Spis treści
- Ciasteczka świąteczne: pierniczki
- >> Czytaj także: Przepisy na Boże Narodzenie - poznaj 5 pomysłów na słodkie święta! >>
- Ciasteczka świąteczne: pierniczki przekładane
- Ciasteczka świąteczne: ciasteczka korzenne
- >> Czytaj także: Jak zrobić lukier? Przepis na lukier na pierniczki krok po kroku >>
- Ciasteczka świąteczne: ciasteczka cynamonowe
- >> Zobacz też: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>
- Ciasteczka świąteczne: bałwanki na patyku
- >> Czytaj także: Ciasto z jabłkami: przepis na szarlotkę, crumble, tartę z jabłkami [3 PROSTE PRZEPISY] >>
- Ciasteczka świąteczne: lizaki czekoladowo-malinowe
- >> Przeczytaj również: 4 pyszne przepisy na jesień: dania z cukinii, papryki, pomidorów i szarlotka! >>
- Ciasteczka świąteczne: piernikowe ludziki
- >> Zobacz też: Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy! >>
Jeżeli nie wiesz jakie słodycze wykonać w tym roku na Boże Narodzenie poniżej przedstawiamy kilka kultowych oraz innowacyjnych przepisów!
Ciasteczka świąteczne: pierniczki
Pierniczki to najpopulaniejsza, słodka przekąska świąteczna. W każde Boże Narodzenie pojawia się na stole wielu rodzin. Może również służyć jako dekoracja np. na choinkę.
Składniki:
- ½ szklanki miodu
- szczypta pieprzu
- 100g oliwy lub oleju
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Składniki do lukru:
- 2 łyżki gorącej wody
- 12 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Na początku roztapiamy cukier z miodem. Do ostudzonej mieszanki, dodajemy oliwę, przyprawy, cukier wanilinowy oraz sodę lub proszek do pieczenia. Natępnie wszystko razem mieszamy i dodajemy mąką. Po złączeniu się wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Na koniec odstawiamy powstałą masę do lodoówki na ok. 1h. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Kolejny krok to wycięcie dowolonych wzorów. Ciasteczka pieczemy na papierze przez 10 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu pierniczków, należy przechowywać je w odpowiednim pojemniku. Kilka dni później pierniki będą gotowe, a więc wyjmujemy je i dekorujemy w dowony sposób. Jeżeli nie wiesz jak przygotować lukier to mamy dla ciebie prosty przepis. Łączymy ze sobą cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę tak, aby powstała idealna mieszanina bez żadnych grudek. Na pierniczkach rozsmarowujemy porcję lukru i ciastka są już gotowe. Pamiętaj, że lukier szybko zastyga, więc musisz się spieszyć z dekorowaniem.
>> Czytaj także: Przepisy na Boże Narodzenie - poznaj 5 pomysłów na słodkie święta! >>
Ciasteczka świąteczne: pierniczki przekładane
Pierniczki przekładane to nowa forma tradycyjnych ciastek. Jeżeli znudziło wam się jedzenie w kółko tego samego spróbuj wykorzystać nasz przepis.
Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- trochę oliwy lub masła
- powidła o dowolnym smaku
- 2 łyżeczki przypraw do pierników
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością jest rozpuszczenie miodu z cukrem. Po przestygnięciu mieszamy go z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Pod koniec dodajemy trochę oliwy lub masła. Masę wkładamy na chwilę do zamrażarki, później wałkujemy ją na grubość 2-3 mm. Następnie wytnij z niej dowony kształt jaki chcesz, aby miały twoje ciastka. Kolejna czynność to pieczenie w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Na ostudzone pierniczki kładziemy warstwę powideł i przekładamy drugim ciasteczkiem. Gotowe pierniki pozostawiamy na 1-2 dni, aby zrobiły się wystarczająco miękkie.
