Spis treści:
Żywność ekologiczna - co to znaczy
Żywność ekologiczna to produkty rolne wyhodowane bez użycia pestycydów lub innych substancji chemicznych. Rolnictwo ekologiczne ma na celu urozmaicanie ziemi uprawnej w naturalne procesy biologiczne (w przeciwieństwie do metod polegających na stosowaniu sztucznych substancji chemicznych, celem ochrony roślin przed szkodnikami) oraz pozwala uzyskać zdrowsze pożywienie i zdrowsze środowisko.
Jedzenie ekologiczne pomaga zachować szczupłą sylwetkę oraz chroni przed cukrzycą. Jeśli spożywamy produkty zawierające dużo pestycydów to mamy ryzyko wynoszące około 90 procent, iż te produkty zaburzą prawidłowe funkcjonowanie naszego układu hormonalnego.
Korzyści wynikające ze spożywania żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna pomaga unikać spożywania pestycydów i innych substancji chemicznych. Badania naukowe dowodzą, że dieta nie uwzględniająca produktów naturalnych powoduje dziewięć razy wyższe stężenie związków organofosforanowych w moczu (jako skutek metabolizmu ich w organizmie). Ponadto produkty ekologiczne są smaczniejsze i świeższe, z uwagi na brak dodawanych substancji chemicznych (przedłużających ich trwałość).
Żywność naturalna pomaga zapobiegać zjawisku oporności na antybiotyki. Częste i nadmierne stosowanie tych leków w przemyśle mięsnym i mleczarskim doprowadza do zmniejszonej wrażliwości organizmu na antybiotyki, doprowadzając zarazem do zwiększonego ryzyka powikłań choroby bakteryjnej (przykładowo zapalenia oskrzeli lub zapalenia płuc).
Czytaj: Antybiotyki coraz mniej skuteczne - bakterie się uodporniły!
Żywność ekologiczna sprawia, iż Twoja dieta jest bogatsza w cenne składniki odżywcze. Warzywa i owoce bez dodatku pestycydów muszą uruchomić własny „układ odpornościowy”, celem zwalczenia szkodników, a to powoduje zwiększenie ilości zawartych w nich przeciwutleniaczy. Nazywane są one inaczej antyoksydantami lub antyutleniaczami, bowiem wspierają naturalne procesy ochronne naszego organizmu.
Przeciwutleniacze wykazują rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia (w tym chorobie niedokrwiennej serca) oraz chorobie wysokościowej (niedotlenieniu organizmu podczas przebywania na dużych wysokościach, np. w górach).
Częste sięganie po naturalne produkty urozmaici Twoją dietę, stanie się ona bardziej kolorowa. Wiosną rosną zielone szparagi, latem czerwone pomidory a jesienią jarmuż i słodkie ziemniaki.
Jedzenie ekologiczne pomaga chronić ziemię. Wykorzystuje bowiem o 30 procent mniej paliw pochodzenia mineralnego, ponieważ oszczędza wodę, zmniejsza erozję (proces niszczenia) gleby i utrzymuje jej wysoką jakość a także przyczynia się do zmniejszenia stężenia dwutlenku węgla w powietrzu.
Minusy spożywania żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna jest mniej korzystna dla Twojego portfela. Produkty ekologiczne są od 20 do 100% droższe od tych wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Jednak zagrożenie dla zdrowia, jakie wiąże się z spożywaniem żywności skażonej pestycydami, nie wspominając o ich wpływie na środowisko, jest bardzo poważne i postarajmy się kierować się również zdrowotnymi aspektami a nie wyłącznie kryterium cenowym podczas zakupów.
Miejsca, w których dostępne są ekoprodukty
Zakupy zawsze zaczynaj od oferty lokalnych przedsiębiorców, czyli produktów dostępnych na pobliskim bazarku lub targu. Produkty nabiałowe warto kupować z lokalnych mleczarni.
W przypadku robienia zakupów w supermarkecie postaw na żywność organiczną; produkty ekologiczna są specjalnie oznaczone.
Żywność ekologiczna, która powinna znaleźć się w twoim domu
Nawet po dokładnym umyciu, celem zmniejszenia ilości pestycydów, nie oczyścisz w pełni żywności z zastosowanych substancji chemicznych. Dlatego postaraj się jak najczęściej kupować:
- Mięso, nabiał i jajka
- Kawa
- Nektarynki i brzoskwinie
- Jabłka
- Jagody
- Winogrona
- Papryka
- Sałata
W miarę możliwości powyższą listę warto przedłużyć o:
- Awokado
- Ananas
- Banany
- Mango
- Cebula
- Kapusta
- Brokuły
- Kukurydza
- Szparagi
Polecany artykuł: