Żywność ekologiczna - opłaca się czy nie? Jakie ekoprodukty warto kupować?

2019-11-18 14:20

Żywność ekologiczna jest najlepszym sposobem na wyeliminowanie z diety 90 procent wszystkich czynników zakłócających homeostazę (czyli równowagę) organizmu. Czy ekoprodukty mają same korzyści? Sprawdź, jakie ekoprodukty warto kupować.

Żywność ekologiczna

i

Autor: Getty Images Żywność ekologiczna jest zdecydowanie zdrowsza ale też sporo droższa. Jest jednak kilka ekoproduktów, które warto kupić.

Spis treści:

    1. Żywność ekologiczna - co to znaczy
    2. Korzyści wynikające ze spożywania żywności ekologicznej
    3. Minusy spożywania żywności ekologicznej
    4. Miejsca, w których dostępne są ekoprodukty
    5. Żywność ekologiczna, która powinna znaleźć się w twoim domu

Żywność ekologiczna - co to znaczy

Żywność ekologiczna to produkty rolne wyhodowane bez użycia pestycydów lub innych substancji chemicznych. Rolnictwo ekologiczne ma na celu urozmaicanie ziemi uprawnej w naturalne procesy biologiczne (w przeciwieństwie do metod polegających na stosowaniu sztucznych substancji chemicznych, celem ochrony roślin przed szkodnikami) oraz pozwala uzyskać zdrowsze pożywienie i zdrowsze środowisko.

Jedzenie ekologiczne pomaga zachować szczupłą sylwetkę oraz chroni przed cukrzycą. Jeśli spożywamy produkty zawierające dużo pestycydów to mamy ryzyko wynoszące około 90 procent, iż te produkty zaburzą prawidłowe funkcjonowanie naszego układu hormonalnego.

Korzyści wynikające ze spożywania żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna pomaga unikać spożywania pestycydów i innych substancji chemicznych. Badania naukowe dowodzą, że dieta nie uwzględniająca produktów naturalnych powoduje dziewięć razy wyższe stężenie związków organofosforanowych w moczu (jako skutek metabolizmu ich w organizmie). Ponadto produkty ekologiczne są smaczniejsze i świeższe, z uwagi na brak dodawanych substancji chemicznych (przedłużających ich trwałość).

Żywność naturalna pomaga zapobiegać zjawisku oporności na antybiotyki. Częste i nadmierne stosowanie tych leków w przemyśle mięsnym i mleczarskim doprowadza do zmniejszonej wrażliwości organizmu na antybiotyki, doprowadzając zarazem do zwiększonego ryzyka powikłań choroby bakteryjnej (przykładowo zapalenia oskrzeli lub zapalenia płuc).

Czytaj: Antybiotyki coraz mniej skuteczne - bakterie się uodporniły!

Żywność ekologiczna sprawia, iż Twoja dieta jest bogatsza w cenne składniki odżywcze. Warzywa i owoce bez dodatku pestycydów muszą uruchomić własny „układ odpornościowy”, celem zwalczenia szkodników, a to powoduje zwiększenie ilości zawartych w nich przeciwutleniaczy. Nazywane są one inaczej antyoksydantami lub antyutleniaczami, bowiem wspierają naturalne procesy ochronne naszego organizmu.

Przeciwutleniacze wykazują rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia (w tym chorobie niedokrwiennej serca) oraz chorobie wysokościowej (niedotlenieniu organizmu podczas przebywania na dużych wysokościach, np. w górach).

Częste sięganie po naturalne produkty urozmaici Twoją dietę, stanie się ona bardziej kolorowa. Wiosną rosną zielone szparagi, latem czerwone pomidory a jesienią jarmuż i słodkie ziemniaki.

Jedzenie ekologiczne pomaga chronić ziemię. Wykorzystuje bowiem o 30 procent mniej paliw pochodzenia mineralnego, ponieważ oszczędza wodę, zmniejsza erozję (proces niszczenia) gleby i utrzymuje jej wysoką jakość a także przyczynia się do zmniejszenia stężenia dwutlenku węgla w powietrzu.

Minusy spożywania żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna jest mniej korzystna dla Twojego portfela. Produkty ekologiczne są od 20 do 100% droższe od tych wytwarzanych tradycyjnymi metodami.  Jednak zagrożenie dla zdrowia, jakie wiąże się z spożywaniem żywności skażonej pestycydami, nie wspominając o ich wpływie na środowisko, jest bardzo poważne i postarajmy się kierować się również zdrowotnymi aspektami a nie wyłącznie kryterium cenowym podczas zakupów.

Miejsca, w których dostępne są ekoprodukty

Zakupy zawsze zaczynaj od oferty lokalnych przedsiębiorców, czyli produktów dostępnych na pobliskim bazarku lub targu. Produkty nabiałowe warto kupować z lokalnych mleczarni.
W przypadku robienia zakupów w supermarkecie postaw na żywność organiczną; produkty ekologiczna są specjalnie oznaczone.

Żywność ekologiczna, która powinna znaleźć się w twoim domu

Nawet po dokładnym umyciu, celem zmniejszenia ilości pestycydów, nie oczyścisz w pełni żywności z zastosowanych substancji chemicznych. Dlatego postaraj się jak najczęściej kupować:

  • Mięso, nabiał i jajka
  • Kawa
  • Nektarynki i brzoskwinie
  • Jabłka
  • Jagody
  • Winogrona
  • Papryka
  • Sałata

W miarę możliwości powyższą listę warto przedłużyć o:

  • Awokado
  • Ananas
  • Banany
  • Mango
  • Cebula
  • Kapusta
  • Brokuły
  • Kukurydza
  • Szparagi
Lek. Anna Nowak
Lek. Anna Nowak
Lekarka i dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Nauczyciel akademicki. W obszarze jej zainteresowań znajdują się zagadnienia z zakresu endokrynologii, chorób wewnętrznych oraz zdrowego żywienia i dietoterapii. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych, zarówno krajowych jak i zagranicznych, z zakresu medycyny i dietetyki.