>> Przeczytaj też: Ciasteczka na Boże Narodzenie: jak je ozdobić? [FILM] >>
Ciasteczka świąteczne: ciasteczka korzenne
Ciasteczka korzenne to mocno kruche ciasteczka o aromacie korzennym. Idealne na przekąskę w czasie świąt. Można nimi zastąpić typowe pierniki bożonarodzeniowe.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (300 g)
- 100 g miodu
- 2/5 margaryny (100 g)
- 2 żółtka
- pół łyżeczki: imbiru i kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Do miski włóż margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i zagnieć. Tak przygotowaną masę zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm, a później wytnij dowolne wzory. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 stopniach. Gotowe ciastka udekoruj według własnego uznania.
>> Czytaj także: Jak zrobić lukier? Przepis na lukier na pierniczki krok po kroku >>
Ciasteczka świąteczne: ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe to jedne z najprostyszych do przygotowania, świątecznych słodyczy. Można podarować je w prezencie koleżance lub bliskiej osobie. Ładnie zapakowane będą stanowić świetny prezent np. Mikołajkowy.
Składniki:
- 400 g mąki orzechowej
- 150 g cukru pudru
- 4 duże jabłka
- 20 g cynamonu
- 340 g mąki
- 150 g cukru drobnego
Wykonanie:
Najpierw łączymy suche składniki, a następnie dodajemy białka jajek i zagniatamy ciasto. Później rozwałkowujemy ciasto, wycianym dowolne kształty i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 160°C. Kolejny krok to już tylko studzenie i dekorowanie. Ozdób ciastka w dowolny, oryginalny sposób, a zachwycą każdego łasucha, któremu je podarujesz.
>> Zobacz też: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>
Ciasteczka świąteczne: bałwanki na patyku
Bałwanki na patyku to świetna przekąska świąteczna dla dzieci. Ich kształt zachwyci nie jednego małego smakosza słodyczy.
Składniki:
- 80 g czekoladowego masła orzechowego
- 400 g suchego ciasta (np. piernika)
- 50 ml śmietanki 30%
- podłużne żelki
- kawałek pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
- kolorowe drażetki
- 150 g białej czekolady
- patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków
- 120 g serka mascarpone
Wykonanie:
Na początku musisz pokruszyć ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika. Po wyciągnięciu oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta ulep tyle samo kul, ale mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj. Nadziej kolejno duże kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie małe kulki. Całość schowaj do lodówki na 10 minut. Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej - noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.
>> Czytaj także: Ciasto z jabłkami: przepis na szarlotkę, crumble, tartę z jabłkami [3 PROSTE PRZEPISY] >>
Ciasteczka świąteczne: lizaki czekoladowo-malinowe
Lizaki, które możesz przygotować razem z dzieckiem, to oryginalna przekąska świąteczna.
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3 galaretki malinowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj mąkę z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej. Nasępnie ubij białka jaj i dodaj cukier oraz żółtka. Na koniec dołóż mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do prostokątnej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°. Piecz ok. 45 min. Po upieczeniu wystudź ciasto. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem, a następnie dolej powoli zimną, zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na biszkopt. Wstaw do lodówki na około 6 godzin. Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki. Następnie możesz je dowolnie udekorować.
>> Przeczytaj również: 4 pyszne przepisy na jesień: dania z cukinii, papryki, pomidorów i szarlotka! >>
Ciasteczka świąteczne: piernikowe ludziki
Piernikowe ludziki to już kultowa, zagraniczna tradycja robienia słodyczy bożonarodzeniowych. Ich tworzenie ucieszy na pewno każde dziecko, więc zaproś do zabawy również swoje pociechy.
Składniki:
- 15 dag miodu naturalnego
- 1 jajko
- łyżka masła
- opakowanie przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Dziecko niech wycina z niego ciastka przy pomocy foremki w kształcie ludzika. Wycięte piernikowe ludziki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka ok. 15 min w 170 stopniach. Kiedy pierniczki wystygną, możecie zacząć ich ozdabianie. Zrób lukier, mieszając cukier puder (1-1,5 szklanki) z białkiem. Musi być dość gęsty. Przełóż lukier do małego rękawa cukierniczego. Dziecko niech rysuje nim na pierniczkach twarze i guziki. Może posłużyć on jako klej, do którego dziecko przyklei perełki cukrowe, drażetki czekoladowe w kolorowych polewach lub żelki.