Dieta kopenhaska: zasady, efekty, przykładowy jadłospis

2019-06-03 8:00

Dieta kopenhaska, zwana również dietą szwedzką lub dietą trzynastodniową to sposób na szybkie zrzucenie nawet sporej nadwagi. Lepiej jednak na nią uważać, gdyż może bardzo wyniszczyć organizm. Na czym polega dieta kopenhaska, jakie są zasady diety kopenhaskiej i jak wygląda jadłospis diety kopenhaskiej?

dieta kopenhaska

i

Autor: Getty images

O diecie kopenhaskiej zrobiło się głośno kilka lat temu, gdy do jej stosowania zaczęły przyznawać się celebrytki, a serwisy plotkarskie podkreślały to, jak bardzo i jak szybko można na niej schudnąć.

Spis treści:

  1. Dieta kopenhaska - co to takiego?
  2. Kto może stosować dietę kopenhaską?
  3. Zasady diety kopenhaskiej
  4. Efekty diety kopenhaskiej
  5. Przykładowy jadłospis
  6. Powrót do normalnej diety

Dieta kopenhaska - co to takiego?

Sama dieta istnieje jednak dość długo. Do końca nie wiadomo, kto ją stworzył: przez pewien czas podejrzewano, że jej zasady zostały opracowane w duńskiej Klinice Mayo lub w rządowym szpitalu w Kopenhadze, jednak żadna z tych instytucji nie przyznaje się do tego, jakoby brała udział w jej tworzeniu.

Bo choć niewątpliwie dieta kopenhaska jest skuteczna, a prawidłowo stosowana pozwala pozbyć się nawet dwudziestu kilogramów w ciągu zaledwie 13 dni, to jednak dietetycy są zgodni: jak mało która dieta, ta kopenhaska wyniszcza organizm, doprowadzając osoby, które ją stosują, na skraj wycieńczenia.

Sprawdź koniecznie: Chcesz schudnąć po porodzie? Wypróbuj nowy program dietetyczny

Czytaj: Dieta Diamondów: na czym polega dieta niełączenia i jakie przynosi efekty?

Kto może stosować dietę kopenhaską?

Dlatego właśnie nie jest to dieta dla każdego. Żaden dietetyk z prawdziwego zdarzenia nie poleci jej swoim pacjentom, a w wypowiedziach dla mediów specjaliści od żywienia ostrożnie podkreślają, że jeśli już ktoś chce ją stosować, to musi być "młody, silny i zdrowy".

Nie jest ona natomiast polecana osobom, które mają nawet niewielkie problemy zdrowotne, są w podeszłym wieku, pracują fizycznie i uprawiają sport.

Nie jest ona również dobrym sposobem na zrzucanie wagi po porodzie - jeśli już któraś młoda mama chce ją stosować, to dla własnego bezpieczeństwa powinna odczekać z taką dietą przynajmniej rok od chwili narodzin maluszka.

Czytaj: Dieta po porodzie, czyli o zdrowym odżywianiu młodej mamy

W trakcie stosowania diety kopenhaskiej zakazane jest uprawianie sportów i inna wzmożona aktywność fizyczna.

Zasady diety kopenhaskiej

Na czym więc polega ta dieta, skoro boją się jej nawet dietetycy? Najogólniej mówiąc, jest bardzo restrykcyjna i przez cały czas stosowania nie przewiduje żadnych odstępstw od ściśle wyznaczonych reguł.

Osobie, która jest na tej diecie, przez kolejne 13 dni wolno spożywać wyłącznie trzy, określone i niewielkie, posiłki w ciągu dnia - tak, by łączna liczba kalorii nie przekroczyła 800. Zjedzenie czegokolwiek dodatkowego - nawet kawałka jabłka - sprawi, że dieta zakończy się klapą.

Jej zaletą jest to, że osoby, które dotąd odżywiały się nieregularnie i byle jak, w ciągu tych trzynastu dni uczą się jadać o tych samych porach i przestają podjadać między posiłkami. Wadą - z punktu widzenia zdrowia - zaś jest to, że utrata wagi następuje bardzo szybko, co nie jest korzystne dla zdrowia.

Ważne zasady:

  • dieta kopenhaska trwa równo 13 dni i można ją powtarzać co dwa lata
  • w trakcie trwania diety z posiłków trzeba wyeliminować węglowodany i tłuszcze
  • można jeść i pić wyłącznie to, jest w jadłospisie, wykluczone jest żucie gumy, nawet jeśli tylko ona skutecznie tłumi uczucie burczenia w brzuchu
  • należy pić co najmniej dwa litry wody dziennie
  • potraw nie wolno solić
  • nie wolno zmieniać kolejności dni w jadłospisie, wolno natomiast w tym samym dniu zmienić kolejność obiadu i kolacji
  • zalecane jest przyjmowanie suplementów, które uzupełnią niedobór witamin i minerałów.
  • posiłki należy jeść w określonych godzinach: śniadanie: 8:00 - 9:00, obiad: 12:00 - 14:00, kolacja: 17:00 - 18:00.
  • po zakończeniu diety ilość kalorii trzeba zwiększać bardzo powoli.

