Jajka wielkanocne, którymi dzielimy się przy świątecznym stole, to poświęcone w sobotę jajka na twardo. Ale jajka występują na wielkanocnym stole również w innej postaci. Na niedzielne śniadanie wielkanocne mogą być przygotowywane na różne sposoby. Prezentujemy przepisy, które sprawią, że rodzina nie będzie mogła się od nich oderwać.
Czytaj również: Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych
Święta wielkanocne: ile jajek może zjeść dziecko? Wielkanocne menu dla dzieci
Spis treści
- Jajka wielkanocne - przepiórcze z szynką i ogórkiem
- Jajka wielkanocne - z tuńczykiem
- Jajka wielkanocne - faszerowane z sardynkami
Jajka wielkanocne - przepiórcze z szynką i ogórkiem
Składniki:
- 4 jajka przepiórcze
- 2 plastry polędwicy łososiowej lub szynki
- 2 ogórki kwaszone (np. Firmy Bracia Urbanek)
- wykałaczki
Sposób przygotowania: 4 jaja przepiórcze gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i ostygnięciu dzielimy je na połówki. Ogórki kwaszone kroimy na plastry o szerokości 1 cm. Szynkę natomiast dzielimy na 8 części - każdy plaster na 4.
Bierzemy wykałaczkę i nadziewamy na nią składniki w kolejności: ogórek, szynka, jajko. I gotowe! Prosty, ale oryginalny sposób na nie kurze, a przepiórcze jajka wielkanocne powinien zasmakować większości rodziny.
Jajka wielkanocne - z tuńczykiem
Składniki:
- 12 jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4-5 łyżek majonezu
- kilka liści sałaty
- łyżka ziaren słonecznika lub dyni
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Tuńczyka dokładnie odsącz z zalewy, rozdrobnij, dodaj żółtka i majonez i wymieszaj. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka wypełnij przygotowanym farszem, lekko go ugnieć.
Połówki jajka posyp pestkami słonecznika lub dyni, ułóż je na liściach sałaty. Ten przepis na jajka wielkanocne powinien odpowiadać zwłaszcza osobom, które nie lubią buszować w przedświątecznej gorączce po sklepie w poszukiwaniu rzadko dostępnych składników.
Czytaj również: Dekoracje świąteczne na Wielkanoc: jakie ozdoby umieścić w mieszkaniu? [INSPIRACJE]
Co robić, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Jajka wielkanocne - faszerowane z sardynkami
Składniki:
- 6 jajek
- 1 świeża papryka
- 1/2 małej puszki sardynek w oleju lub sosie pomidorowym
- pieprz
- czerwony pieprz i koperek do dekoracji
Sposób przygotowania: Paprykę pokrój na cienkie, krótkie paseczki. Jajka ugotuj na twardo i przekrój wzdłuż na dwie połówki. Następnie ostrożnie wyjmij z nich żółtka i zmiksuj z sardynkami. Całość przypraw pieprzem.
Przełóż uzyskaną masę do szprycy tortowej i wyciśnij ją ozdobnie do połówek białek. Całość udekoruj kawałkami papryki, koperkiem i czerwonym pieprzem. Dzięki nim jajka wielkanocne nie tylko będą ładniej się prezentować na stole, ale również lepiej smakować.
Smacznego jajka wielkanocnego!
Czytaj również: Wielkanoc: zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko