Menu andrzejkowe: 10 przepisów na przystawki i desery

2015-11-26 13:06

Menu andrzejkowe nie jest trudne do skomponowania - wystarczy przygotować przystawki i desery, a wszyscy goście będą zadowoleni. Prezentujemy 10 przepisów na tego typu dania - zapoznaj się z naszym menu andrzejkowym!

menu andrzejkowe

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Menu andrzejkowe składa się zazwyczaj z przystawek i deserów.

Spis treści

  1. Menu andrzejkowe: tartaletki orkiszowe z kremem i borówkami
  2. Menu andrzejkowe: avocado pudding
  3. Menu andrzejkowe: jabłka w karmelu i prażonym słoneczniku
  4. Menu andrzejkowe: czerwone babeczki
  5. Menu andrzejkowe: muffinki dyniowe
  6. Menu andrzejkowe: pudding z kaszy jaglanej
  7. Menu andrzejkowe: pasta z serka i pieczonej dyni
  8. Menu andrzejkowe: chipsy z cukinii
  9. Menu andrzejkowe: antipasti z papryczek i sera feta
  10. Menu andrzejkowe: kaszi wędliniarskie
  11. Menu andrzejkowe: nadziewane ruloniki z szynki

W dawnej Polsce wierzono, że dzień przed andrzejkami - czyli 29 listopada - świat nawiedzają duchy, które zdradzają bardzo konkretne tajemnice - związane z kwestiami matrymonialnymi.

Wiele wieków później andrzejki traktujemy wyłącznie jako zabawę, chociaż wróżb związanych z przyszłością matrymonialną bawiących się na imprezie osób, nie brakuje.

Andrzejki coraz częściej są organizowane w szkołach, przedszkolach, ale świętują przede wszystkim dorośli - i to nie tylko ci, którzy znają Andrzeja. Niezbędnym elementem takiego domowego przyjęcia jest oczywiście menu andrzejkowe.

Sprawdźcie, jakie przekąski: przystawki i desery warto zawrzeć w swoim menu andrzejkowym!

Czytaj: Andrzejki w przedszkolu: piosenki na Andrzejki [5 piosenek]

Składniki:

  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki orkiszowej BIO typ 700
  • 350 g margaryny bezmlecznej
  • 1 czubata łyżeczka bezpszennego proszku do pieczenia BIO
  • szczypta soli
  • 6 łyżek śmietany sojowej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • szklanka borówek amerykańskich lub innych dozwolonych owoców
  • 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Z 2 szklanek mąki, 200 g margaryny, soli, proszku, śmietany, łyżeczki cukru waniliowego i łyżki cukru pudru zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki zawinięte w folię do schłodzenia. Rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wyłóż ciastem wysmarowane margaryną formy do tartaletek.

Dobrze dociśnij ciasto do brzegów foremek i nakłuj dno widelcem. Piecz przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Kiedy ciasto się schłodzi, możesz przygotować krem na nadzienie. Zagotuj 1,5 szklanki mleka. W kubku wymieszaj pozostałe pół szklanki mleka z 2 łyżkami mąki orkiszowej i mąką ziemniaczaną, łyżeczką cukru waniliowego i cukrem trzcinowym.

Wlewaj zawartość kubka do gotującego się mleka małym strumieniem, cały czas mieszając, i gotuj kilka minut aż powstanie gęsty budyń. Schłodzony budyń miksuj ze 150 g bezmlecznej margaryny aż powstanie jednolity krem. Wypełnij tartaletki kremem budyniowym i ułóż na nich borówki lub inne owoce.

Czytaj: Jak zorganizować dla dziecka zabawę w ANDRZEJKI?

Poznaj przepis na andrzejkowe ciasta z wróżbą!

Składniki na 1 litr:

  • 3 avocado
  • 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
  • 3 obrane i zamrożone banany
  • kilka listków świeżej mięty
  • nasiona konopi lub nasiona Chia

Sposób przygotowania:

Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.

Czytaj: Andrzejkowe wróżby matrymonialne - zapoznaj się z nimi!

