Menu na sylwestra: poznaj 5 pysznych przepisów!

2019-12-27 12:46

Impreza sylwestrowa to jedna z najhuczniejszych zabaw całego roku. Jeżeli urządzasz przyjęcie karnawałowe u siebie w domu i nie wiesz, co podać gościom, zapraszamy do sprawdzenia naszych propozycji menu na sylwestra.

Sylwestrowe przekąski

i

Autor: thinkstockphotos.com Sylwestrowe przekąski powinny być lekkie i kolorowe!

Spis treści

  1. Menu na sylwestra: tartinki z chipsów z sera
  2. Menu na sylwestra: aromatyczne pomidorki nadziewane
  3. Menu na sylwestra: crostini z łososiem
  4. Menu na sylwestra: marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza
  5. Menu na sylwestra: kaszi wędliniarskie

Nowy Rok najczęściej obchodzimy hucznie: tańcząc, śpiewając i jedząc. Na takiej imprezie jedzenie powinno być lekkostrawne, aby goście mogli do rana bawić się w szampańskich nastrojach. Jeśli urządzasz sylwestra w domu i nie wiesz, jakie przygotować przekąski, by zadowolić swoich gości, skorzystaj z naszych propozycji!

Tartinki to rodzaj kanapki z chleba, na której układa się warstwami składniki. Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek imprezowych.

Składniki:

  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1 małe opakowanie pasty z łososia w tubce
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 opakowania chipsów z sera
  • 1 garść umytego i wysuszonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 50g delikatnego serka twarożkowego

Przygotowanie:

Pierwsza propozycja to nałożenie na kanapki pasty z łososia. W drugiej serek mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami, aż do momentu, gdy będzie miał gładką konsystencję, a następnie nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera. Trzecia propozycja składa się z czosnku, który rozdrabniamy i razem z masłem i szpinakiem wrzucamy na małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min, często mieszając. Następnie rozdrabniamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera.

Czytaj: 3 pomysły na spędzenie kreatywnego sylwestra w domu z dzieckiem

>> Czytaj także: Sylwester w domu: co robić z dzieckiem? >>

Nadziewane pomidorki to propozycja dania, które można przygotować w dwóch wariantach. Pierwszy-na gorąco-jako zupa przed daniem głównym lub drugi-na zimno- jako przystawka.

Składniki:

  • 2 kostki serka twarogowego topionego ze szczypiorkiem i cebulą
  • 6 sztuk średniej wielkości pomidorków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • duża garść roszponki
  • do dekoracji: liście bazylii, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, ścinamy górną część i wydrążamy środek. Roszponkę siekamy tasakiem, dodajemy miąższ z pomidorów, oliwę oraz pokrojony w kostkę ser twarogowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy pomidorki. Podajemy na zimno, ozdobione kolorowym pieprzem z dodatkiem oliwy z oliwek lub na gorąco, zapiekane przez ok.10-15 minut w piekarniku (200 stopni).

Zobacz również: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal

Crostini to małe przekąski kanapkowe. Często mylone są z bruschettą, ale różnice między nimi są znaczące. Crostini robione jest z chleba pieczonego na zakwasie.

Składniki:

  • kremowy serek – 170 g
  • bagietka lub ciabatta
  • wędzony łosoś – kilka plastrów
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Pieczywo polewamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem wedle uznania.

Czytaj: Sukienki ciążowe na sylwestra: 10 propozycji dla przyszłych mam [GALERIA]

Marynata to kompozycja warzyw i/lub mięsa zalewana różnymi olejami oraz przyprawami. Idealna, lekkostrawna przekąska na karnawałową imprezę sylwestrową.

Składniki:

  • 50 g czerwonej papryki
  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek
  • sok z limonki
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • 10 różowych krewetek
  • 10 małych małż ze słoika
  • kilka listków rukoli do ozdoby

Przygotowanie:

Przygotuj krewetki bez pancerzyków, a małże odcedź oraz upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skropl sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Teraz możesz udekorować marynatę.

Czytaj: Sylwester: czy można wynająć nianię do dziecka na jedną noc? 

Kaszi jest to polskie suszi stworzone z kasz, serów, mięs oraz warzyw. Potrawa jest świetna jako przystawka, ponieważ ma kształt koreczków.

Składniki:

  • 100 g serka chrzanowego
  • 1 łyżeczka kaszy mannej
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • 1/2 rzepy,1/2 papryki, 1/2 ogórka
  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski)
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • musztarda, 4-5 śliwek suszonych

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy 3 razy. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy, a następnie gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części.

Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata.

Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon.

Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm i danie jest gotowe do podania.

Sprawdź: Pomysł na czapkę karnawałową na bal przebierańców