Spis treści
- Menu na sylwestra: tartinki z chipsów z sera
- Menu na sylwestra: aromatyczne pomidorki nadziewane
- Menu na sylwestra: crostini z łososiem
- Menu na sylwestra: marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza
- Menu na sylwestra: kaszi wędliniarskie
Nowy Rok najczęściej obchodzimy hucznie: tańcząc, śpiewając i jedząc. Na takiej imprezie jedzenie powinno być lekkostrawne, aby goście mogli do rana bawić się w szampańskich nastrojach. Jeśli urządzasz sylwestra w domu i nie wiesz, jakie przygotować przekąski, by zadowolić swoich gości, skorzystaj z naszych propozycji!
Menu na sylwestra: tartinki z chipsów z sera
Tartinki to rodzaj kanapki z chleba, na której układa się warstwami składniki. Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek imprezowych.
Składniki:
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 małe opakowanie pasty z łososia w tubce
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 opakowania chipsów z sera
- 1 garść umytego i wysuszonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 50g delikatnego serka twarożkowego
Przygotowanie:
Pierwsza propozycja to nałożenie na kanapki pasty z łososia. W drugiej serek mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami, aż do momentu, gdy będzie miał gładką konsystencję, a następnie nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera. Trzecia propozycja składa się z czosnku, który rozdrabniamy i razem z masłem i szpinakiem wrzucamy na małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min, często mieszając. Następnie rozdrabniamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera.
Czytaj: 3 pomysły na spędzenie kreatywnego sylwestra w domu z dzieckiem
>> Czytaj także: Sylwester w domu: co robić z dzieckiem? >>
Menu na sylwestra: aromatyczne pomidorki nadziewane
Nadziewane pomidorki to propozycja dania, które można przygotować w dwóch wariantach. Pierwszy-na gorąco-jako zupa przed daniem głównym lub drugi-na zimno- jako przystawka.
Składniki:
- 2 kostki serka twarogowego topionego ze szczypiorkiem i cebulą
- 6 sztuk średniej wielkości pomidorków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- duża garść roszponki
- do dekoracji: liście bazylii, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, ścinamy górną część i wydrążamy środek. Roszponkę siekamy tasakiem, dodajemy miąższ z pomidorów, oliwę oraz pokrojony w kostkę ser twarogowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy pomidorki. Podajemy na zimno, ozdobione kolorowym pieprzem z dodatkiem oliwy z oliwek lub na gorąco, zapiekane przez ok.10-15 minut w piekarniku (200 stopni).
Zobacz również: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal
Menu na sylwestra: crostini z łososiem
Crostini to małe przekąski kanapkowe. Często mylone są z bruschettą, ale różnice między nimi są znaczące. Crostini robione jest z chleba pieczonego na zakwasie.
Składniki:
- kremowy serek – 170 g
- bagietka lub ciabatta
- wędzony łosoś – kilka plastrów
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Pieczywo polewamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem wedle uznania.
Czytaj: Sukienki ciążowe na sylwestra: 10 propozycji dla przyszłych mam [GALERIA]
Menu na sylwestra: marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza
Marynata to kompozycja warzyw i/lub mięsa zalewana różnymi olejami oraz przyprawami. Idealna, lekkostrawna przekąska na karnawałową imprezę sylwestrową.
Składniki:
- 50 g czerwonej papryki
- 150 g hiszpańskich czarnych oliwek
- sok z limonki
- hiszpańska oliwa z oliwek
- 10 różowych krewetek
- 10 małych małż ze słoika
- kilka listków rukoli do ozdoby
Przygotowanie:
Przygotuj krewetki bez pancerzyków, a małże odcedź oraz upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skropl sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Teraz możesz udekorować marynatę.
Czytaj: Sylwester: czy można wynająć nianię do dziecka na jedną noc?
Menu na sylwestra: kaszi wędliniarskie
Kaszi jest to polskie suszi stworzone z kasz, serów, mięs oraz warzyw. Potrawa jest świetna jako przystawka, ponieważ ma kształt koreczków.
Składniki:
- 100 g serka chrzanowego
- 1 łyżeczka kaszy mannej
- 1/2 kostki rosołowej
- 4 arkusze alg morskich nori
- 1/2 rzepy,1/2 papryki, 1/2 ogórka
- 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
- sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski)
- 3-4 krople oliwy z oliwek
- wędlina: szynka, salami, pasztet
- musztarda, 4-5 śliwek suszonych
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy 3 razy. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy, a następnie gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części.
Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata.
Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon.
Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm i danie jest gotowe do podania.