Czytaj: Wczasy odchudzające - sposób na trwałą zmianę nawyków

Oblicz swoje BMI i sprawdź, czy musisz się odchudzać

Warto wiedzieć

W trakcie stosowania diety można czuć stałe i narastające rozdrażnienie, osłabienie, apatię, cierpieć na bóle i zawroty głowy. Dlatego przez rozpoczęciem jej stosowania warto skonsultować się z lekarzem i wykonać podstawowe badania krwi. Ponieważ dieta jest bardzo wyczerpująca - zwłaszcza na początku - warto wziąć urlop na kilka dni.

Efekty diety kopenhaskiej

Warto podkreślić, że dieta kopenhaska daje spektakularne efekty: przeciętny spadek wagi u osób, które ją stosują, to 4-10 kilogramów, choć wiele osób przyznaje, że w ciągu 13 dni straciło na wadze dużo więcej: 15, 18, a nawet 20 kilogramów.

Problemem jest jednak efekt jojo, do którego u osób po diecie kopenhaskiej dochodzi właściwie zawsze, gdyż zmęczony restrykcyjnym sposobem odżywiania się organizm usiłuje odbudować zapasy tkanki tłuszczowej.

Czytaj:

Uzależnienie od cukru - do czego może doprowadzić objadanie się słodyczami

Jak mądrze schudnąć po ciąży - wskazówki dietetyka

Przykładowy jadłospis

By dieta kopenhaska była skuteczna, musi trwać dokładnie 13 dni. W tym czasie nie wolno jeść niczego poza tym, co znajduje się w jadłospisie.

Dzień 1 i 8:

  • śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru
  • obiad: pomidor, dwa jajka na twardo, szklanka gotowanych brokułów lub szpinaku
  • kolacja - befsztyk wołowy 200 g, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek.

Dzień 2 i 9:

  • śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru
  • obiad: befsztyk wołowy 200 g, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek, jeden owoc (grejpfrut, ananas, jabłko).
  • kolacja: 5 plastrów szybki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3 i 10

  • śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru, jedna grzanka z chleba (lub jedna kromka chleba)
  • obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, pomidor, jeden mały owoc
  • kolacja: dwa jajka na twardo, pięć cienkich plastrów szynki, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy.

Dzień 4 i 11:

  • śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru
  • obiad: duża marchewka, jajko na twardo, 100-150 g, naturalnego twarożku wiejskiego.
  • kolacja: 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu z owocami, bez cukru

Dzień 5 i 12:

  • śniadanie: surówka z dużej startej marchewki skropionej sokiem z cytryny
  • obiad: 300 g ugotowanej chudej ryby (sola, pstrąg, dorsz), skropionej sokiem z cytryny.
  • kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 8 różyczek ugotowanych brokułów

Dzień 6 i 13

  • śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru, jedna grzanka z chleba (lub jedna kromka chleba)
  • obiad: duszona pierś kurczaka, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek,
  • kolacja: jedna starta marchewka, dwa jajka na twardo

Dzień 7:

  • śniadanie: szklanka zielonej herbaty bez cukru
  • obiad: 150 g piersi kurczaka z grilla lub pieczona w piekarniku, jeden owoc
  • kolacja: nic.

Powrót do normalnej diety

Ważnym elementem diety kopenhaskiej jest to, co dzieje się tuż po jej zakończeniu: do normalnego sposobu żywienia należy wracać stopniowo, powoli zwiększając kaloryczność posiłków - to zmniejszy ryzyko pojawienia się efektu jojo.

By organizm nie zaczął odbudowywać rezerw tłuszczowych, warto przyjrzeć się swojemu sposobowi odżywiania i zastanowić się, co można byłoby zmienić w swoich nawykach - zrezygnować ze słodkich napojów, słodyczy, produktów przetworzonych i wysokokalorycznych na rzecz większej ilości warzyw, chudego mięsa, ryb, owoców.

Czytaj: Jedz warzywa i owoce pięć razy dziennie - dlaczego to ważne?

Dlaczego tyjesz?

Pytanie 1 z 16
1. Ile jesz posiłków w ciągu dnia?