Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

2022-04-13 13:24

Z dziecięcej perspektywy potrawy wielkanocne są bardzo smaczne. Na stole jest dużo słodkości w postaci kolorowych mazurków i czekoladowych zajączków, no i są ukochane przez większość dzieci jajka. Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc? I co zrobić, jeśli dziecko ma uczulenie na jajka?

Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

i

Autor: Getty images

Jajko, a szczególnie żółtko jest bogate w wartości odżywcze. Zawiera zarówno niezbędne dla organizmu minerały i pierwiastki: białko, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód, potas, ale też i kwasy tłuszczowe, a nawet witaminy: A, B1, B2, E, D i PP.

Mniej cenne jest białko jajka, które nie ma wielu wartości odżywczych, a przy tym jest silnym alergenem, wywołującym rozmaite reakcje uczuleniowe. Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?

Czytaj również: Alergia pokarmowa u dzieci. Przyczyny, objawy i zapobieganie uczuleniom pokarmowym

Spis treści

  1. Propozycje podania jajek na Wielkanoc
  2. Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...
  3. Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?
  4. Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Takie jajka po pierwsze mają lepsze walory smakowe, a po drugie gwarantują wyższą jakość odżywczą. To, czego powinniśmy się wystrzegać, to kupowanie jajek nieoznaczonych, które nie przeszły odpowiedniej kontroli.

Mimo restrykcji, nadal w wielu miejscach handluje się jajkami z własnych prywatnych hodowli. Sprzedawcy reklamują je jako zdrowe i wiejskie produkty, ale trzeba uważać, bo nie mamy tu żadnej gwarancji, że jajka rzeczywiście pochodzą od zdrowych kur.

Czytaj również: Co robić, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Od kiedy niemowlę może jeść jajka?

Propozycje podania jajek na Wielkanoc

Choć w święta wielkanocne trudno nałożyć na dziecko zakaz jedzenia zbyt dużej liczby jajek, które stoją na stole – warto podzielić je na mniejsze porcje i przygotować je w różnych postaciach, by jedzenie było bardziej urozmaicone.

Warto posypać jajka kolorowym szczypiorkiem, albo użyć twardych warzyw np. marchewki i z połówki jajka wyczarować na talerzu myszkę z pomarańczowymi uszami, robiąc jej wąsy z gałązek szczypiorku. Z jajka można zrobić też pastę – wystarczy dodać trochę wędzonej ryby i troszkę jogurtu naturalnego.

Zamiast kanapki można podać dziecku kawałek tortilli usmażonej z jajek, z dodatkiem ugotowanych warzyw i jogurtu naturalnego. Po przekrojeniu tortilla wygląda kolorowo, a przy tym jest dobrze urozmaiconym i sycącym posiłkiem.

Odradzamy podawanie dziecku jajka z majonezem. Dużo lepszą postacią jest np. kotlet jajeczny. Przy nadmiarze jajek można zrezygnować z tego produktu np. w żurku. Zamiast jajka można dziecku powrzucać malutkie grzanki lub ptysiowy groszek – na pewno nie poczuje się zawiedzione.

Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...

Jeśli twoje dziecko ma alergię na jajka, w święta wielkanocne zaproponuj mu jajka przepiórcze. Są one delikatniejsze i o wiele lepiej tolerowane niż jajka kurze.

Jajka przepiórcze są wdzięcznym elementem menu, bo wymagają o wiele krótszej obróbki cieplnej i uroczo prezentują się na świątecznym stole.

Czytaj również: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy!

Jajka na Wielkanoc: piękna dekoracja stołu [GALERIA]

Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?

Dzieci mogą jeść jajka już od 6. miesiąca życia (nie tylko żółtko, ale i białko) i jeśli nie wywołują alergii, jajka mogą stanowić także samodzielny posiłek.

Według zaleceń lekarzy i dietetyków, od 6 miesiąca życia dziecko może jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu - najpierw niewielkie ilości, np. pół żółtka dodanego do papki, potem więcej - roczne dziecko może jeść jajko codziennie.

To optymalna liczba, więc jeśli dziecko uwielbia jajka i mogłoby je jeść częściej niż codziennie – ze względu na jego zdrowie, należy ograniczyć ten produkt w menu.

Najbezpieczniej jest podawać dziecku jajko ugotowane na twardo (ale bez majonezu) lub dobrze usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Dzieciom nie powinno się dawać jajek z płynnym żółtkiem, więc jajka na miękko, w koszulce czy luźna jajecznica to nie są odpowiednie elementy dziecięcego menu.

Trzeba również pamiętać, by podczas przygotowania posiłku z jajkiem, najpierw starannie umyć skorupkę jajka, by obmyć je z zanieczyszczeń. To nie tylko gwarantuje, że do potrawy nie dostaną się bakterie, ale również nasze ręce nie będą przenosić zarazków na inne produkty.

Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł

Jajka, które chcemy podać dziecku, należy kupować z zaufanych źródeł. Warto wydać parę złotych więcej i kupić jaka z produkcji ekologicznej (oznaczone kodem zaczynającym się na „0”) albo jaja z chowu na wolnym wybiegu (oznaczone kodem zaczynającym się na „1”).