O diecie kopenhaskiej zrobiło się głośno kilka lat temu, gdy do jej stosowania zaczęły przyznawać się celebrytki, a serwisy plotkarskie podkreślały to, jak bardzo i jak szybko można na niej schudnąć.
Spis treści:
- Dieta kopenhaska - co to takiego?
- Kto może stosować dietę kopenhaską?
- Zasady diety kopenhaskiej
- Efekty diety kopenhaskiej
- Przykładowy jadłospis
- Powrót do normalnej diety
Dieta kopenhaska - co to takiego?
Sama dieta istnieje jednak dość długo. Do końca nie wiadomo, kto ją stworzył: przez pewien czas podejrzewano, że jej zasady zostały opracowane w duńskiej Klinice Mayo lub w rządowym szpitalu w Kopenhadze, jednak żadna z tych instytucji nie przyznaje się do tego, jakoby brała udział w jej tworzeniu.
Bo choć niewątpliwie dieta kopenhaska jest skuteczna, a prawidłowo stosowana pozwala pozbyć się nawet dwudziestu kilogramów w ciągu zaledwie 13 dni, to jednak dietetycy są zgodni: jak mało która dieta, ta kopenhaska wyniszcza organizm, doprowadzając osoby, które ją stosują, na skraj wycieńczenia.
Sprawdź koniecznie: Chcesz schudnąć po porodzie? Wypróbuj nowy program dietetyczny
Czytaj: Dieta Diamondów: na czym polega dieta niełączenia i jakie przynosi efekty?
Kto może stosować dietę kopenhaską?
Dlatego właśnie nie jest to dieta dla każdego. Żaden dietetyk z prawdziwego zdarzenia nie poleci jej swoim pacjentom, a w wypowiedziach dla mediów specjaliści od żywienia ostrożnie podkreślają, że jeśli już ktoś chce ją stosować, to musi być "młody, silny i zdrowy".
Nie jest ona natomiast polecana osobom, które mają nawet niewielkie problemy zdrowotne, są w podeszłym wieku, pracują fizycznie i uprawiają sport.
Nie jest ona również dobrym sposobem na zrzucanie wagi po porodzie - jeśli już któraś młoda mama chce ją stosować, to dla własnego bezpieczeństwa powinna odczekać z taką dietą przynajmniej rok od chwili narodzin maluszka.
Czytaj: Dieta po porodzie, czyli o zdrowym odżywianiu młodej mamy
W trakcie stosowania diety kopenhaskiej zakazane jest uprawianie sportów i inna wzmożona aktywność fizyczna.
Zasady diety kopenhaskiej
Na czym więc polega ta dieta, skoro boją się jej nawet dietetycy? Najogólniej mówiąc, jest bardzo restrykcyjna i przez cały czas stosowania nie przewiduje żadnych odstępstw od ściśle wyznaczonych reguł.
Osobie, która jest na tej diecie, przez kolejne 13 dni wolno spożywać wyłącznie trzy, określone i niewielkie, posiłki w ciągu dnia - tak, by łączna liczba kalorii nie przekroczyła 800. Zjedzenie czegokolwiek dodatkowego - nawet kawałka jabłka - sprawi, że dieta zakończy się klapą.
Jej zaletą jest to, że osoby, które dotąd odżywiały się nieregularnie i byle jak, w ciągu tych trzynastu dni uczą się jadać o tych samych porach i przestają podjadać między posiłkami. Wadą - z punktu widzenia zdrowia - zaś jest to, że utrata wagi następuje bardzo szybko, co nie jest korzystne dla zdrowia.
Ważne zasady:
- dieta kopenhaska trwa równo 13 dni i można ją powtarzać co dwa lata
- w trakcie trwania diety z posiłków trzeba wyeliminować węglowodany i tłuszcze
- można jeść i pić wyłącznie to, jest w jadłospisie, wykluczone jest żucie gumy, nawet jeśli tylko ona skutecznie tłumi uczucie burczenia w brzuchu
- należy pić co najmniej dwa litry wody dziennie
- potraw nie wolno solić
- nie wolno zmieniać kolejności dni w jadłospisie, wolno natomiast w tym samym dniu zmienić kolejność obiadu i kolacji
- zalecane jest przyjmowanie suplementów, które uzupełnią niedobór witamin i minerałów.