Składniki:

  • 6 niezbyt twardych jabłek
  • 3 opakowania chińskich pałeczek lub 6 mocnych patyków do nadziania jabłek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • papier do pieczenia lub silikonowa mata

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor. Jabłka umyj i dokładnie osusz, a jeśli są woskowane, wytrzyj je solidnie szorstką ściereczką. Dzięki temu pozbawimy je resztek wosku uniemożliwiających przyklejenie się warstwy karmelu. W każde jabłko głęboko wbij chińską pałeczkę i odstaw na bok.

Cukier wsyp do rondla o grubym dnie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby nie mieszać karmelu. Kiedy cukier się rozpuści i zacznie ciemnieć, trzymając za patyk zanurzaj po jednym jabłku w rondlu.

Obtaczaj aż zostanie dokładnie pokryte karmelem. Wtedy obtocz jabłko w prażonych pestkach słonecznika i odłóż na papier lub matę. Jabłka podawaj, kiedy całkowicie ostygną.

Czytaj: Przyjęcie urodzinowe dla dzieci: jakie przekąski na urodziny dziecka?

Składniki:

Na babeczki:

  • 180 g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315 g (1 1/2 kubka) drobnego cukru

Czerwony barwnik spożywczy:

  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 250 ml (1 filiżanka) mleka
  • 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
  • 210 g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • Około 125 ml mleka/śmietanki

Sposób przygotowania:

Ciasto:1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

Lukier:1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.

PoradaBabeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g kostki do pieczenia Kasia, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.

Czytaj: Wróżby andrzejkowe - mniej i bardziej popularne wróżby na andrzejki>>

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • jajko

Krem:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.

Czytaj: Wróżby na andrzejki - jak wróżyć, żeby się spełniły?

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki dozwolonego mleka (w tym przypadku sojowe Alpro dla dzieci powyżej 1 roku)
  • miąższ z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu ( dla dzieci powyżej 3 lat)
  • gęsty syrop malinowy do polania deseru
  • garść pistacji lub orzeszków piniowych do posypania puddingu

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni, żeby pozbawić ją naturalnej goryczki. Przełóż ją do wysokiego rondla i zalej mlekiem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj wanilię i cukier lub jego zamiennik.

Ugotowaną kaszę zmiksuj za pomocą blendera i przelej do wypłukanych w zimnej wodzie salaterek. Kiedy pudding ostygnie i stężeje, przewróć każdą salaterkę do góry dnem i delikatnie przełóż jej zawartość na talerzyk, żeby zachowała kształt. Każdą porcję deseru polej gęstym syropem owocowym i posyp posiekanymi orzechami.

Czytaj: Wróżby na andrzejki - lanie wosku

Składniki:

  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
  • 50 ml mleka
  • 200 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz do smaku
  • liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml. Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle.

Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka.

Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

Rada:

1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

2. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Czytaj: Zabawy na andrzejki: wróżby i przepowiednie czyli nie tylko lanie wosku

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • sól
  • pieprz mielony CYKORIA
  • papryka chili CYKORIA

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką w 1 mm krążki. Obsypujemy solą, pieprzem i chili, a następnie układamy obok siebie na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 2-3 h.

Czytaj: Ciasta z jabłkami - poznaj przepisy na ciasta z jabłkami!

Składniki:

  • ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
  • kostka sera feta
  • kostka sera białego
  • sól
  • pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
  • ok. 400 ml oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła.

Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Czytaj: Dania z brokułami - poznaj 5 zdrowych przepisów>>

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • 100 g serka chrzanowego
  • musztarda
  • 4-5 śliwek suszonych
  • 1/2 rzepy
  • 1/2 papryki
  • 1/2 ogórka
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski i in.)

Sposób przygotowania:

Kaszę (pęczak jęczmienny) płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody.

Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata.

Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek.

Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon.

Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego!Kaszi to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.

Czytaj:  Przepisy na cukinię - poznaj 5 sposobów na dania z cukinii>>

Składniki:

  • szynka w plasterkach
  • 2 jajka
  • twarożek
  • sałata
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Przygotuj niewielkie porcje twarożku z każdym z warzyw oddzielnie. W każdy z plasterków zawiń albo ćwiartkę jajka, albo po łyżce twarożku. Zwiń w rulonik, przewiąż liściem szczypiorku i ułóż na liściach sałaty.

Smacznego!