Spis treści
- Truskawki przepisy: chłodnik truskawkowo-arbuzowy
- Truskawki przepisy: biszkopt truskawkowy z rabarbarem
- Truskawki przepisy: tarta z truskawkami i budyniem
- Truskawki przepisy: konfitura z truskawkami i rabarbarem
- Truskawki przepisy: koktajl truskawkowy
Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Są przepyszne i można z nich wyczarować cudowne dania, napoje i przekąski! Jeśli nie macie pomysły na to, co zrobić z truskawek, zajrzyjcie do naszych przepisów.
Czytaj także: >> Czy w ciąży wolno jeść truskawki? >>
Truskawki przepisy: chłodnik truskawkowo-arbuzowy
Chłodnie to smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska z truskawek. Potrzebne Ci będą: truskawki, arbuz, mięta i kolendra. Oczyść owoce ze szpatułek, a arbuza pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zblenduj owoce i dodaj ser feta zamiast śmietanki. Gotowy chłodnik udekoruj ziołami.
Truskawki przepisy: biszkopt truskawkowy z rabarbarem
To bardzo prosta do przygotowania przekąska z truskawek. Potrzebne Ci będą: 100 g truskawek, 2 łodygi rabarbaru, 50 g płatków migdałowych, 200 g cukru, 100 g mąki, 5 żółtek, 6 białek, cukier puder i jedna łyżka cukru waniliowego. Osobno ubij białka, a osobno żółtka z cukrem. Dodaj mąkę, wymieszaj masę. Następnie dorzuć do niej truskawki i rabarbar. Nie dodawaj zbyt wielu owoców, jeśli nie chcesz, żeby ciasto opadło.
Truskawki przepisy: tarta z truskawkami i budyniem
Cudownie letnia przekąska z truskawek. Aby przygotować tartę z truskawkami potrzebujesz: 2 szklanki mąki, 4 jajka, kostkę masła, 40 dag truskawek, 3/4 szklanki cukru, dwa budynie waniliowe, łyżkę cukru waniliowego i 3 łyżki cukru pudru. Zmieszaj mąkę, masło, 4 żółtka i 3 łyżki cukru pudru. Z masy zagnieć ciasto i podziel je na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki, drugą wysmaruj blaszkę i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotuj masę. Ubij białka z cukrem i budyniem tak, aby powstała piana. Przełóż ją na wyjęty z piekarnika spód ciasta (wcześniej go trochę ostudź) i powoli dodawaj owoce. Wyjmij z lodówki drugą część ciasta i zetrzyj na tarce. Całość włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Czytaj także: >> Jakie koktajle możesz wyczarować z owoców? >>
Truskawki przepisy: konfitura z truskawkami i rabarbarem
Przekąska z truskawek, która wyśmienicie smakuje z drożdżowym ciastem lub chałką. Do przygotowania konfitury potrzebne Ci będą: truskawki, rabarbar, anyż gwiaździsty, wanilia, cynamon, cukier i miód. Truskawki obierz ze szpatułek, dodaj do nich rabarbar i całość zasyp cukrem. Odstaw na 3-4 godziny. Rabarbar nie tylko wzbogaci smak dżemu, ale również przyspieszy czas żelowania syropu.
Kiedy owoce puszczą sok, zacznij je gotować. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj aż dżem zgęstnieje. Jeśli ma już odpowiednią konsystencję, przełóż go do wymytych słoików. Te przekręć do góry dnem, zawiń w gruby koc i odstaw na 24 godziny.
Truskawki przepisy: koktajl truskawkowy
Niezwykle prosta, a jaka smaczna przekąska z truskawek! Aby przyrządzić koktajl z truskawek potrzebujesz trzech produktów: truskawek, jogurtu/mleka/maślanki i cukru. Owoce umyj i obierz ze szpatułek. Dodaj do nich trochę cukru (im mniej, tym zdrowszy koktajl) oraz jogurt. Całość zblenduj, przelej do szklanki i ozdób listkiem mięty. Pycha!
Dzień Dobry TVN/x-news