- posiłki należy jeść w określonych godzinach: śniadanie: 8:00 - 9:00, obiad: 12:00 - 14:00, kolacja: 17:00 - 18:00.
- po zakończeniu diety ilość kalorii trzeba zwiększać bardzo powoli.
Czytaj: Wczasy odchudzające - sposób na trwałą zmianę nawyków
Oblicz swoje BMI i sprawdź, czy musisz się odchudzać
W trakcie stosowania diety można czuć stałe i narastające rozdrażnienie, osłabienie, apatię, cierpieć na bóle i zawroty głowy. Dlatego przez rozpoczęciem jej stosowania warto skonsultować się z lekarzem i wykonać podstawowe badania krwi. Ponieważ dieta jest bardzo wyczerpująca - zwłaszcza na początku - warto wziąć urlop na kilka dni.
Efekty diety kopenhaskiej
Warto podkreślić, że dieta kopenhaska daje spektakularne efekty: przeciętny spadek wagi u osób, które ją stosują, to 4-10 kilogramów, choć wiele osób przyznaje, że w ciągu 13 dni straciło na wadze dużo więcej: 15, 18, a nawet 20 kilogramów.
Problemem jest jednak efekt jojo, do którego u osób po diecie kopenhaskiej dochodzi właściwie zawsze, gdyż zmęczony restrykcyjnym sposobem odżywiania się organizm usiłuje odbudować zapasy tkanki tłuszczowej.
Czytaj:
Uzależnienie od cukru - do czego może doprowadzić objadanie się słodyczami
Jak mądrze schudnąć po ciąży - wskazówki dietetyka
Przykładowy jadłospis
By dieta kopenhaska była skuteczna, musi trwać dokładnie 13 dni. W tym czasie nie wolno jeść niczego poza tym, co znajduje się w jadłospisie.
Dzień 1 i 8:
- śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru
- obiad: pomidor, dwa jajka na twardo, szklanka gotowanych brokułów lub szpinaku
- kolacja - befsztyk wołowy 200 g, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek.
Dzień 2 i 9:
- śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru
- obiad: befsztyk wołowy 200 g, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek, jeden owoc (grejpfrut, ananas, jabłko).
- kolacja: 5 plastrów szybki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3 i 10
- śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru, jedna grzanka z chleba (lub jedna kromka chleba)
- obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, pomidor, jeden mały owoc
- kolacja: dwa jajka na twardo, pięć cienkich plastrów szynki, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy.
Dzień 4 i 11:
- śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru
- obiad: duża marchewka, jajko na twardo, 100-150 g, naturalnego twarożku wiejskiego.
- kolacja: 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki kompotu z owocami, bez cukru
Dzień 5 i 12:
- śniadanie: surówka z dużej startej marchewki skropionej sokiem z cytryny
- obiad: 300 g ugotowanej chudej ryby (sola, pstrąg, dorsz), skropionej sokiem z cytryny.
- kolacja: 200 g befsztyku wołowego, 5 liści sałaty, 8 różyczek ugotowanych brokułów
Dzień 6 i 13
- śniadanie: kubek kawy bez mleka z kostką cukru, jedna grzanka z chleba (lub jedna kromka chleba)
- obiad: duszona pierś kurczaka, 5 liści sałaty z sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek,
- kolacja: jedna starta marchewka, dwa jajka na twardo
Dzień 7:
- śniadanie: szklanka zielonej herbaty bez cukru
- obiad: 150 g piersi kurczaka z grilla lub pieczona w piekarniku, jeden owoc
- kolacja: nic.
Powrót do normalnej diety
Ważnym elementem diety kopenhaskiej jest to, co dzieje się tuż po jej zakończeniu: do normalnego sposobu żywienia należy wracać stopniowo, powoli zwiększając kaloryczność posiłków - to zmniejszy ryzyko pojawienia się efektu jojo.
By organizm nie zaczął odbudowywać rezerw tłuszczowych, warto przyjrzeć się swojemu sposobowi odżywiania i zastanowić się, co można byłoby zmienić w swoich nawykach - zrezygnować ze słodkich napojów, słodyczy, produktów przetworzonych i wysokokalorycznych na rzecz większej ilości warzyw, chudego mięsa, ryb, owoców.
Czytaj: Jedz warzywa i owoce pięć razy dziennie - dlaczego to ważne?