina 45 minut

Wykonanie: Żelatynę podgrzej w szklance wywaru, przestudź. Resztę wywaru zagotuj, włóż rybę i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Rybę wyjmij, ostudź i zmiksuj blenderem. Dodaj połowę wywaru z żelatyną, wymieszaj. Z cytryny wyciśnij sok. Awokado obierz, usuń pestki, miąższ zmiksuj, dodaj sok z cytryny i ewentualnie czosnek.

Mus wymieszaj z resztą wywaru z żelatyną.  Śmietanę ubij, połowę dodaj do masy rybnej, połowę do masy z awokado. Obydwie masy przypraw solą i pieprzem. Do posmarowanej masłem podłużnej formy nałóż masę z awokado, wyrównaj, wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie nałóż masę rybną, wyrównaj i schłodź w lodówce (ok. 1,5 godziny).

Zobacz: Bajki świąteczne - top 10 bajek na święta bożegonarodzenia

Lekki barszczyk

Zakwaszany sokiem jabłkowym i pomidorowym, jest zdrowszy i bogatszy w smaku niż tradycyjny, przyprawiany octem.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 duże buraki
  • sól, ziele angielskie
  • liść laurowy
  • po 1/2 szklanki soku jabłkowego i pomidorowego
  • szczypta cukru

Czas przygotowania: 1 godzinaOczekiwanie: 12 godzin

Wykonanie:  Włoszczyznę obierz, oczyść, zalej 2 litrami wody, dodaj sól i przyprawy. Gotuj 30 minut, wywar przecedź. Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do gorącego wywaru i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw na noc do lodówki. Barszcz przecedź, wlej sok pomidorowy i jabłkowy, podgrzej, dopraw solą i cukrem.

miesięcznik "M jak mama"